Vojenský újezd Brdy se ode dne 1. ledna 2016 otevřel civilistům, především turistům, a změnil se na chráněnou krajinnou oblast (CHKO) Brdy.
Docela mě do budoucna zajímá, kdy se objeví první reklamy na Tok Hill Resort.
Možná bych měl zvednout zadek z Výběžku a podívat se tam dřív než se tak stane.
Co jsem četla, tak zatím by měla být otevřená jen část a zrovna na TOK by měl být vstup zatím zakázán.
Jak to ale chtějí ošetřit, to netuším...
Mluvili o zákazových značkách a hlídkách a tak zřejmě kdo bude přistižen, tomu bude ... :-)
Lidé ze vsí okolo újezda tam chodili vždycky. Houby, borůvky, maliny ... Pochopitelně i na dopadové plochy. A kdyby tam došlo k nějakému úrazu od munice (minimálně od konce minulého tisíciletí), určitě bych se to dozvěděl.
Jezdím tam sice jen ´na dušičky´ (Svátek zesnulých), ale ...
Jo, to chodili... V létě 1982 jsem byl na střelbách PTŘS, střely se odpalovaly z vozidel BRDM-2 z hráze mezi Padrťskými rybníky, cílová plocha byla východně od Dolejšího rybníka.
Poručík, který řídil střelbu, pořád čuměl dalekohledem na cílovou plochu a najednou zařval: "Palbu stav, na cílové ploše vozidlo". Po cílové ploše uháněl, souběžně s jedním z terčů, Wartburg 353.
Myslím, že jeho řidič musel mít dost hnědé spodní prádlo...
Posledních pár roků jsem tam jezdil, tak trochu načerno. Je tam krásně, žádní lidi, těch pozůstatků po vojácích minimum. Jak to tak tady čtu, tak už mě svrbí cukačka tam vyrazit ne na den, ale na několik dnů, a to už tak za měsíc až dva, na jaro. Snad se z toho brzo nestane "václavák".
Jo jo je to veliké úplně pusté území, bez nějakého značení, kde se dá výborně bloudit i s navigací.
Zabloudit se tu dá poměrně snadno, někdy je to překvapení, odkud člověk z lesa vyleze. K orientaci se zatím dá využít některá označení lesních cest.
Zabloudit se dá opravdu snadno, výhodou je, že šířka pohoří je maximálně 20 km, takže když se chytíš cesty při potůčku, tak do 10 km jsi v civilizaci. Blbé ovšem je, pokud máš auto v Obecnici a vyjedeš z lesa ve Strašicích. Nebo na Míšově - i když tam je výborný Gril.
Bydlim tady,a tak jsem porovnával cesty co znám s Locus mapama, a překvapivě je tam většina lesních cest zanesená.Některé jsou ve skutečnosti nesjízdné, a někdy i špatně průchozí.Všechny sfaltky seděj dle skutečnosti.
Myslím, že letos to Václavák asi bude, ale on ten první nápor brzy opadne a zase tam bude klid.
Navíc na jaře a na podzim tam nebude skoro ani noha - stejně jako vytížených cyklostezkách.
Ti co chtěli na Brdy jezdit, už tam jezdili i před otevřením pro veřejnost.
Pokud tam nepostaví "dostatečné" množství občerstvovacích zařízení, přemnožení návštěvníků nehrozí.
Pokud tam nebudou hospody a stánky, tak žádný Václavák nebude.
A těch pár lidí co nepotřebují hospody se v tom velkém prostoru ztratí :-)
A pak ještě odradí až zjistí, že je to tam do kopce :o)))
... a nejsou tam žádné lanovky.
Ale kdež, hřebenovka severní části běžně přístupné je plná kolařů. Část tam sice vyjede po silnici a až nahoře si vezme kolo, ale stejně je to pořád nahoru a dolů. Od jižní vojenské části se to liší jen tím nástupem bez auta. Tedy doufejme v to, že to tak zůstane.
Elektromotor to jistí ;-).
Myslím/e si, že se s otevřením mělo nejméně rok počkat! Když se to otevřelo!
Není nic připraveno! Okolní obce, parkoviště, záchrané složky nemají mapy ani klíče od závor, mob. sít všude není, ani tur. a cyklo značení. Má na Brdech být na 500km cyklo stezek.....
Jsem zvědavý jak to dopadne??? místní nemají povolení na průjezd. Ani Ti co jezdí do práce či lékaři na Příbram... Cesty se neudržují....
Jen policie stále dává pokuty jsou tam snad furt...