...U BuLenky: pokaď jezdíš mimo zimu, stačí ti lehký a skladný spacák do +5°C a do kila je kopa typů- péřový je sice lehký, ale při nehodě a nasled. navlhnutí je po výhodě- dlouho schne. Stan také do kila seženeš na netu několik druhů a myslím že na běžné ježdění a turistiku je jednoplášť výhodný. To, že se ti zevnitř po ochlazení v noci orosí eliminuješ spaním uprostřed- navíc mají dnešní spacáky vnější vrstvu odolnou proti navlhnutí. Vlhkost před sbalením utřeš ručníkem při stojícím stanu- to u dvouvrstvého je pracnější utírat tropiko....
Já se na 14dní a víc vejdu do max. 20-ti kilo a to i s "dílnou" a elektronikou......
Spacák tuté specifikace děvčeti asi stačit nebude, obecně jsou ženy zimomřivější. Ostatní sedí na 100%
S nedostatečnou "teplotou" spacáku u děvčat naprostý souhlas.
Nicméně, péřáku bych se vůbec nebál (já se ho taky bál; než jsem si ho pořídil), pokud to vyloženě nevymácháš v řece, tak trochu vlhkosti mu rozhodně neublíží. Drobná vlhkost nasbíráná "cestou" nevadí, hřeje a hřeje. Samo, že po "dojezdu" do cíle (aka domů) je ho potřeba nechat proschnout. Mám odzkoušeno na vlastní tělo, ráno spacák zvenku mokrý (spal jsem pod širákem a padla rosa; a ve stanu - jednoplášťovém - jsem se v noci opíral o mokrou stěnu), stačí před sbalením otřepat a (ideálně) nechat trochu (zvenku) uschnout, aby se mokro zvenku "nenatlačilo" dovnitř. A vlhkost zevnitř nechat chvilku "vyvětrat" (zkrátka ho hned po "vylezení" ze spacáku ještě teplý nervat do kompresního obalu).
Klasické balení spacáku, když není naspěch. U těch péřáků mám problém s životností toho peří po několikeré promočení.
Peří se dá nechat vyměnit... ;-) Nicméně, péřák má oproti syntetickému skoro "neomezenou" životnost. 20 let starý péřák stále hřeje a funguje perfektně (skoro jako nový), umělina roky a používáním ztrácí na "výkonu".
Pravda, péřák mám jen teprve dva roky, nemůžu ještě porovnávat, ale syntetický - Condor - šitý na zakázku už rozhodně nefunguje tak jak tehdá před +/- 18 lety...
Taky jsem mela zhruba stejne stareho zimniho Condora, par let dobry, ale pak se parametry dost zhorsily. Na zimu bych nic jineho nez perak nechtela a ted si planuji koupit perak i na leto, jelikoz muj soucasny spacak uz prebral syn, ktery vyrostl z detskeho.
Celkem potvrzuju zkušenost s péřákem. Máme dva, oběma je dvacet let, už trochu pelichají, pár děr propálených, pár prožraných od myší, záplatované... V řece nebyly nikdy, ale zmokly dost. Každoročně se v nich spí venku 40 - 50 nocí. A hřejí a hřejí a hřejí, v zimě v létě.
Ne že by neztratily na výkonu (v zimě už přes spacák posledních pár let přetahuji i deku, když je míň než -5), ale upřímně řečeno - to my taky. :-)
Duťáky jsou IMHO spacáky pro děti. Bezúdržbové, ale stárnou mnohem rychleji. Skoro bych řek, že už když je člověk nese z obchodu, hřejou míň než ve výloze... :-)
Mám 2 roky duťák od Primy a zatím si ho nemůžu vynachválit.
Je ale fakt, že mám stále ještě v živé paměti tu kosu, která mi byla ve starém spacáku :o)))
....tak jo- souhlas, že něžnější polovičky je třeba zahřát. Já jsem 6let byl spokojený s letním duťákem McKinley(+5°C/0,9kg), ale pak povolily švy
(asi jsem se moc vrtěl) a než ho manželka opravila
koupil jsem Husky mini 0°C, protože je trochu širší- ale zdá se mi, že je i přes nižší teplotu "chladnější", tak na jaře a na podzim je starý Mc po opravě dobrý...
Tak, tak. Měla jsem spacák do +5° C a k ránu jsem vždycky klepala kosu.
Díky za rady. Ve spacáku mám dost jasno. Začínala jsem vandry v péřové mumii. Takové ještě šité do poctivého sypku a přes něj z klasického šusťáku stejného střihu vršek. Tenkrát za 400.- (kde ty časy jsou, a vlastně i ty roky mládí). Byl krásně teplý a to pohodlíčko. Po 20 letech jej vyfasovala dcera a já zakoupila za hříšné peníze umělé vlákno. Právě kvůli tomu, že se všude hlásalo i mokrý bude hřát. Jo hřál, ale jen chvilku (v porovnání s tím mým miloučkým péřáčkem, který jsem zavrhla). Snad posloužil dobře (darován do psího útulku). Teď vždycky když klepu k ránu kosu, tak vzpomínám. :-) Za celou dobu jsem jej nikdy nevystavila totálnímu navlhnutí. Takže toho se u péřáku nebojím. A i teď po letech ještě cítím tu vůni toho peří (ovšem občas se tam přimýchá i pach sušících se ponožek dole ve spacáku).
Co budu řešit, je právě teplotní určení spacáku. Ženy to maj fakt o něco níž než muži. Obecně tak o 10´C a s přibývajícím věkem už netuším o kolik. Mám tu tabulku určení teplotního limitu a i podle nich by jsem klepala kosu. Jde taky o to, jestli poctivě výrobci stupně určení píší, a nebo nám mažou med kolem huby. Jo a kdybych neklepala kosu v tom mým spacáku, tak brzkého jara a pozdního podzimu se též nebojím (všude klid a idylka, nikde nikdo a užívala bych si té samoty).
Viking 600 a nic dalšího nevymýšlej.
Jestli s tím chceš jezdit od března do listopadu nebo opravdu špatně topíš, tak Viking 900. Váhově ani objemově to moc poznat není, ale cenově už ano.
Viking 900 je na trisezonni spacak zbytecne teply i pro zenskou. Muj trisezonni spacak, co pouzivam, kdyz neocekavam mraz, je nejaky stary tulak od primy a ma komfort +10 a extrem -4 a dokud nemrzne, tak staci. Pokud chce nekdo spat obcas i v mrazech, tak je podle me nesmysl mit na to stejny spacak jako na leto, protoze pak v lete taha az o pul kila tezsi spacak uplne zbytecne a navic se v nem upece.
Tuhle ženskou neposlouchat, ta je napůl chlap. A i 4 dvanáctky jsou ji málo!!! ;-)
Oproti chlapum jsem vyrazne zmrzlejsi, takze metabolismus mam rozhodne zensky. Mam jako zimni spacak Sir Joseph erratic ( http://www.hanibal.cz/spacaky-a-karimatky/zimni... ), ktery ma podobne parametry jako ten viking 900, a kdyz jsem v nem spala v rijnu v Alpach pod sirakem, musela jsem ho mit rozeply, abych se neupekla (urcite bylo pod 10 °C). Je idealni pro teploty -15 °C - 0 °C. Osobne si myslim, ze i ten viking 600 je zbytecne velke delo a uvazuji na trisezonni pouziti o nejake slabsi verzi spacaku, ale pro nekoho hodne zmrzleho by mohl byt pouzitelny.
Nooo, jsou někteří kteří používají 600 i v zimě :-)
Proc ne, mne spis slo o to, ze je v tom pripade nesmysl mit tentyz spacak i na leto.
Tak spacáky pro ženy mají většinou jinou stupnici - aspoň co jsem u Husky pozoroval. -10°C pro muže a pro ženu byl docela rozdíl - v jednom jsem klepal kosu a v druhém se potil.
Kdyz jsme byli u tech spacaku, uvazuju o tomhle jako letnim spacaku: http://www.hanibal.cz/spacaky-a-karimatky/letni...
Mate k tomu nekdo nejakou lepsi variantu?
Zaujalo me, ze warmpeace u tohohle spacaku tvrdi lepsi parametry, ackoli obsahuje mnohem mene peri, tak mu moc neverim.
http://www.hanibal.cz/spacaky-a-karimatky/letni...
Není to (nerozumím tomu) v rozdílu mezi kachním a husím peřím?
Tak jsem si to vygooglila a to by muselo byt to peri ve spacacich naopak, protoze husi ma ten s vic perim:
"Kachní nebo husí peří? Na tepelnou izolaci se víc hodí husa. Kachna má o trochu menší životnost i výhřevnost. Pořád je to ale peří a navíc cenově dostupnější."
Lze přepočítat pomocí cuin.
Cuin maji oba spacaky stejne, ten s horsim perim a zaroven mensim mnozstvim peri tvrdi lepsi parametry +6/0/-14, ten druhy ma +9/+4/-6
Tak jestli to nezmastili a u jednoho nenapsali teplotní parametry pro muže.
Bych to hledal u výrobce.
Stejne siru josephovi verim vic nez warmpeacu. Jeste jsem koukala po http://www.hanibal.cz/spacaky-a-karimatky/letni... ale asi 30 deka nestoji za 2 litry.
Konečně jsem natrefil na ten správný adaptér:
http://www.mevatrade.cz/mevatrade/eshop/1-1...
Ta hadice se z toho dá odšroubovat... http://www.kutil.eu/cs/eshop/zelezarstvi...
A tyhle propichovací kartuše seženete všude + ta cena za kartuši...
To chceš s sebou tahat na treky?
Objem cca 3,5 litru, to už je hrnec "jak kráva".
Proti gustu žádný dišputát ...
8-)
Nespletl sis příspěvek?
Přečetl jsem si rozměry ...
(210x111x210)
je ´to´ kulatý ...
8-)
Aha. Tím že je ta kartuše propichovací, tak jí tam můžeš vrazit právě jednou. Takže ono fakticky funguje jako futrál na kartuši, která je uvnitř.
Další příspěvek do rodiny nabíjecích gerétů:
https://www.globetrotter.de/shop/power...
Nemáte někdo osobní zkušenost s tímhle batohem:
http://www.honza-centrum.cz/vodacke_potreby...
Nebo názor na něj?
Kupuju zrovna od Primy spacák, a vzhledem k tomu, že potřebujem dokoupit i jeden batoh, že bych to vzal při jednom... :-)
Na batozích doporučuji nešetřit. Spacák (zejména letní) je +/- spotřebák, batoh slouží mnohem déle a rozdíl v ceně je poznat.
Střihově nevypadá špatně, ale nikde nevidím popruhy. A upřímně řečeno ty rozhodujou o tom jestli je to dobrý nebo špatný batoh.
Osobně bych doporučil něco lehčího. Oblíbil jsem si Osprey, mám Kestrel a Mutant. Kestrel se válí na polici a všude tahám Mutanta. Přijde mi že tam píšou nesmyslně nízký objem a ve skutečnosti je větší. Kdybych chtěl větší tak asi Variant. Je to krásně jednoduchý batoh a ta váha je naprosto úžasná.
A přitom jsou velmi pohodlné na nošení.
Znáte:
http://www.nalehko.com/
... objevil jsem až dnes
necelé kilo za dvouplášť (za 9000Kč)+ váha holí+ kolíky (a jsme skoro u 1.5kg), nemožnost stavby kdekoliv= málo výhod pro všestranné použití (a ta cena) :-((