Když jsme minulý týden zveřejnili pozvánku na výlety podél Baťova kanálu, ani ve snu nás nenapadlo, co se během několika dní na Moravě rozpoutá. Letecké záběry rozlitých řek a informace o předpovědi počasí byly asi nejsledovanějším tématem každodenního zpravodajství. Cyklostezek na Moravě se ale povodně dotkly mnohem méně, než by se mohlo zdát z televizních záběrů.
Pokud se jedná o momentální průjezd cyklostezkou Bečva v Přerově, tak aktuálně hlásím:
Stezka je v části od nemocnice (přesněji pod nemocnicí) až k tenisovým kurtům uzavřená (k lávce u Tenisu). Z důvodu přečerpávání vody.....
Další co je uzavřené a pro cyklisty hodně využívané je stezka od Biologické stanice v Přerově po lávku u tenisu - stále je okolo plno vody a může hrozit i podemletí. A také kolem Laguny - též hodně využívané - ta je celá pod vodou.
Lávka u Tenisu je samozřejmě také uzavřená - musí se na ní podívat nejdříve statik a nevím, zda se nebude muset opravit její povrch, který byl stržen na některých místech.
A na poslední fotografii je vidět, že ani tama se neprojede - není to sice již cyklostezka, ale stezka (cesta) je hojně využívána bikery (než turistickými cyklisty)
Ještě další aktuální informace - cyklostezka Bečva je u Kozlovic neprůjezdná - u hřiště je přes celou stezku díra (museli jí vybagrovat, aby mohla voda protékat dál) - kdy tu asi 3metry hlubokou díru zasypou a opraví se neví. Jinak stezka je průjezdná s opatrností (je tam dost nánosů písku, hlíny a bláta a někde ještě stojí i voda).
Pak ještě úsek stezky z Osmeku na Lagunu - ten je stále uzavřen - stále je pod vodou, ale bikeři jistě rádi projedou - jen vozíky by se tamjaksi utopili (já projela bez vozíku v pohodě :)) - ale je tam prostě zákaz.
A konečně se dostávám k oné lávce u Tenisu - tak ta je stále uzavřená, hlídají jí i policajti, protože tam lidi i přes pásky a zátarasy chodí a někteří i jezdí (není tam ani zábradlí). A na dotaz pracovníka, kdy bude lávka oopět průchozí mi bylo sděleno, že to se ještě neví a ani se neví, jestli vůbec - co s ní budou dělat, protože je po povodních ve špatném stavu.
Takže to zatím ode mě z Přerova vše ;)
Zdravím všechny nákoláky.
Martina
opět jsem zapomněla na něco - laguna je stále zatopená, ale dá se objet, takže aspoň do té hospůdky u Dokládalů se dá dostat a napojit se :D
Aktuálně - nánosy písku se minulý týden uklízeli, takže na cyklostezce nyní potkáte i mnoho inlajnystů.
Laguna se stále odčerpává.
Lávka nefunkční.
Díra u Kozlovis stále je.