Zkušení kolaři si mi asi budou smát, nicméně potřebuji nutně poradit. Zjistil jsem, že mám kolo neustále málo nahuštěné a na benzínce se také nenahustí dostatečně. Mám crosse a myslím si, že nedostatečné nahuštění je asi problémem většiny začátečníků, kteří hustí podle oka a už se jim zdá kolo dost tvrdé (žijí v neustálém strachu aby jim to nebouchlo) a kdyby si to změřili tak jsou určitě pod doporučovaným rozmezím uvedeným na pláštích..Koupil jsem si proto ruční hustilku zn. Autor s manometrem, kterou jsem si přidělal na kolo. Při hustění ale i přes moji snahu dochází k určitým nárazům na ventilek a již několikrát se mi poškodila duše u ventilku a musel jsem jí vyhodit. A taky jsem nebyl schopen jí nahustit pořádně na doporučený tlak.Jak se tohoto vyvarovat prostě fakt nevím. Poraďte! Radši bych si chtěl koupit klasickou nožní hustilku s hadičkou. Poraďte mi co koupit. Díky
Jirka
Smát se Ti teda nebudeme, neměj obavu.
Na "domácí" nahuštění je samozřejmě velká nožní pupma s manometrem podle mě to nejlepší řešení - dosáhneš snadno a rychle požadovaného tlaku. Já teď používám jednu z nejlevnějších - BBB - na všechny 3 druhy ventilků, cena něco přes 600,-. Je sice z plastu, ale to absolutně nevadí (pak mám ještě jednu z Lidlu za cca 140,-, ale ještě jsem ji ani pořádně nepoužil).
Ale stejně bys měl vozit pumpičku s sebou. Já teď udělal zkušenost na dovolené - píchnul jsem zadek na MTB, měl jsem ji nahuštěnou na 4, foukal jsem ji malou hustilkou rovněž BBB, závěr: není vpodstatě schopná to nafoukat na tenhle tlak (natož nějakých 6,5, co foukám krosse). Takže zítra se jdu podívat po malé hustilce s přepínacím systémem "velký objem - vysoký tlak", tam by to mělo být bezproblémové.
V prvním řádku chybně "pupma", správně "pumpa". Sem se přehlíd, no...
Mě se náhodou "pupma" líbí, zní to tak energicky až nekompromisně. :')
Mě dobře slouží Park Tool PFP 3: http://shop.bikestore.cz/inshop/skripty/velky...
Máš pravdu, nožní pumpa je základ pohodlí i jízdy. Palcem se to prý dá odhadnout do dvou atmosfér. Ani bych se nebál nějaké levné (prý za 250 Kč) z hyper. Jen dej pozor, aby opravdu byla na tvůj ventilek, a ne jen na nafukovací lehátka. I Authoráckou jsem jednu dobu měl, ale nějak jsem se s ní nesžil. :')
Koupil jsem si nedávno pumpu od Authora. Za 500 s manometrem a na všechny ventilky. Jo a není z plastu, tu mají za 300 a vypadá fórově. Koukni na net můžeš si ji prohlídnout. Doporučuji.
Za nejlepší pumpy považiji ty dlouhé do rámu. Jsou sice určeny na silniční kola ale dají se dát i na jiná kola a některé jsou i na jiné ventilky než galuskové. Pumpijí docvela rychle a na vysoký tlak. U silničáka jsem s ni pumpoval klidně na 8atm.
Tak to bych taky potřeboval poradit! Fakt nevím.
pepé
Vystřídal jsem spoustu malých hustilek. Všechny, když na ně na cestách došlo, měly nějaký problém (změna typu ventilku, malé nahuštění). V nepříznivém počasí se pak obyčejná výměna duše stane očistcem. Proto jsem koupil malý Toppeak, nejdražší co byl (cca 1100 Kč) a jsem moc spokojen. Naprosto bez zaváhání, jakýkolv ventilek, pořádný tlak. Dobré upevnění na rám. Už ani nepotřebuji domácí velkou pumpu. I tady se vyplatí nekupovat levně.