Zdravím, blíží se podzim, chladnější počasí a já si nevím rady, jak na sebe navrstvit oblečení. Jako základ si objednám funkční triko Equimax a navrch bundu Rogelli Arizona. Jen nevím, jestli tyto dvě vrstvy budou dostačující třeba při podzimních 10-15°C? Popřípadě jestli se mezi tyto dvě vrstvy hodí dres?
S cyklistikou sem začal letos v létě, tak mi postačil pouze dres a kraťasy s vložkou, ostatní sem neřešil...
Děkuji za vaše rady
Zkus dát "Hledat" ;-)
Já např jezdím v monomoira tričku a zateplené cyklobundě od 15 st méně (jinak je v tom děsně vedro) do cca -5. Pod -5 si beru další mezivrstvu - thermotriko (s dlouhým rukávem). Na nohy pak čapáky. Ale taky jsem už přežil -2 v letním (thermotričko, dres, šusťáková cyklobunda, návleky). Bylo jen potřeba šlapat a nezastavovat :-)
hlavně si chraň kolena, když už je kolem 15 chce to návleky na kolena, když je zima tak kalhoty. kolena lidi podcenujou protoze to neni citim a pak sou v pr...
oki, na to se teda taky musím zaměřit. díky
Asi tu zalozim tema "Jak kombinovat potraviny, abych mel vyvazenou stravu".
Zkus neco, kdyz ti bude teplo, tak neco vynech, kdyz ti bude kosa, tak neco pridej.
Dneska - dvě housky, kakao, paras s chlebem, vafle, špekový knedlíky, dvě kila švestek od silnice, tatranka a nakonec zmrzlina. Myslíš, že je to dost vyvážený ? :-))
No díky za rady, teď už mi je jasný, že v zimě nemám jezdit v tričku :)
Šlo mi spíš o to, jestli na sebe hodit dvě bavlněný trika, rolák po babičce, kamaše a šusťákovku z tržnice, nebo jaký zvolit mezivrstvy mezi nejspodnější vrstvou a bundou? :)
Jak píše Jurimír, ve skutečnosti na tom příliš nezáleží.
Dolní vrstvu nějaké tílko (Jurimír bavlnu, já Moiru, s výhodou něco tenkého, z čeho poté co se zpotíš nebude hadr na vyždímání).
Úplně navrch něco co neprofoukne a je dobře prodyšné. Cyklovestičku vpředu s Windstopperem a vzadu síťkou nebo starou šusťákovku.
Mezi to ve větším chladu něco vzdušného (vzduch izoluje, propouští vodní páry a nenasákne potem). Vlněný svetr, tlustou moiru, dvoje noviny. Když si dáš bacha, aby ses moc nezpotil, tak i tlustou bavlněnou mikinu, ale to je to poslední, co bych v nouzi volil.
Sportovci (cyklisti, běžkaři) často vozí vestičky, ale třeba mě spíš vadí zima na ruce (lokty, zápěstí), jak je chladněji, mám všechny vrstvy s dlouhým rukávem, a rukavice automaticky a sundávám je, až když je v nich horko.
Jak vidíš, je možných několik kombinací, každý si může vybrat, co mu vyhovuje.
Děkuju za vysvětlení, přesně tak sem chtěl být poučen :)
Doprostřed jakoukoliv fungujcí vrstvu buď typu moira trio (může být cokoliv jiného, to je jen příklad vhodné vrstvy) nebo dlouhý tenčí dres (do větší zimy klidně pak i teplejší).
V 15st. bych si ale rozmyslel něco jiného a to tu bundu. Dokud není větší zima a hodně nefouká, tak bych se určitě vynul hůře prodyšné vrstvě všude po těle a kolem 15st. vozil proti větru jen vestičku se síťovanými zády.
V té bundě se budeš zbytečně více potit a proti větru stačí v téhle teplotě jen ta vestička.
Díky za rady
Moira trio? To jsem měl na sobě jen jednou v životě, když bylo asi mínus 15 (na lyžích). Já bych se v tom na kole upekl :-).
V každém případě se doporučuji systém (a osvědčený) TŘÍ vrstev: spodní odvádí pot (=vlhkost od pokožky = není ti zima), střední je tepelný izolant (ale také musí umět zároveň ten/vlhkost trasportovat dále) a nahoře neprofuk (ale opět by měl aspoň trochu transportovat vlhkost). Samožřejmostí je pak v zimě snížení intensity (prostě aby se člověk nepotil jak prase:-))
Je dobré mít těch různých věciček více (a různě "teplých") a kombinovat to podle aktuální situace. A opět bych zdůraznil, že při vyjetí by měl člověk spíše cítit chlad než teplo (to samo neznamená, že má drkotat zubama), jízdou se zahřeje.
Já tu Moiru taky na kolo nevozím vůbec, tu mám taky hlavně na zimu na jiné sporty.
Ale potřeboval jsem příklad střední vrstvy.
Já mám ověřeno, že u mě lépe funguje méně vrstev, tedy dvě vrstvy fungují lépe než tři (určitě to neplatí obecně, mě to ale tak funguje). Teď nepočítám vestičku, s tou tři vrstvy vozím na jaře a na podzim dost (progress micro dospod, dlouhý tenký/teplejší dres přes to a na to vestička).
Od 10st. níže vozím membránovou bundu a to buď tenčí do cca 7st. a pod 7st. teplou. Do nuly mi to stačí (ty dvě vrstvy s teplou membránovkou) a v mrazu nejezdim.
Tak to jsme na tom zhruba stejně. Akorát že já jezdím i do mínusů (ono u nás na jihu, až na vyjímky, nějaka moc zima nebývá). A nemám dres s dlouhým, to si raději dám návleky (dost se na rukách potím, takže s návleky jsem schopen to trochu regulovat). Ale nejlepší na kolo je stejně teplota 25 st, bezvětří a nepálící slunce :-)
Lidi dobrý já jezdím v 15 stupních jenom v tričku Craft pro zezo extreme s windstopperem vpředu ev pertex bundu s sebou. Jinak si myslím, čím mín vrstev tím líp. 3 vrstvy na kolo je až moc. To si beru tak pod 5 st a desne se v tom potim.