Ač naprosto abstinuji, stejně bych rád věděl:
1) pije se whiska správně s ledem, se sodou nebo čistá?
2) má být vychlazená nebo její chuť líp vynikne při pokojové teplotě?
3) jaká je ta nej nej - slyšel jsem, že údajně nejlepší jsou irské whisky...
Lidi, poučte mě - jdu večer na nějakou whiskovou předváděčku, tak ať tam můžu zaperlit :-))).
A ještě pokračování dotazu: hodí se k whisce doutník? Nebo ten jen ke koňaku?
Na reklamách určitě, ale v praxi ani náhodou, rušej chuťovej prožitek. Ještě k požívání - každej ji pije podle svýho gusta, fajnšmekři a blendýři volej pokojovou teplotu, protože skotská nebo irská whisky není žádná samohonka, abys ji kvůli chuti musel podchladit. Byl jsem v několika skotskejch distilerkách, kde máš v ceně vstupnýho frťáka desetiletky. Nikdy nebyla chlazená.
neporadím ti, vždycky mi to přišlo hnusný ve všech variantách....
Ale mám otázku, hele proč jde abstinent na "whiskovou předváděčku"?
Mě to připadá, jako by šel eunuch či kněz do bordelu :o))
měla jsem pro Aie stejnou otázku, co on jako abstinent bude dělat na takové akci :)
No jo - vy dva ste to uhádli: a protože salámy už taky nejím a prací prášky nepotřebuju, tak to dám mámě a ta mi za to dá sušený švestky. A ty můžu :-)
tak tedy, že jdeš na prezentaci whisky kvůli švestkám by mě fakt nenapadlo :-D :-D
Ale ten business co rozjel!
Kdysi prý "lid achájský kadeří dlouhých nádoby za víno směňoval" .
A tady - plešatý airline whisku za salám a prášek promění a pak to s vlastní matkou za švesty smění.
Vohromnej komoditní obchod! Takovýhle bártry se nedělaly ani v bývalý RVHP.
Tak já můžu všechny varianty...záleží na momentální chuti a stavu...jinak nejlepší whisky bude ta, ktará bude na té předváděčce, že...
Nevím´, jak se to správně má, ale zajímá mě, jak mi to nejlépe chutná. A já říkám, že "lisovaný brouky" zásadně pokojové teploty a bez ledu. Jelikož je rád, tak jsem vyzkoušel všechno a musím řici, že s vodou bych to už nikdy nepil a rovněž s ledem mi to nechutná, protože to je v podstatě voda, která se do toho trvale rozpouští a ředí tak dokonale, že za chvíli nepoznáš původní chut´té whisky. Jinak nejlepší je whiska dvanáctiletá -tedy zrající v dubových sudech dvanáct let..tedy pokud vím. Ostatní je slabota. Nejraději mám canadskou whisky. Chutově slabší jsou pak bourbony (kukuřičná whisky - většinou americká).
Ovšem největší chut´ovka pro mne je ledová a pozor!!!pouze HOŘKÁ!!! čokoláda položená na jazyk a lehce přes ní přepíjet skleničku whisky pokojové teploty. Obzvláště v zimních měsících je to naprostá delikatesa.;-)
Více o whisky zde:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Skotsk%C3%A1_whisky
Moudrý dotaz :-) Nejsem odborník, jen konzument. Whisky mi chutná hodně, asi nejvíc ze všech destilátů. I když taková dobrá slivovice... Whisky piju bez vody a bez ledu nejlépe v pokojové teplotě. Podle mě tak nejvíce vynikne chuť a vůně. Z těch co jsem ochutnal to vidím takhle. Kanadské jsou jemnější, irské jsou jemné a chuťově velmi dobré. Skotské mají zvláštní příchuť, o které někteří říkají že je mýdelnatá. Nevím, mýdlo jsem nikdy nepil. Každopádně jsem jich asi ochutnal nejvíc a chuťově se dost liší. Ale jsou taky dobré. Burbony jsou ostřejší a ty ve vyšších cenových relacích jsou velmi dobré. Jack Daniels, nebo Four Roses mi chutnají hodně. Od znalců jsem slyšel hodně chvály na Skotskou Laphroaig, ale tu jsem ještě nepil. Toto jsou moje postřehy získané praxí a je jasné, že někdo to může vidět zcela jinak. Kruci, dostal jsem chuť na panáka :-)
Hmmmm...tak tohle jsou slova znalce :-)))
To mas tezky, whisek je moc druhu. Sice se da rict obecne, ze irska whiskey (pise se tahkle - je to irsky nazev) je jemnejsi nez skotska, take kanadska atd. Hlavni rozdil mas v tom jestli je to whisky sladovy tzv SINGLE MALT nebo michana tzv BLENDED. V obchodech najdes vestinou blended (walker,grants atd - jsou levnejsi a jsou smichane z nekolika druhu) single malt whisky jsou urcite vzdy jemnejsi maji vyraznejsi chutaa casto jsou nechany odlezet po nekolik let a prodavaji se jako 5,10,12,16,18,xx lete. Tim samozrejme stoupa cena. Zminil jsi Laproigh - to je kourova velmi tezka whisky. Podobna je napr. Lagavulin Kourove whisky jsou destilovany pres hodne aromaticke uhliky a nasaji do sebe kour. Maji velmi vyraznou vuni i chut. Pokud nekdo nema moc rad whisky, nebo ji nepil, tak mu urcite nebude chutnat - ma strasne dlouhy a silny konec (tzn. kdyz polknes citis ji velmi vyrazne na jazyku na patre proste vsude) jednou mi kamaradka rekla ze chutna jako Mogul.
S ledem nebo bez - nazory se meni. V podstate na tom vubec nezalezi, ale vetsina pravych pijaku whisky pije whisky pri pokojove teplote a dava si vodu s ledem do sklenice zvlast. Zase je tu chytak. Ve skotsku se vyrabi tzv CASK STRENGHT whisky. Tj whisky, ktera nebyla naredena ke konzumaci. Vetsinou je silna 56-70% a spravne by se mela pit michana s vodou primo ze skotska v pomeru 2x whisky 1x voda. Jinak se tahle whisky podava vzdy s ledem, aby se naredila jeji chut - neztraci tim tolik sve aroma jako napr michane whisky, kdyz je zredis s vodou.
Doutnik nebo ne - Ano. Stejne jako ke konaku, i k whisky se hodi.
Je tezke se predvadet, kdyz jsi to nikdy nezkusil, ale pokud jsou vsichni ostatni na tom vecirku spise neznalci, muzes zkusit je ohromit s tim Cask strenght, to moc lidi znat nebude. Jednu takovou vyrabi MACALLAN je 12 let stara a ma prichut vanilky. (jo zapomnel jsem ze ty zrajici whisky se davaji do dubovych sudu a casto nasaji chut dreva) Snad ti to staci. Uzij si to.
Doutník nevím, moc je nekouřím. Já si k dobré whisky užívám dobrou dýmku s kvalitním tabákem. O té Laphroigh jsem to taky tak slyšel. Vzhledem k tomu, že můj oblíbený tabák je Latakia, tak by ta kouřová whisky mohla být to pravé ořechové.
Pracuješ v oboru??
Anebo že by alkoholik znalec??
;))
Byl jsem na par prednaskach o ruznejch napojich kvuli praci. Ale to je uz davno. Treba nam tazatel po prednasce zejtra povi vic. Jinak si dam jednou za cas nejakou SINGLE a to bez ledu - mas pravdu ze lip vynikne chut.
Nemuzes rict ze irska je nejlepsi, to je o nazoru. Klasika je skotsko. Nejvic se s ni mazli a venuji se whisky jako cesi pivu. rekl bych ze nejlepsi jsou SINGLE MALT ze skotska. Momentalne je nejvice prosazovana prave Macallan 16 let stara. (skotsko)
Když ony ty jednodruhovky mi připadají proti míchanejm dost ostrý, třeba i čtrnáctiletej Oban nebo desetiletej Talisker. Mimochodem, při prohlídce distilerky Talisker průvodkyně mluvila o "andělský" whisky, která se zadarmo dává obyvatelům přilehlých vesnic, údajně jedno procento roční produkce, jestli jsem dobře rozumněl. Tam bych chtěl bydlet.;-)
Kdysi jsem četl názor, že whisky s ledem spíše ne e, a bourbon naopak ano ;-) Nebo je to obráceně ? :-) Fakt netuším... Když už si něco takového občas dám, tak v drtivé většině bez ledu, podle mne to voda z něj už dost naředí a není to ono...
Když se pokusíš zaperlit, objeví se jiný odborník vybavený moudry z jiné diskuse, a setře tě a ty nebudeš vědět, zda máš pravdu Ty nebo on.
Obejdi pár předvádějících a přesně na tyto věci se jich ptej. Potěší je to, rádi ti doporučí něco dobrého, a třeba se i něco zajímavého dozvíš (můžeš s tím perlit příště).
---
Whisky (bourbon, whiskey, co co znamená poradí google) se pije zásadně taková, jakou máš rád a tak, jak ti to vyhovuje.
Když ti nějaká nechutná, tak ji prostě ne(do)piješ. Tabák otupuje chuť, má smysl pokud chceš přebít nějaký nepitný hnus abys neurazil hostiele.
Méně je někdy více, zvláště na ochutnávce.
Jinak já piju irskou s ledem, někdy kanadskou či skotskou bez ledu, k tomu střídavě vodu a kolu a je mi jedno, co si o tom kdo myslí.
A whisky se nikdy nemíchá s jiným alkoholem (ani s pivem). Pak se jí dá vypít slušné kvantum bez následků.
Jj, to s tím mícháním jsem si párkrát vyzkoušel na vlastní kůži :-))) Ale je to zajímavé, hodně záleží na kvalitě té které whisky... Já si po 3-4 pivech dát jedinou Balantinku, tak vím, že mi nejpozději druhý den po probuzení bude pěkně blbě :-) Přitom Jacka Danielse mohu s pivem zmatlat skoro neomezené množství a nic mi pak není... On to je ale bourbon, že ?
JD a pivo se snáší? Dík za tip;-)))
Já už to dlouho nezkoušel :-))) A také nevím jak moc máš odolný žaludek ;-)
Ale je pravda, že s Balantinkou byl problém vždycky, i po jednom jediném panáku. S Danielsem se mi to nikdy nestalo... Ale zase jsem toho do sebe nelil kdovíjaké množství, tam max. 3-4 panáčky ;-)
Už to není, co to bývalo. Dnes dám tři piva a spinkám jak medvídek.
Když vzpomínám na studentská léta... co studentská, ještě nedávno jsem po pátečním večírku v sobotu ráno uviděl vodu, vyložil snídani do křoví, sedl do kajaku a jel závod...
Whisky je Skotská
Whiskey je Irská
Bourbon už tu někde padnul.
Moje osobní preference je Bourbon ne, nejraději Skotské a Irské Single Malt (tzv. jednodruhové) v každém případě pokojová teplota a bez ledu a bez vody. Zeširoka se vyhýbám naprosté většině Blended (míchané z více druhů single malt) Whisk(e)y, hodně z nich mi prostě chutná jako petrolej. Moje nejoblíbenější je asi Single Malt Talisker z ostrova Skye.
Rašelinu jsem nikdy nechutnal a tělnatou chuť si představit nedokáži.Jinak to zní ale zajímavě.
http://www.skotska-whisky.cz/skotsko-ostrovy...
Řekl bych že na hodnotitele Whisky nemají snad ani znalci vína.Vrcholem na který jsem narazil u hodnocení jednoho vzorku byla dokonce "Chuť zašlých časů"
Vcelku neuvěřitelné co všechno se dá za účelem prodeje nakecat.
Ty mas problemy:-) Ja resim zasadnejsi problem. Zda Tequilu pit ze skla a nebo z pupiku nejake pekne slecny (musim se nejdrive zeptat doma).
A pak jsem nekde cetl, ze ty saskarny pred (sul nebo skorice) a po (citron nebo pomeranc) Mexikani vlaste pouzivali jen u nekvalitni Tequily. Dobra Tequila se pry pila jen tak.... Tak bud mame vsude hnusne Tequily a nebo jsou to zas kecy novinarske:-)))
Ja jsem ted pekne v pytli, protoze nevim z ceho a ani jak Tequilu pit. A uz vubec nevim, zda je to bikerske.... Chjo.
---------------------
Jinak Skotaci pijou whisky bez, s ledem a nebo se sodou:-) Kazdy asi jak mu chutna (nikdy ne z lahve, na to me upozornovali, ze by me vyhostili ze zeme:-) ). Co jsem si tak vsiml, tak ji nikde nechladily. A nejlepsi whisky je ta, na kterou te pozve pravej skotak v sukni a mas ji zdarma. Takovej panak za 40liber, na ktery te nekdo pozve, pekne zahreje:-)
S těma "přílohama" k Tequile je to tak. S citronem a solí se dá spořádat jakákoliv mizerná samohonka, ale proč to dělat?
Ten panák na kterej tě někdo pozve mají kde? Tam pojedu na příští dovolenou:-D
Takze se to fakt pije bez? A me kazdej u nas v CR nadaval, ze jsem barbar. Ze lemcam obcas Tequilu jen tak...:-))
Na toho panaka me pozval muj byvaly zamestnavatel....skotak. Vlastni hotel, kde nemaji pokoje cisla, ale nazvy paliren z okoli (Moray - jedna nejznamejsi oblast vyroby whisky). A u toho hotelu ma nejaky certifikovany whisky bar (nebo jak to nazvat). No proste tam ma prvotridni zivou vodu. :-)
Tequilu taky mám nejradši bez, a to jak normální tak zlatou. Ty ptákoviny se solí a pomerančem nebo skořicí mně vždycky hrozně štvaly a vůbec mi to nechutnalo.
K tvojí původní otázce - Tequilu samozřejmě z pupíku. Ovšem záleží kdo je s tebou a čí je to pupík ;-).
No je pupik a pupik:-) Z krasneho pupiku se da vypit maximalne ta Tequilka. Ale obcas clovek narazi na pupik, ze ktereho by klofnul aj pul litru piva:-)))
Ja vetsinou jen stribrnou. U te mam sul a citron rad. Ale nekdy ji dam bez. Zlata se skorici a pomerancem mi proste nechutna.... Clovek ma pak v hube tak nejak divoko...nejasno.
Ještě ke způsobům pití, Becherovka se pije tak, že ji kamarádka (nebo kamarád, dle pohlaví a preferencí každého labužníka) si naleje panáka do pusy, ale nepolkne, nýbrž na způsob umělého dýchání z úst do úst předá tekutinu samotnému pijákovi.
(Varianta pro drsňáky: z úst do nosu. Tracheostomii ale skutečně nezkoušet!)
No teda když jsem ještě pila, tak becherovka u mě hrála prim. Dokázala jsem jí vypít opravdu dost...
Ale že bych ji teda musela takhle nehygienicky cmrndat z pusy do pusy, to teda ani omylem. Fuj tajbl...
Vždyť se z toho musí nutně vykvrdlat všechna ta nádherná nasládlá chuť a zbydou ti z toho jen splašky...
Z té představy se mi teda vůbec neudělalo dobře...
??? tedy slečno radko to by mne o vás nikdy nenapadlo. Takže jste byla nebo ještě jste alkoholik? Teď chlastáte prozměnu jaký alkohol? Nebo již ujíždíte v jiné dimenzi na jiných medikamentech jako např. koks,hašiš,a jiné???
Jistě, v rodině může chlastat jenom jeden, takže alkohol jsem přenechala manželovi a já jedu v tvrdejch...
A neříkej mi slečno, já ti taky neřikám cucáku...
a tak slecna je smazka :-DD hele pokud si nerodila tak ses slecna az do smrti a to bys jako zkusena smazka mela vedet nebo mas uz uplne vyhulino? ;-))