Dobrý den, chtěl bych se poradit zdali má mít dítě ve vozíku za kolem přilbu, nebo jestli ji mít musí?
Vozík je perfektní věc, dcera s námi může vyrážet na výlety, ale přilba se jí občas sveze do čela a nic nevidí. Je to zapříčiněno tím jak se opírá a nad sedadlem je málo místa v zadu v zátylku.
Co ti píše výrobce ? Je to určené k provozu na komunikaci ? Je to jízdní kolo ?
Z toho snadno odvodíš jestli přilbu mít musí nebo. Když zjistíš, že nemusí tak je jen na tobě a tvé odpovědnosti zda ji budeš dítěti dávat a nebo budeš používat něco jiného nebo nic.
Dle výrobce obvykle musí, ze zákona nemusí. Je to na tobě.
Dotaz. Jak to, že ze zákona nemusí ?
Ptám se jenom z toho důvodu, že v zákoně, pokud vím, není ani slovo o vozících pro převážení dětí... Tak jak tam může být něco o helmách v nich ?
Odpověď. Co není zákonem zakázáno, je povoleno - to platí až na výjimky pro všechny zákony. Zákon předepisuje šířku a výstražné označení vozíku za kolo, neuvádí, jaký náklad se smí nebo nesmí převážet. Neuvádí ani výčet přípustných způsobů přepravy dětí na silnicích. Protože v zákoně není o povinných přilbách pro děti ve vozíku nic, platí, že přilby pro ně povinné nejsou. Což je pochopitelně jen můj laický výklad.
Možná jsem se (protože tak byl formulován dotaz a některé odpovědi na něj) nevyjádřil přesně: "ze zákona nemusí" jsem myslel takto: "Zákon je nenařizuje". Což je pravda.
Další věc je, že zákon nepředepisuje přilbu ani dětem v dětských cyklosedačkách, což pokládám za dost zásadní lapsus. To není sice argument logický, ale na prudícího policajta bych ho možná použil.
Je to tak