ahoj prosím poraďte kde hledat....když šlapu, je vše v pohodě,ale když přestanu, jakoby se ještě chvilinku pastorek točil s kolem a hodí mi to řetěz na rám na tu spodní trubku pod řetězem - tu už mám pěkně orajtovanou...co to může způsobovat...?myslel jsem si že se jakoby přilepí řetěz k pastorku...mažu ho nějakým kapátkem originál na řetěz...udržuju ho v čistotě...nebo že by se lepili praporky v nábě? jsou tam ještě jako to bylo u favorita ne? je to řada shimano lx,xt...tak by to mělo běhat v poho...co tipujete? díky
Může bejt, že máš moc utaženeý ložiska v ořechu kazety nebo pokličku u šroubovacího vícekolečka. Podle toho, co máš.
takže spíš servis co?
To máš nový ? Nebo to najednou začalo ? Pokud nový, tak záruční servis, jinak servis, nebo šťourání. Pokud na to máš věci, tak shoď kazetu a zkus, jestli se ořech volně otáčí. Jestli ne, tak je to asi fakt na servis.
A ještě mrkni, jestli se ti něco nenamotalo mezi dráty a kazetu. Může to být i něco poměrně tenkýho, nenápadnýho a dobře utaženýho.
Asi jo, protože se přitom vymění tenká vymezovací podložka za tlustší, to je celý. Ještě si můžeš testnout, jestli se ti při tlačení kola samovolně otáčejí kliky.
proč tam jsou ty podložky?
co zjistím tím točením klik???
Podložky jsou tam pro vymezení vůle v ložiskách, aby se nemusely používat kontramatky, pro který tam už není místo. A když tlačíš kolo a kliky se točej, jako bys šlapal, tak máš jistotu, že to nějakej dobytek namazal místo olejem vazelínou, která zestárla a ztuhla.
netušíte jestli někde na netu je vyfocený jak to vypadá, když se sunda kazeta?
Tady:
http://www.ivelo.cz/domaci-mechanik/oprava...
,,Pozornost věnujeme hlavně praporkům,, - co to vlastně je, která část? Vysvětlete bl..... :-)
Packy, pod kterýma je pérko. Ty jsou tlačený do protikusu, ve kterým jsou "zářezy". Takže jedním směrem to po zářezech cvrdliká, druhým se to opře do "žářezů" a kolo jede dopředu. (Terminologie k popukání, ale snad je to srozumitelný :-)
Západka s rohatkou, podobně jako u nějakýho vrátku.