Ahoj,
loni jsme to v Jižních Čechách vzali zkratkou z Peršláku
na Staňkovský rybník přes Rakousko. Na lesních cestách byl všude zákaz vjezdu kol, museli jsme jet po silnici (což odpovídá i značení cyklostezek na mapě).
A byly to široké, pevné lesní cesty.
Je to skutečně tak, že kde není cyklostezka, je v Rakousku zákaz vjezdu?
být vámi, tak to dodržuji. Zrovna kolem Staňkovského rybníka i dál směr Gmund jsou docela pěkné cesty, občas sice po silnici, ale kde téměř auta nejezdí nebo jsou velmi ohleduplní. Občas traktor se dá potkat. Spousta cest je soukromá, takže je lepší se držet těch značených, taky by se mi nelíbilo, kdyby mi někdo jezdil po mé cestě nebo zahradě :-)
Důvod bude asi jinde než že cesta je souzkromá, to by tam nebyla značka zákaz vjezdu jízdnmím kolům, protože jinak tam můžou auta a můžeš tam jít pěšky.
a opravdu tam muzou auta? nebyl jim dan zakaz uz do celeho toho systemu cest pri vjezdu? pak uz se dalsi zakazy nedavaji, ale kdyz do systemu mohou cykliste, dalsi vetve se selektivne zakazuji uz jen jim.
Ne, myslel jsem siroke cesty vedouci do lesa, na kterych je hned na zacatku zavora a znacka zakazu pro vsechno...
Ale to je dost podstatný rozdíl, jestli je zákaz vjezdu všem nebo jen jízdním kolům.
No voni jsou totiž sousedi,rakouští vidláci, drobet retardovaný. Každý rok těch značek v okolí hranic přibývá a to na zcela nesmyslných místech. V téhle oblasti (Muhlviertel, Valdviertel) žijí mimo jiné "moštové hlavy". Prostě křupanstvo, jsme jim hodně podobní.
Časem pochopí, že to je nesmysl, ale bude jim to holt trvat.
Já už tam kvůli tomu cesty omezuji. Podle toho co jsem viděl tak místní bikeři docela zákazy respektují i když je to někdy komedie.
Fakt je, že zákazy jsou už skoro všude (myslím pořád naše příhraničí, Alpy to je jiná) , ale nejsou většinou tam, kde by nepředpokládali, že někdo na kole pojede. Výborná je třeba modrobílá dálková značka pro pěší (modré "hrábě"). Jezdím po ní s připravenou výmluvou: keineverbothiere.
Taky jsou tam v terénu občas vyznačeny trasy pro bikery, chce to někde koupit jejich mapu.
Takže nezobecňovat na celé Rakousko, ale burani to jsou.
jo jo, to máš pravdu příhraničí je specifické a na každé cestě dál do lesa je značka zákazu. Jenže v cizí zemi mi to přijde docela normální to dodržet, tady si klidně do zákazu vjezdu vjedu. V Alpách těch zákazů bylo podstatně méně, ale všude mi přišli lidé hodně ochotní. Když jsem za soumraku měnila duši uprostřed jakési osady, hned se u nás někdo zastavil a nabízel pomoc.
S ježděním po Rakousích mám poměrně velké zkušenosti (jediná cizina, kam jezdím :-) ) - zákazy vjezdů ne lesních + polních cestách rozhodně doporučuji dodržovat - je to soukromý majetek. Mohli by se objevit policisté (spíš ale ne) - a eventuální pokuta v eurech by příjemná nebyla.