já vím, že to nemá vůbec nic společnýho s kolem, ale nevím si rady :o(
Nevíte co žere mravence? Nějak jich mám na zahradě moc a bylo by potřeba je nějak zredukat, ale nechci na ně cákat chemii, jelikož vbych z těch záhonků rád ještě někdy něco jedl...
Jo a Burajdo mravenečník je moc velkej a asi by se blbě sháněl....
A co nějaký sladký roztok do lahve? Jako se na vosy a sršně líčí lahev s pivem. Mravenci mají rádi cukr.
to bych ho potřeboval asi opravdu hodně a hlavně, takhle se sice utopí pár dělnic, al eten zbytek....
Nech se inspirovat, třeba vyděláš majlant:
http://www.cooldarky.cz/lahodne-pochoutky/obri...
8-)
A už´s je zkoušel jíst? Mno, není to maso, jsou netuční a lehce, příjemně nakyslí ...
Pravda, lesní mi moc nechutnali, páč jsou tvrdí.
8-)
No, moje ségra je jedla ve velkém, jako mravenčnice :-). Do mraveiště strkala nasliněný prst a pak si na nich pochutnávala.Byl to pohled pro bohy, ale dost jich takhle zlikvidovala a do těla dostala i zdravé protejny. Za zkoušku to stojí. :-))
A dáš na ni adresu a telefon ? Nevíš kdy bude mít volný termín ?
Pokud putují nějakou hlavní dálnicí, tak opravdu pomáhá jim přes cestu nasypat sůl. Prubni a uvidíš. Jim přímo neublížíš, zahradě taky ne, ale minimálně je odkloníš k sousedovi, nebo je naprdneš a půjdou úplně jinam :-)
Jo a nemusíš tam sypat kila soli, stačí jen tak zlehka poprášit takovej širší pruh napříč, aby měli dojem, že se to nedá obejít.
Hele, jestli tě to uklidní, tak mi máme na zahradě v jedný půce trávníku mraveniště a v tý druhý se zabydlely ploštice.
Do bráku nám ale zatímnejdou - to bych na ně musela opravdu nasadit chemii. A že by cokoli ožírali na zahradě, no tak to také zatím není patrné. Hlavně tam nic k ožírání nepěstujeme :o)))
Jak se jich zbavit bez chemie nevím...
Ale mám pro Tebe radu ;-) Zkus je pochytat a vyděláš na tom majlant :-)
http://www.softcom.cz/produkt/antquarium-turbo...
No to mi povídej. Rozhodli se nám zkonzumovat chatu. Zatim sem použil všechny dostupný zbraně hromadnýho ničení - bezvýsledně. Chemie - z toho maj prču, biolit snad žerou. Destrukce a devastace cestiček - naprd, asi maj gpsku a vždycky si najdou jinou, petrolej - chvilku účinkuje, ale jak doplněj stavy tak seš tam kdes byl. navíc chcípneš smrady hlavně ty. Lepidlo do cesty - dobrý, provedou popravu odsouzenejch, nechaj je přilepit a pak je choděj vočumovat. Osobně bych nejradši použil něco takovýho: http://media.photobucket.com/image/plamenomet...
jenže to bych si asi moc nepomoh. Je to nekončící boj kdo z koho. Zatim vedou ty svině. Zatim.
hele já vždycky, když začali líst do baráku, tak jsem to podchytil včas a našel tu cestičku, kudy lezli. Postříkal jsem to zvenku odmašťovačem ve spray (od WUrtha - montážní silový čistič) a ty venku pozavbíjel. Někdy stačilo jednou někdy jsem to musel opakovat, ale v pohodě. Do baráku nelezou. Ale lezou do záhonků. Pod zem nevidím, ale když chvíli neskáš trávu tak vydíš ty vrcholky toho, co je pod zemí. a když jsem dneska plel záhonky, tak kolem obrubníků toho bylo... :o(
Odmašťovač od Wurtha? Prodává se to i v 200l balení? že bych to nastříkal před chatou, za chatou, pod chatu, za chatu, na chatu, vedle chaty - ty bestie sou všude. Inu, nevýhoda sídla v lese :-( Teď jak byly ty bouřky, tak nám přistál strom jak kráva pár cenťáků od boudy. Dole u paty byl celej sežranej. Kontrolní otázka - kdo ho prožral? ......jako takhle, Ferda - dobrý, frajer, šikula. Ale jinak sou ty mravenci fakt úplně vypatlaný.
já myslím že tímhle by si je mohl vyhnat :-)http://www.youtube.com/watch?v=_SBe09u13gA
http://hobby.idnes.cz/mravenci-od-vas-radi...
To zní logicky, posyp jim mraveniště a oblíbené cestičky něčím, co nemají rádi. Navíc může být pěkné mít jeden měsíc zahradu vonící skořicí, pak Bazalkou, pak třeba hřebíčkem.
Ty bestie mi napadly trávník, zatím to řeším tak, že jsem bývalý trávník vyhlásil za louku na ní mravenci nevadí.
Má to i další výhody - nemusíš tak často sekat, místo sterilního trávníku roste jetelíček, pampelišky, sedmikrásky, přilétá víc čmeláků a mám víc času na kolo.
v trávníku mi jsou fuk, to neřeším. ŽEROU MI JAHODY! A vůbec se cpou do záhonků, takže když jsem včera plel, tak jsem se musel furt otřepávat, jinak bych je měl všude :o(
Tak to je horší. Útok na jahody, to bych jim netoleroval ! Co pak budeš dělat se šampaňským, že?
ja mam spoustu mravencu na rybizu, ale to pry proto, protoze milujou msice. Jak nekde vidi msici, jsou jak zhypnotizovani. A ja mam na kazdem stromku chomacek msic.
Vcera kdyz jsem trhala rybiz, musela jsem je taky porad zklepavat z ruky. Hajzlici se i parkrat zakously. A to jsem neocesala vsechno, neco jsem jim tam nechala.
Na mšice nalákej včely, budou pak mít krásně tmavý med.
tak ted uz se nedivim ,ze mi med nechutna, kdyz ty vcely taky zblajznou, kde co :D
Poslouchej, mladá, jak to, že Ti nechutná med ?
To jsem ještě nikdy o nikom neslyšel a to už jsem toho slyšel ! Sou lidi, který třeba nejeděj ryby a nemaj rádi móře, ale nejíst med, smí se to vůbec ????
poslouchej, vsevede, na to kolik ti je, jsi toho opravdu jeste moc neslysel ;). staci se mnou zajit na vinko a dozvis se, co vsechno se da nejist :D Rybama a masem pocinaje, zeeeeeeee, a medem a olivama konce!
S odmítáním oliv to je u Tebe v pořádku. Na ty si ještě mooc "malý house", jak se u nás ve vidlákově říká. Olivy začínají chutnat až, když už je ženská dospělá. Olivy a olej z nich, to je základ stravy nejlepší je samo "extra panenský".
a super je i jako mazadlo na řetěz :o)
To bys koukal co se dá s medem dělat ! Jednak jsem o tom jednou viděl poučnej film, ketrej dobře dopadl,i když ze začátku to vypadalo, že z ní (z povrchu dolů) ten med už nikdo nedostane a jednak sousední vidláci z Waldviertlu si postavili sauny a tam dávaj honigaufguss. To bys koukal jak se tam tím medem mažou. Sou v něm minerály, prý, říkali.
Musíš jíst ty světlé, jarní, v těch nejsou žádná slízaná hovínka od mšic. Např. když na jaře kvete řepka, včely se vykašlají na ostatní kytky a sbírají jen to.
Teď jsem měl v ruce skleničku od BIO medu koupého někde v Německu. Nejlepší na tom byl nápis: "Obsahuje med ze zemí EU i ze zemí mimo EU." To může být pěkná sbírka cizorodých alergenů.
a ja myslela, ze tmavy je lesni a svetly je lucni... jinak je mi to fakt jedno. tu a tam to dam do caje nebo do vareni, ale na chlebu nebo na lzicce to nesnim.
Ono je to spíš tak, že čím tmavší, tím víc včelky použily medovice (čti hovínka od hmyzu :))
http://www.honey-well.com/cz/med/druhy_medu.html
Ale nejsem včelař, tak snad neplácám úplné blbosti.
Správně LeeLoo, žádnej med nejez. Fčela lítá bůh ví kde, sedne na kdejaký fujtajbl, smete a sežere všechno na co přijde špína nešpína a pak se vrátí do úlu, kde to všechno vyblinká a vyexkrementuje. No a pak to jez...
A to ještě někdo vymyslel, že prej je to zdravý :o)))
Mám kamaráda, kterej krátce poté, co přišel k bezmála hektarový zahradě, po několika senosečích začal tvrdit, že nejlepší trávník je beton. Ani se mu nedivím.;-)
No to byla moje původní verze, ještě jsem chtěl malý dělící proužek a čerpací staničku. Bylo by to jako malá dálnička, miluji dálnice, tepny moderního života zdobené perlami čerpacích stanic a motorestů.
jinak babicka na mravence vdycky lila kavovy logr, cehoz ty mas fakt nedostatek :D
A ja na zahrade vysazovala afrikany, ale ty byly myslim spis proti cervum (co si delaj cesticky v mrkvi a nebo co lezou do hrasku a kukurice) nez proti mravencum. ale myslim, ze mravencum by taky nemusely zrovna dvakrat vonet. afrikany maji takovou specifickou vuni, jako ma bazalka nebo skorice... a navic je to hezky, krasne oranzove kvetou.
Malí černí mravenečci - znám. Zabydleli se pod schody ve vlhké chatě. Asi tam byla i královna(?), pod schody padaly jakési šlupičky, možná prázdné obaly od nějakého vývojového stádia. Trochu se leknou kouřících kamen (hodně kouřících = požár), vylezli a pak jsem je stříkala Biolitem.
Zanikli s jednou hodně mrazivou zimou a následně suchými roky sami. Znepříjemňovala jsem jim systematicky život Formitoxem, vždy když po chatě nebo okolo chaty migrovali. Moc nepomáhá, ale komplet ho zbaští.
otrávený zrní jim nasypat nechceš? Sežerou to a chcípnou. A na záhony nic nenacákáš.
to na mravence nefunguje. pracovala jsem v deratizacni firme a mravence jsme hubili zcela jinym zpusobem. Oni jsou totiz docela chytri a maji vse promakane do detailu. takze, pokud je na obzoru neco, po cem se nektery z kamaradu otravil, hned to zenou rict ostatnim a uz se toho nedotknou. vim, ze my jsme na ne aplikovali latku, ktera je nezabila, ale znemoznila jim rozmnozovani. takze mravencu ubyvalo a ubyvalo, ale tu dobrutku jedli porad.
Nevyžerou slepice uplně všehcno ? na pár tejdnů bych tam zkusil jednu dvě pustit a ještě budeš mít vejce na Paroubka :-)
jenze to by mel i po te urode, kterou chtel uchranit pred mravencema. protoze slepice vyzerou opravdu uplne vsechno a desne u toho se.ou
Zapomněla jsi ještě na to, že všechno děsně rozhrabou ;-)
slepice prostě nebudou! :o)
Proč ne? Jarda má pravdu. Slepice rozhrabou mraveniště, mravenci ztratěj orientaci, zpanikařej, prchnou, plodiny klidně porostou dál a ještě na tom trhneš čerstvý vejce. Hele zvaž to ještě, to nezní špatně.
co s vejcema? Co s hov... ééé trusem? Co s kdákáním? Kdo se o ně bude starat?
Slepice nebudou. to se radši přesvědčím, že budu pěstovat mravence. Zdá se, že mi to jde dobře.... :o)
Vejce přece prodáš ráno v trhu, bacha, aby ti lidi neutrhli ruce, některý slepice snášej i trojžloutkový (v SSSR dokonce za Lysénka osmižloutkový). A trus? Zakvasíš a budeš hnojit čeler, ten potřebuje pořádně něžrat.
Vejce ať si schová, až zas přinde vhodná situace, tak se můžou HODIT.
o to vic, pokud budou poradne ulezely :D
To víš, tuhle už jsem se bál, že bude vajec nedostatek a chtěl jsem ve vidlákově zorganizovat sbírku.
Jak, kdo se o ně bude starat... Samozřejmě si k nim obstaráš i kohouta :o)))
a budou ještě kuřata... Tó víš!
Jó, s kuřatama je práce, ale slepice jsou blbý (maj úžasně malou kubaturu mozku, ta jim umožňuje jenom primitivní motoriku), postaraj se o sebe samy.
Cože?? Vzpomeń na vlašku Zorku!
("Lepší kousky bych snědl, horší pochováme" . Po té co byla trefena samostřílem "přímo do obličeje". )
Slepice bych nezavrhoval. Taková slípka nejen že je dokáže konat ty užitečné skutky co tu jmenovali ostatní, ale navíc má terapeutické vlastnosti. :-) Vyzkoušej někdy na nějaké chvilku koukat, je to podobné jako dívat se na rybičky v akváriu a to prý uklidňuje. :-)
Navíc to může být i dekorativní doplněk zahrady, stačí vybrat správné plemeno.
http://www.kippenencyclopedie.nl/php/images/a...
http://zvirata.abality.com/drubez/hedvabnicka...
:-)
Tedy já nevím, ale dát rovnítko mezi akvarijní rybku a slepici mi přijde víc než divné, nějak si neumím představit jak někdo sedí ve slepičárně a pozoruje klece k uklidnění a potěšení oka a duše :-)
Nezamenovat slepici koncetrak s nekolika spokojenyma slipkama na dvorku. ;-)
Myslíš na posraným, rozhrabaným a úplně holém dvorku ? Tak to musí být opravdu pohled k potěšení, no ale proti gustu
tak klece ani náhodou já nejsem dozorce v lágru...
ALe jinak může mít Suchoj pravdu. Celekm v tom nevidím rozdíl. Pozorovat rybičky v akvariu mě nebaví, bo převládající myšlenka v tu chvíli stejně je ta, že jsou chudáci zavřený a jak bych se cejtil, kdyby mě někdo taky takhle věznil. A slepice nemám moc rád od dětství, kdy na nás kohout útočil sotva jsme vylezli z baráku....
My jsme u babičky taky jeden čas museli při vstupu na dvorek mít po ruce nějaký klacek :-)
když je ti od tří do pěti a ten kohout je skoro stejně velkej, tak je ti klacek k ničemu....
Aha, tak to je jiná... Já to zažil v době, kdy mi bylo asi 8 nebo 9 let.
A že jste toho šmejda hned nepopravili ? U nás z toho měl děda pořád jen srandu :-) Je ale fakt, že jsem tam nebydlel, takže jsem tomu nebyl vystaven dennodenně... Když ale kohout "konečně" skočil na menšího bratránka a rozsekl mu zobákem obočí, tak teprve potom to začal konečně někdo řešit...
Měl jsem to štěstí a jako dítě jsem vlastnil autíčko na vysílačku - TOYOTA Land Cruiser. Když jsme byli s bratránkem v létě u babičky, dostal šílenej nápad. Nutno upozornit, že můj bratranec měl vždy ještě zajímavější nápady než já. Soutěžní úkol zněl jasně - vyhnat pomocí RC řízeného auťíčka co nejvíce slepic ze dvorku. Po chvilce cviku jsme začali dosahovat docela zajímavejch výsledků. Slípky začaly mít strach vkročit na dvorek, okamžitě jak vystrčily zobák, byly atakovány Toyotkou, věcí jim do té doby neznámou. Jenže jsme to asi přepískli a ty krávy slepice přestaly snášet, nebo snášely nějak blbě nebo co, už si to nepamatuju (je docela možné, že některá z nich tuto adrenalinovou zábavu nepřežila) Jak my jsme dostali do držky když na to babi přišla, to si nedovedeš představit. A to by nás normálně samou láskou snad sežrala, tak jak to u babiček bývá.
Slyšel jsem, že je odpuzuje prášek do pečiva.
Chytneš mravenečka, pinzetkou mu otevřeš tlamičku, nasypeš něco prášku, přidáš kapičku vody... :-))
... mraveneček začne bobtnat a praskne???
:))
To zrovna ne, začně děsně prdět a ostatní ho vyženou.
No to je sice pěkný, ale to je pořád jenom jeden. Co ty ostatní?? Kdo jim bude otevírat tlamičky a sypat do nich ten prášek?? Aha???
:))
Vy vtipálkové ... :-) Ale to prý funguje kvůli zápachu.
Moje babička na ně lila horkou vodu - teda na to mraveniště.
pořiď si modrásky: http://digiweb.ihned.cz/c1-37501190-motyl...