V minulém týdnu proběhl v Královéhradeckém kraji další ročník cyklokonference. Po dvoudenním maratónu přednášek následovala exkurze po nově vybudovaných stezkách. Akci uzavřela tisková konference za účasti dvou ministrů, do jejichž kompetence především patří cyklistika. Ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška i ministr dopravy Gustáv Slamečka za své resorty přislíbili podporu závěrům konference.
Docela mě potěšilo, že KČT upouští od snahy oddělení pěších a cyklistů (z doslechu :o)).
V materiálech pod článkem jsem našel i zmínku o nutnosti přizpůsobení cykloznačení novým podmínkám. Snad se někdo zodpovědný zamyslí nad smysluplností používání "žlutotabulkového" značení mimo silnice a cyklostezky. Nedávno jsem jel Svinskými doly od Srbské na Českou Kamenici. Vede tudy cyklotrasa 21 (tedy asi nějaká hlavní, podle dvouciferného čísla), cesta je to pěkná, lesňačka mezi skalami, nejdřív stoupá jen mírně. Ale pak přijde krpál, kde i nalehko tlačim (mě to za ty výhledy od Plachťáku a jízdu mimo silnici stojí), navíc je v tom místě hrubý štěrk - když si představim, že tam vjede nějakej "natěžkista", nebo cyklovýletník pokročilého věku na "holandském" kole, no potěš pánbůh. Přitom by stačila před takovým úsekem značka "pozor 8-20% stoupání v délce 2km", nebo raději takové trasy značit pásovým cykloznačením (tady u nás se vůbec nepoužívá). Navíc ty sloupky a reflexní tabulky nejsou v přírodě nicmoc estetického :o(
A takhle nesmyslně označených míst je spousta. Tak snad když bude teď ta "cyklistická rada", (Jitko) ....... :o)))
Mám ty samé zkušenosti z podhůří Šumavy z "Farmářské cyklostezky". Jedeš, jedeš po silničce, pak přijde polní cesta, nakonec kořeny a konečně krpál se šutry velkými jako celé moje kolo. A po tomhle si myslí, že bude cyklista jezdít??? To by bylo moc i na trial! Už z dálky na nás mávali Holandáné, at´tam nejezdíme, že to na kola není - smáli jsme se jim a jeli dál. Pche...jak hluboce jsme se mýlili. Měli jsem jim věřit!
Konečně alespoň k něčemu ty Vaše cykostesky jsou. Kde to místo je?
Začátek je v Petrovicích u Sušice:
http://www.mapy.cz/#x=130760576@y=132896384@z...
To je neuvěřitelná paráda, mooooc doporučuji prostudovat.
Nejvíc mne zaujala ta studie o cyklistické infrastruktuře - 6mega.
Perfektní je tam dělení na "základní návrhové druhy cyklistů",cituji :
"Cykloturisté, kombinace dopravy a rekreace, rychlost zpravidla 15 – 30 km/h, podle aktuální potřeby
kombinují požadavky ostatních skupin na rychlost a trasu. Jízda na střední a dlouhé vzdálenosti
s významným zatížením zavazadly (zpravidla brašny)."
Koukám, že Vy cyklotouristé máte přísnější předpisy než my, bikeři.
Musim si předělat profil, nevejdu se do žádný kategorie z žádnýho z těch dokumentů :o(((
Já jsem jasnej, jsem v kategorii:
nezkušení dospělí, starší lidé, lidé s nějakým zdravotním omezením
Rychlost jízdy méně než 25km/hod, zpravidla 5-15km/h.
Nejdřív sem se lekl, že je pro ty postižený předepsaných těch 25 km/h, ale pak njsem zjistil, že stačí se vejít mezi těch 5-15 km/h.
To splňuji a pokud se nemýlím, tak se mnou tam spadnou snad skoro všichni účastníci ( i vítězové ?) Strašlivých závodů, kterých jsem se kdysi zúčastnil.
Možná proto jsi dneska ráno nebyl pozván na zámek:
http://decinsky.denik.cz/zpravy_region/video...
Nebo nejseš odvážlivec :))
kdepak! Vy bikeři to máte mnohem těžší.. Např v ALpách a různě jinde po cestě jsme letos s Václavem viděli spoustu cedulí na restauracích, hotelech, penzionech atd. zvoucí bikery k návštěvě.Velmi často tam měli i obrázky bikerů, ale to kolo bylo vždycy uplně jiný než máš ty??? Schválně jsem to vyfotil, mám tu fotku ale doma. Nicméně vypadlao to nějak takhle: http://www.kawasaki.cz/index.php?nid=3819&... a to má jak brašny, tak stojánek i blatníky.... Navíc si myslím, že se s tím v terénu musí jezdit docela blbě...
Třeba je to tím, že na těchto bajcích nejezdí neregmirekbik, ale regsiegfriedbik.
to já právě nevím. Mě s ten termín "biker" furt mate. Já ho, než jsme poznal Mirka, taky slyšel jen v souvislosti s těmito jezdci. A jelikož mám stále v hlavě poslední vysvětlování ohledně toho, že biker může mít jen blatníček, ale ne blatník, jen brašničku, ale ne brašnu atd. pořad v hlavě, tak jsem se koukal jak jsou na tom cizině. A je to uplně stejný jako tady u nás v okolí. Tak začínám přemýšlet jestli ten zlopzvyk, používat ten termín pro uplně jinou kategorii jezdců a potažmo strojů není jen nějaký jinde neznámý krajový zvyk tam okolo vidlákova... :-D
Kecy. Určitá semantická neostrost výrazu biker nezpůsobuje pragmatickou vágnost, když se výraz použije v souvislostech. naše trasy se protnou s těmi motorovými jen málokdy:
http://mirekbik.rajce.net/Nova_slozka
Pro jistotu jsme se,ale z "biker des Sudens" přejmenovali na "mountainbikers des Sudens".
Pamatuji jednoho, kterej si myslel, že "cykloturista" je druh salámu vhodný pro cyklisty.
nádherný fotky! Začínaj mi ty Alpy chybět čím dál tím víc... Já se tam snad vrátím ještě letos :o)
točenej salám je určitě vhodnej pro cykloturisty! V případě defektu by se mohl použít místo pláště a duše :o))
Sémantická neostrost... hm, já nevím. Ten výraz se používá a používal i v době, kdy horský kolo neexistovalo. Tak přemýšlím jestli to spíš není touha cyklisty stát se motorkářem, když se jím začal nazývat... Nezačínáš uvažovat o motoru? :o)
Já s epřiznám že v určitých chvílích mě ten motor v Alpách na mysl přišel :o))))
Kolo je od boha, motor od ďábla.
Nikdy ani když mi bylo nejhůř (Col de Sussanfe) jsem na motorový pohon ani nepomyslel.
Ale jinak Ty už seš chycenej, ještě přečti Karpatské hry a budeš chtít být už jen v horách.
to já chci a vždycky jsem chtěl. Mám hory rád a rád se flákám v mezi skálama a v lesích, jen je mám mnohem radši pěšky. Takže příště do ALp bez kola! Na kole to prostě není ono... Na ty nejhezčí místa se nedostaneš (tam kam jsem schopnej vyšplhat s batohem, bych se s kolem na zádech fakt nedostal) a je to moc rychlý cestování. Potřebuju cejtt zem pod nohama a mít čas se kochat.
To víš, tomu já rozumím, jen nohy už tolik neslouží o)))
Ono se to taky v čase u každého mění.
Bikerem- transalpistou se může stát jen ten, kdo má přesně 50 na 50 rád kolo a hory.
Kdo má radši hory, zahodí při prvních obtížích kolo a prchá k výšinám. Kdo má radši kolo, opustí hory a sjede na cyklostezku.
na tom něco bude Mirku....
Já mám kolo rád, ale podobný věci mám radši pěšky... Je to bližší a těsnější kontakt s okolím a já to mám tak radši. Noha momentálně taky neslouží, ale jinak to jde a dokud půjde, tak pěšky :o) Navíc je pro mě mnohem míň namáhavější od určitýho stoupání jít pěšky než jet na kole. A taky je tro od určitýho stoupání pro mě pěšky rychlejší :o)
Prostě používám kolo trochu jinak. To co ty jezdíš já radši chodím... :o)
tak jsou hory a hory, Alpy nebo Rumunske zapadakovy jako Vulcan a Retezat... do Rumunska by me tak snadno nedostali (mozna za zlate sele), do Alp bych se i odstehoval.
Děláš chybu mladej.o))))
Do Rumunska na hory se chystám po desáté, nejdřív sem tam chodil pěšky, pak na běžkách a teď na kole.
Pro MTB je to tam ideální. Měl by sis taky přečíst Karpatské hry. o))
Tak přesně takového bikera jsem předevčírem předjížděl. A bylo do dost do kopce. On to sice tlačil, ale čárka je čárka.