"V Praze je to mezi lidmi a auty téměř fifty fifty. Na milión dvě stě tisíc obyvatel připadá téměř milión aut."
Jak se zjistí, kolik JE v praze aut?
Celkem snadno, podle registrace aut v Praze.
Je to jeden součtový údaj.
Statistika věda je... přesné sčítání nepřesných čísel. Mínus registrovaný auta dlouhodobě odstavený v autobazarech, mínus střídání soukroméhoa služebního auta atd... Je to takový laciný nafouknutý číslo, hodný titulku v Blesku, nebo AHA. Vypadá to efektně a přímo katastrofálně. Navíc to píšou tak, jak kdyby všechna registrovaná auta alespoň jednou denně musela projet kolem muzea... :-)
Je to jen statistický a nic moc neříkající údaj, který se dobře píše. Třeba jen to, že v Praze je hodně firem, které tam mají registrovaná auta, která ale jezdí v jiných krajích.
A nebude to spíš tak, že do Prahy jezdí každodenně i spousta aut, co v ní není registrovaných?
A možná i větší počet z ní vyjíždí ven
Leda jestli mají nějakou tajnou podzemní chodbu. Ráno jsou rozhodně všechny komunikace ucpané ve směru do centra a večer naopak...
Třeba moje firemní auto registrované v Praze se do Prahy podívá s bídou jednou za měsíc. Stejně jsou na tom auta celého vodoprdu (aka telecom aka outů), všech bank a kdejaké firmy (netýká se to jen velkých firem, naše mám omentálně okolo 10 zaměstnanců). Ono je totiž jednodušší zaregistrovat si sídlo v Praze a vyúčtovat pražským firmám cestu a případně ubytování v ceně práce, než se tam prosadit jako nepražská firma... a dále se to týká všech, co mají trvalé bydliště v Praze, ale ve skutečnosti bydlí ve Slaném, Kladně apod.
Pak přijde pisálek z reflexu a napíše slint typu milijón aut na milijón lidí, to je děsný:-D
To není pokus o flame, jen dotaz neznalého. Znám u nás dost lidí, kteří mají bydliště tady, ale ve skutečnosti bydlí v Praze, překvapuje mě, že by někdo měl bydliště v Praze a bydlel ve Slaném. To fakt existuje? A proč?
Bacha na to!!! To je problém celého středočeského kraje! Spousta lidí, co se vystěhovává z Prahy do statelitních vesniček v okolí, si nezmění bydliště, svůj pražský byt třeba pronajímají, nebo se jim prostě nechce řešit na jaké úřady mají chodit a tak. Pak jsou z toho i problémy, že lidi si stěžujou, že nemají veřejné osvětlení, ale daně dostává Praha....
...a v těch pronajatých pražských bytech pak bydlí lidi z jiných míst ČR, kteří "šli" do Prahy za prací apod. a ti si také svoje auta nepřeregistrovávají na pražská čísla :o)))
Taky zajímavá logika, ale já si myslim, že do tý prahy jdou hlavně cizinci a ti většinou zezačátku auta nemají :-D
Jestli teda jsou Moravaci cizinci...
A nejenom ti... těch je samo nejvíc... :-D
Taky zajímavá logika... My měli "naplaveniny" spojený prostě jen s těmi, co přišli do Prahy za prací z jiných koutů Čech, Moravy a Slovenska a ty už jen s cizinci...
Hele, náhodou svýho času se auta s mimopražskou značkou prodávala v bazaru snáž než ty s pražskou. Kdo vysloveně nemusel, ten si auto na pražskou značku nepřehlašoval.
Ale je fakt, že to ty pamatovat nemůžeš. To si ještě tahal kačera :o)))
Já se na ty čísla musim někde podívat... Ale proč se lidi stěhujou do Prahy? Za prací (kdo jinej by tam lezl?) no a z prahy se vystěhovávají ti, co už mají na nový dům (někdy za nekřesťanské prachy) a auto, protože bez auta by se jim snížil životní standard (pokud nejsou zarytí ekologové) Kačera sem tahal, za to se nestydim :-D
Ty jsi fakt tahal kačera ? :-))
Já pejska, který kroutil hlavou a vojáka, který tloukl paličkama do zvonku.
No a co ty ?
Hele, tak toho bubeníka jsem měla také, ale že by to byl voják, to mi nikdy nepřišlo... Já si jen pamatuju, že to byla dřevěná figurka, měla černé vlasy a modré kalhoty :o)))
A pak jsem ještě měla takového plechového motorkistu na klíček :o)))
Když už jsme u těch hraček, u babičky byl takový zelený skůtr na setrvačník.
Skutečně jednostopé vozidlo a díky gyroskopickému efektu velkého a dobře zpřevodovaního setrvačníku byl opravdu schopen po roztlačení jet několik metrů.
To mi přijde jako úžasný nápad, dělá se dnes něco podobného?
Dělají se geniální kovový hračky na klíček, dělá to Kovap někde v severních čechách, super sou ty 50 let starý traktory se třema rychlostma, neutrálem a zpátečkou a deseti vleky za něj...
Áno, ty mám rád (nakupuju pod záminkou, že je to pro děti ;-))
http://www.kovap.cz/
Já sem dostal předloni k vánocům lanovku, takovou červenou. Jezdí nám nad pokojem asi 2,2 m vysoko :-)
Jojo, tu mám v plánu. Kdy už budou kurnik ty Vánoce, já si chci hrát... :-)
V podloubí mezi Pohořelcem a Loretánským náměstím je obchůdek, kde mají hromadu těchhle plechových hraček, spoustu dřevěných, pak různé pastelky, divadla a sešity podle zdeňka milera (krtek a spol) a taky skrašovské hračky, nemají to tolik drahý a jsou tak krásný :-D
Ten červený traktor co je na titulní stránce jsem jako dítě měl.
Pěkný, ale já nechcu traktor na klíček, alébrž skůtr na setrvačník, tenhle:
http://www.kouknete.cz/index.php?p=productsMore...
Až někde na ně narazíš, tak vezmi i jeden pro mě !!! Já mám doma vymazlenýho "dospělýho" a tohodle zatím marně sháním...
Tywoe, to je sběratelská záležitost!!!
https://ssl.aukro.cz/item626971116_cs_stara...
Dřevěnou tramvaj.
Hlavně mě rodiče tahali všude s sebou ...
8-)
Obrovskej dřevěnej vlak. Pět vagónů, parní lokomotiva. Vcelku asi 2,5 metru délky. Celý rozložitelný na díly do posledního nárazníku, poctivé tvrdé dřevo. Já už ho zdědil, pak prošel kolečko u synovců a teď ho postupně repasuju pro syna ;-)))
No kačer to asi nebyl... Měl sem různý věci, ale jejich životnost byla velmi nízká.... :-)
Mohl by mi někdo říct o čem ten článek je? Kromě toho že konstatuje, že je Praze moc aut? To ví ale snad každý. Dokonce i mimopražští. Řešení nenabízí, ani nemůže, a tak mi to připadá stejné, jako kdyby nám někdo napsal, že u rybníka je moc komárů. Ale možná mi něco uniklo a rád bych věděl co.
Taky sem tam nic neobjevil...
A to já zas jo... Dost blbé konstatování na konec, že to v Praze, prý, bez aut rozhodně nepůjde, když už je teda všichni mají... Co to má jako být ?
V roce 2002 po povodni to vypadalo, že by to šlo.
No, ale jsme v Česku ...
8-(
No já nevím, v té době jsem se poprvé setkal s výrazem socka pro MHD. - Pán v tramvaji telefonuje "Víš čím jedu? Sockou!"