Pristi vikend se chystame pokorit nejvyssi vrchol Sumavy jihovychodni cestou. Vylet je to prumerne narocny a vyvrcholi kazdy kdo se udrzi v sedle alespon tri hodiny.
Pochopitelne, pro vsechny "neSumavske" je to napul auto vylet nebo vlakovylet. Planujeme vyjet autem tak abychom byli cca o pul desate v Zelezne Rude. Vlak z Prahy jede po pate rano z hlavaku, v ZR je 09.15. Vyrazime zvolna a po par hodinach prevazne dokopcovite trasy budeme na vrcholu, pozdravime nemecke turisty dobyvsi vrchol lanovkou a protoze sjezd dolu zabere podstatne mene casu, budeme navecer zpet doma.
Pokud nekoho zajimaji detaily trasy, neco malo jsem popsal zde: http://www.damika.cz/bike/trasy/javor_1.php
To opravdu nevypadá špatně.Zvlášť odstavce 10 a 11 jsou velmi zajímavé :-)). Pokud bych se mohl přimluvit, tak bych se přimlouval za neděli, v sobotu nemohu.
Zároveň bych mohl nabídnou dvě místa v přepravníku :-)
Co se tyce presneho datumu, my spise preferujeme sobotu, ale definitivni rozhodnuti padne podle pocasi. Na Javor nema smysl jezdit kdyz neni hezky. Rozhodnuti vidim na ctvrtek, nejpozdeji patek rano.
Ohledne sjezdu pres male jezero se mnou moc nepocitej, stacilo mi to jednou, navic sebou beru zenskou polovinu teamu a rozvadet se nehodlam. Stacilo, ze uz jednou se nechala slyset, ze na Javor uz v zivote nepojede :-) Samozrejme, casove to vychazi priznive a klidne se muzeme v sedle rozdelit a jet pulka tam a pulka jinam, v Rude bychom meli byt priblizne stejne. A male jezero za to stoji. (Ten nasledny vyslap taky).
V pohodě, počkám na rozhodnutí. Jsem tou dobou již mimo Prahu, ale budu sledovat a uvidím.
Prostě se buďto objevím :-), nebo nikoli :-(.
To že je možné skupinu krátkodobě rozdělit je jenom dobře, každému co mu vyhovuje, takové výlety jsou nejlepší. Každý si najde to své a přitom jede skupina co nejvíc spolu.
K tomu úseku k Malému Javoru. Jestli je to v tom textu myšleno, jak jsme to jeli (tedy spíš chtěli jet) taky a to takto:
http://data.mlok.net/gps/sumava/Javor.png
My jsme to bohužel před bodem 86 objeli po cyklostezce okolo a to z jednoduchého důvodu, protože jsme tam byli v termínu, kdy tam bylo hrozně lidí a na tom super úseko do bodu 86 (nejel jsem ho, viděl jsem začátek a byl mi doporučován jako velmi pěkný úsek) bylo hrozně lidí a to se prostě nedalo v takovém davu tam projet. A dokonce tam možná byl i zákaz kol k tomu navíc.
Od bodu 86 by to už mělo být to samé. A tenhle úsek mi přišel vyloženě na pohodu, nějaké šutry a kořeny tam jsou, ale nic hrozného.
My to tedy měly zajímavější a těžší, protože jsme jeli po velkém dešti a bylo to celé v bahně, takže v tu chvíli už to vůbec tak lehké nebylo.
Ale byla to zajímavá vyjížďka, odbočku k jezeru u bodu 94 jsme samozřejmě přejeli, tam už to byla cca od bodu 92 nebo od kdy přesně asfaltka, kde to jelo velmi rychle dolů.
A i když jsme jeli 4 a všichni měli gpsku, tak jsme se ve sjezdu při té rychlosti samozřejmě všichni na sledování odpočky vykašlali, takže jsme přejeli o dalších skoro 200 výškových metrů dolů a zase to museli šlapat zpět nahoru (i když ne tou samou, vzali jsme to nejkratší cestou na tu naší trasu, ale výška byla stejně v háji).
Tak jsem tam ten obrázek té části trasy nahrál znovu a tentokrát včetně projetého tracklogu. Jestli tam tedy nakonec nejsou dvě cesty těsně vedle sebe a tu druhá těžší.
Když jsme tam jeli, tak jsme tam ale žádnou druhou cestu neviděli, což ale neznamená, že tam není.
Ideální by byla sobota i neděle.o)) V sobotu vyjet na Javor dle plánu a pak pokračovat buď na Ostrý nebo naopak na Falkenstein. na obou těhle kopečkách jsou velmi vlídné touristické chaty (levný nocleh v "lágru"). No a v neděli to dobrnkat zpátky do Rudy. Z Falkensteinu přes Gsent a Prášily, z Osseru třeba jen okolo jezer nebo jinak dle libosti.
JJ, tohle vsechno jsou moc pekne cesty. Tezko ale budeme moci na dva dny. Puvodne jsem uvazoval, ze kdyby se slezlo vice chrtu a dost normalnich, nechal bych jet ty normalni primo na Javor s Darinkou a s chrtama bych vyrazil nejdrive na Falkenstein, ktery se mne osobne stejne libi vic a pak az na Javor, to uz je docela slusny vylet, alespon co se tyce nastoupanych metru.
hele a dva jsou malo? ty+ja :)
ikdyz, ja si tvrde stojim za tim, ze nejsem chrt! :)
Dva jsou asi malo. Navic taky nechrtim a osobne bych asi radeji tuto varianu vynechal a uzil si to jako pekny vylet s pivkem nahore atd. Pokud by skupina normalnich citala alespon pet lidi - aby jim nebylo smutno, tak o tom pouvazuji. Jen ten profil mne trochu odrazuje...
http://www.damika.cz/bike/trasy/javor...
Chapes, ty radky nejsou po deseti metrech...
chapu, potrebuju trenovat na Gardu :). Tam ty profily vypadaji jeste zajimaveji.
Napr toto zvazujem jako trasu na zahajeni pobytu :)
http://www.bikemap.net/route/142817
Husty :-) Ja tedy nevim, pote co jsem byl loni poprve v Alpach, tak bych si na tohle asi netroufl, anebo jo, ale s tim, ze dalsi den budu nepouzitelny.
To je celkem v pohodě, ten nejdelší výjezd na Tremalzo je po asfaltě s celkem přijatelným stoupáním.
No, já blbec to jednou stoupal jako od Ledra z Moliny (tam jsem přijel až po poledni), tedy v protisměru po šutrácích . Přesně se setměním jsem dorazil k chatě Garda. Museli mne tam nechat přespat, tak mi to cenově osladili.
Podle mne je tam chyba v nastoupaných metrech. Říkal jsem si, že se nějak cítíte - 3650m na 54 km (BI skoro 70!) a kde se to tam nabere? A je to vidět i z toho profilu,že to musí být o hodně míň. tak velké hupy tam nejsou.
BI je zajimava vec. Nedavno jsme davali odpoledni Tocnou. Na 10km jsme nastoupali cca 600vyskovych metru. To dava taky zajimavy vysledek, ikdyz to nijak extremne narocne nebylo. Proste furt jen dokopce a z kopce a nic na rovince :)
Pojď do žumpy ať to tady nekazíme.
Já do toho nechci krafat, když někdo udělá trasu tak druzí mají držet ústa a šlapat.
Tedy jen jako poznatek, inspiraci třeba na jindy:
V téhle oblasti je majstrštyk tři tisícovky za den - Falkenstein, Javor a Ostrý. Jednou jsem to takhle natrasoval z Prášil s noclehem na Ostrým. Ještě dnes za to dostávám vyjádření díků od tehdejších účastníků i když tehdy při večrním výstupu na Ostrý volali "hoďte na něj deku". Ale to bylo v důsledku opožděného startu z Prášil. Mladí by to dali i jako kolečko za den.
Ale na Ostry jste jeli z nemecke strany, ze ano? Da se tam vubec dojet v sedle? Posledni 1-3 km bych videl na tlaceni/noseni kola na zadech (nebikerske). Z ceske jsem to zkousel dvakrat a je to docela hardcore, vzdycky jsem to vzdal v tom malem sedle kde se stezka staci k vrcholu.
Z německé strany je to v pohodě. Jen konec se musí kousíček poponést. Ráno to samé, přes tu skalku na modrou (?) a po ní na červenou dolů.
Správný biker se tlačení ani nesení kola nevyhýbá, odměnou je pak třeba východ Slunce na Ostrým. Bikerské itineráře rozlišují: faren-schieben-tragen. Nejhorší je, když se objeví výraz "objektivně jetitelné" to je spoleh, že subjektivně tlačíš jak mourovatej.
No ja bych se pripadne take primluvil na nedeli. V sobotu mame zase nejakou rodinnou narozeninovou oslavu.
Kazdopadne kdyz uz bych mel jet autem takovou dalku, tak bych si predstavoval tu bikerskou trasu a ne vylet po asfaltu...
Tak my s Burískem hlásíme účast. Někde tady od předdiskutérů zaznělo, že upřednostňují terénní úsek cesty dolů. Tak já hlásím, světe div se, že upřednostňuji pohodovou cestu, pokud možno bez adrenalinu. Ten kopec mi bude stačit sám o sobě. 8-)))
Neboj, tam i zpet je cesta pro Tebe maximalne vhodna, zadny trial, jen pekne jemna, siroka sotolina nebo asfalt. A ten kopec, ten ani nestoji za rec, staci se poradne rozjet.... drcne to a jsi nahore :-)
Jj! Vidím to zcela jasně. Pánská část peletonu si dá závody na vrchol a triálek dolu. A my dvě s Darinkou (popřípadě další "odvážné" cyklistky) si dáme tu "pohodovku" nahoru i dolu. 8-)))
Darčo, zdravim tě a už se těším! 8-)
V klidu, zavody na vrchol sice nevylucuji, ale on ten konec je docela vyzivny, takze bych rekl, ze nakonec bude rad kazdy kdyz tam vyjede v sedle. No a ten trialek dolu jsem uz jednou jel a bohate mi to stacilo. Kluci at si ho klidne daji, je take docela mozne, ze se to tam od te doby co jsem ho jel mnoho zmenilo (asfalt a tak :-)
Nevím jak vypadá cesta nahoru letos, ale vloni to bylo dost náročný, cestu spravovali a byla vysypaná hlubiokým a dost hrubýnm štěrkem, a určitě to nebylo rozjet a drc nahoru :-))
Kterou cestu mas na mysli? Je jich tam nekolik co vedou k vrcholu, tak bychom se ji mozna mohli vyhnout. Jednou jsem to uz musel absolvovat kvuli snehu.
Cesta z městečka Bodenmais, na konci městečka při výjezdu na Mais se u obchoďáku odbočí vpravo, na mapě je označená jako Arberhochstr.
Jo, diky. Tak to je nastesti ta, kterou mam v zaloze az nakonec, kdyby na tech co vedou z jihu nebo jihovychodu byl snih.
myslím, že sněhu se bát nemusíš. V Alpách začínal sních někde nad 1200 metrů a souvislejší pokrývka byla až nad 1500-1600metrů nad mořem a i tam byla už většina cest bez sněhu....
Letos ne, to je jasne. Ale z mych doposud peti jizd na Javor, byly dve zmarene prave kvuli snehu. Obe v kvetnu.
jo to věřím.... Ale letos by to mělo myslím dopadnout dobře i když tedy na Javoru jsem nebyl.... Jestli tam někde jedeš nějakým uzavřeným údolím, tak to byl sníh i v pětistech metrech, takže by tam být mohl....
Zatím asi ne ;-)
http://www.arber.de/startseite/webcams/blick...
Ale s tou dnešní plánovanou sprchou, kdy na horách má padat i sníh...
Další pohledy na okolí
http://www.snowrental.net/skiing/germany...
Vikend se blizi a tak par upresnujicich otazek:
1) presunulo se to tedy na nedeli?
2) v kolik a kde presne je sraz, na Jestedskem sedle, nebo az v Rude, pripadne kde tam?
a otazka na povrch cest: mam ted na kole plast na silnici/zpevnene cesty. Pokud nebudu brat v potaz sjezd z Javoru, jaky nas ceka teren, ma smysl prezouvat na terenejsi plast?
Takze pro uplnost jeste jednou:
Akci provedeme v nedeli, hlavnim duvodem je pocasi, ktere podle predpovedi bude v nedeli snad o neco lepsi nez je ted. Druhym duvodem je moznost ucasti tech kdo by v sobotu nemohli. Doufam jen, ze tam nebude snezit :-)
Snad tam nebude ani moc deštit. I tak budu na vrcholu (pokud se tam vůbec dohrabu) pěkně "navlhlá". 8-)))
Ehm, tyhle dvojsmysly si koledují o slušný věžák pod tím :-)
Jaké dvojsmysly? ;-) Jen se mi nechtělo psát, že budu "zpocená jak prase", no. 8-)))
Obavam se, ze bychom jeste radi byli zpoceni jako prase. Spis to vidim, ze budeme zmrzli jak hruskove ho.... :-)
Nevím, jak zmrzlé je hruškové ho..., ale mě stačí rychlejší chůze po rovině, abych se dostatečně zahřála, natož jízda do kopce na kole. 8-)
Jo z kopce - to bude něco jiného. Ještěže nemám zubní protézu. 8-)))
Škoda, že v Bavorské Rudě už nefunguje bazén. Pro zmrzlé a promáčené cyklisty by to byl parádní relax. Měli tam krytý bazén s umělým vlnobitím a venkovní bazén s velmi teplou vodou. V zimě se z něj krásně koukalo na zasněžené okolní kopce.
v Rudě je ale velká spousta jinejch podniků, kde by to pro promáčený a zmrzlý cyklisty byl parádní relax!!! :o))
Co se tyce mista a casu srazu, zustal bych u vychozich hodnot, tzn. mezi devatou a pul desatou se slezeme v Zelezne Rude, auta nechame na parkovisti pod sjezdovkou Samoty, bude-li to mozne a sejdeme se bud tam, nebo, v pripade, ze budeme parkovat kazdy jinde, v 09:30 u benzinky na vyjezdu z Rudy smer Alzbetin.
Telefony na sebe mame, momentalne krome toho pocasi nevidim vetsi problem.
Jelikoz neni uplne jasne, kdo vlastne bude v nedeli nastavovat hrdinne svou hrud kroupam, vetru a zivlum obecne, prosim o potvrzeni. Ja s Darinkou jedeme, pokud nebudou hlasit vylozene spatne a beznadejne pocasi.
Plzeňská sekce se taky hlásí - "pokud nebudou hlasit vylozene spatne a beznadejne pocasi."
Tak, to jsem chtel slyset. A to, ze je "Vylozene spatne a beznadejne pocasi" urci kdo? (Navrhuji Jardu :-)
No ještě jsem trochu uvažoval o tom,že si vezmu dovolenou a pojedu taky,ale nejsem masochista.Dnes ráno jsem vyrazil za chladna,ale za křišťálové oblohy na Koráb u Kdyně.Nedojel jsem tam a dostal jsem pěkně za vyučenou.Vrátil jsem se zmrzlej,mokrej.Kroupy se přihnaly těsně po dojezdu domů.To mi zas na nějaký čásek stačilo. :-)
Takze, pokud dobre pocitam, bude nas pet. Doufam, ze po akci nebudeme muset rikat "bylo nas pet" :-) Sraz plati, pocasi je dohodnute - to jako, ze by nemelo snezit. Jdu se na to posilnit. Cus bambus zitra.
Tak si to zítra užijte. Nějak vám to tentokrát ani nezávidím. Když jsem včera odlétala ze slunečného Splitu s venkovní teplotou 30° a pak jsem v Praze přistávala do deště a osmi nad nulou, tak se mi ani nechtělo z letadla.
Nezapomeňte rukavice a kulichy, budou se Vám hodit :o)))
Akce se moc povedla a ti, kteří na poslední chvíli odřekli účast, mohou jen litovat. Ujeli jsme sice jen 42 km, ale nastoupaných metrů bylo celkem dost. Přesné číslo určitě zveřejní pb. I počasí nakonec vyšlo nad očekávání dobře. Díky všem zúčastněným za příjemnou společnost a hlavně Michalovi za nádhernou trasu. 8-)
Jsme uz take doma a vybaleni. Diky za pochvalu, dle meho vsak na uspechu cele akce melo nejvetsi podil pocasi, ktere vyslo vzhledem k ocekavani nejlepe jak mohlo a kolektiv, ktery se sesel. Jdu pracovat na fotkach...
Něco fotek z akce:
http://burisek.rajce.idnes.cz/Dobyti_Velkeho...
http://www.damika.cz/foto/2009_05_31/index.php
http://fajnofky.blog.cz/0906/kral-bavorskeho-lesa
krásné fojnofko,ty jsi rozená závodnice ;)
Tak nejaka statistika...
dst: 47.74km
up: 1364m
celkova doba jizdy:3:35
avg: 13.3km/h
max: 65.4km/h (v tehle rychlosti jsem proste prehlidl jednu odbocku a musel nasledne stoupat zpet nejakych 212vyskovych metru :))
Jestli pocitam dobre, BI (bikersky index) to ma 28.57. Takovej krasnej kopecek to byl :)
trasa: http://www.bikemap.net/route/199409
Dekuji vsem za spolecnost :)
Tak to je sranda, jsem srovnal tracklogy a jeli jste to naprosto stejně jako my tenkrát :-)
Jen to přejetí odbočky, tak my to přejetí měli cca o 1/3 kratší, všimli jsme si malinko dříve. Ale asi začarovaná odbočka :-)
A koukám, že do Rudy jste jeli už také po hlavní, my to měli naplánované tou souběžnou trasou terénem. Ale bylo tam nějaké to stoupání navíc a jak jsme jeli už z Hojsovky (a taky se na ní vraceli) a přidali si stoupání také tím přejetím té odbočky, tak jsme to nakonec také švihli po té hlavní, nikomu se nechtělo už stoupat navíc.