Úplně stejný důvod, jako u všech ostatních rámových trubek. Tedy cílem je snížit váhu nebo zvýšit tuhost nebo případně od každého trošku.
A samozřejmě se to řídí tím, jaký průměr má sedlová trubka u rámu, dle toho tam dáš sedlovku.
A dříve ten menší průměr byl také dán použitým materiálem, dokud nebyla většina rámu hliníkový (a teď i čím dál více karbonových), tak nebyl důvod pro větší půměr trubek.
U hliníkových bikových rámů se podle mě postupně nic užšího než 31,6 dělat nebude a pro některá použití třeba u fullů už se dělají často i s větším průměrem (třeba na Stereu mám 34,9mm).
Ad 1/ tuhost:
pokud je tendence zvysovat tuhost sedlovek za pomoci jejich vetsich prumeru, proc zaroven existuje tlak na naopak co nejvic "pracujici" sedlovku? Zrovna u sedlovek je uzsi prumer pri tlumeni razu od terenu jednim z faktoru, samozrejme jeste delka vytazeni, offset, pouzity material a jeho zpracovani.
Ad 2/ hmotnost:
pri pohledu do katalogu porad vidim, ze sedlovky s uzsim prumerem maji i nizsi hmotnost, potom ani tenhle argument nechapu.
Tak ono se to musí brát v pohledu kompletu sedlová trubka a sedlovka, jsem to myslel spíše pro sedlovou trubku.
Pracující sedlovky je zase jiná kapitola a je to jen požadavek pro některé případy a vždy je možné použít sedlovku užší s redukcí (při širší sedlové trubce).
A hmotnost jsem opět bral jako celek, tedy jak pro rám, tak pro sedlovku.
Ale i ty samotné sedlovky jsou ve větším průměry ne tak ojediněle lehčí, třeba tady pěkný přehled pro Thomson:
http://www.lhthomson.com/elite_sizes.asp
A z toho vybírám:
- 27.2 diameter by 410mm long 289 grams
- 31.6 diameter by 410mm long 247 grams
- 27.2 diameter by 330mm long 241 grams
- 31.6 diameter by 367mm long 223 grams
Větší průměry jsou lehčí.
Neco tak tezkeho jako Thomson bych si na kolo nedal :o)
OK, tak další o něco lehčí příklad :-)
Syntace P6 carbon:
- 27,2mm; 233g at 400 mm length
- 27,2mm; 221 g at 350 mm length
- 27,2mm; 209 g at 280 mm length
- 30,9mm; 228 g at 400 mm length
- 30,9mm; 215 g at 350 mm length
- 30,9mm; 195 g at 280 mm length
- 31,6mm; 228 g at 400 mm length
- 31,6mm; 205 g at 350 mm length
- 31,6mm; 195 g at 280mm length
A zase ta nejužší je nejtěžší.
Je pravda, že jsou ještě lehčí typu pár gramů pod 200g pro 350mm délku, ale tam bych musel hledat přehled pro více rozměrů a tady je to většinou na úkor debilního ošizeného zámku.