Zdravím,
tohle je asi dost subjektivní téma, ale jak máte nastavený odskok, existuje nějaké univerzální nastavení pro nejlepší chod. Asi něco jako když na želvu tak by to mělo být komfortnější a když na zajíce tak by to mělo líp chodit v rozbitým terénu??
Dikec
Nastavení je potřeba mít takové, aby když se vidle vrací ze zdvihu, tak aby tě nekopala do řidítek (moc rychlý) a naopak, aby se ti po přejetí nerovnosti dostatečně rychle vrátila a nepropadly se za překážkou řidítka. Je potřeb zkoušet a testovat.
RockShox doporučuje nastavení na conejvětší rychlost, při které právě zmizí zpětné rázy. To se dá zjistit, jak správně podotýkáš, pouze v terénu, na správných hrbolech.
Ideální je nastavit na zajíce a potom postupně ubírat, až přestane kopat.
Přesně tak. Vše to ale platí pouze pro vidlice, které mají jen jednu expanzi. Tedy pro většinu vidlic, hlavně pro ty levnější, ale třeba pro RS pro všechny vidlice do 140mm.
Pro vidlice, které mají high speed expanzi tohle pravidlo už ale neplatí. I tady je třeba low speed expanzi, kterou uživatel nastavuje přitlumit aspoň dle tohoto pravidla, ale je možné ji přitlumit i mnohem více, což je v mnoha situacích lepší a rychlý návrat zajisti high speed expanze.
Tazatel ale předpokládám má RS vidlici, když tam má zajíce a želvu a tedy žádnou high speed expanzi nemá.
Jojo, mám RS Recon Race, akorát s tím kopáním, po minulejch hroznejch vidlicích nevim jestli mě kope nebo ne, jsem rád že to něco dělá : )
Některé modely od RS u lehčích jezdců mají rozsah tak, tak a lze je jezdit až téměř na nejrychlejší odskok a tedy k výraznému kopání se ani nelze dostat, protože nestačí rozsah nastavení.
Ale je to jak, který konkrétní model a také se to liší váhou jezdce.