Tě péro sombréro :)
Zajímalo by mě kolik kalorií se spálí při dvouhodinové jízdě na horském kole při průměrném tepu 160...?
A kolik kalorií obsahuje normální český oběd třeba knedlovepřozelo...??
Začínaj se mi totiž zvětšovat moje tukový svaly na břiše tak by mě zajímalo jak dlouho budu muset jezdit denně nakole bez toho abych nemusel měnit svoje stravovací návyky :)
díky!!
Když šlapu jak protrženej tak to tělo přece musí někde získávat věci co by spálilo, tak bude ukousávat i z pupečního svalu:)
To prave nemusi byt vobec pravda. Ked slapes ako pretrhnuty, tak telo potrebuje "rychlu" energiu a tu najde v cukroch a nie tukoch (tuky su "pomala energia"). Myslim, ze celkom zaujimavy a zaujimavo pisane state najdes o tom tu: http://www.kpo.cz/fyziologie/fyziologie.htm
Na KPO je hodně věcí vysvětlených velmi dobře, ale něco bych k tomu dodal.
Na vysoké intenzitě jistě nikdo nepojede dlouho, protože zvlášť méně trénovaný to dlouho nevydrží.
A pak i když energie je pokrytá z curků, tak ty cukry tělo musí následně doplnit a tady je schopné při regeneraci pak nějaké ty tuky také spálit. Tedy není úplně pravda, že vysokou intenzitou se nedají spálit i tuky.
Má to ale jiné problémy, tím jak dojdou cukry, tak nastane hlad a každý má tendenci se zase hned po výkonu nacpat.
Tak 160 tepů je moc, to spaluješ hlavně cukry a tuku se skoro ani nedotkneš. Je na to vzoreček, tady na foru se to už několikrát řešilo, kdo hledá najde. Mě se nejlíp chudne od 120 do 130 tep/min., prostě jednoduše lehce spocený a udýchat to nosem. Zcela určitě se tu vyrojí plno fundovaných názorů že si musíš koupit tepmetr a další hovadiny, věř mi, na shazování přebytečných kil je to zbytečnost.
no ale co pri mimoradne strmem vyjezdu, tam se uz nezdychat, kor ted zjara, nejde!
To nezbývá nic než jezdit po rovině. :-)) Prostě slezu s kola a do kopce jdu pěšky, časem ho vyjedeš i na tu nižší tepovku ale chce to trénink.
S tím by byl problém tady je to samej kopec a terén takže držet tep dole by znamenalo jet na kole strašně pomaličku a v jednom kuse ho tlačit, tepmetr si kupovat nemusím páč už jeden mám :)
to je nejaka legrace tato rada, ze jo? nevyjet kopec proto, abych se nezadychal, to mi pripomina prudkosti inteligence jednoho kamarada, ktery odmital jezdit na kole nebo jit na brusle, protoze se bal o nacvicene svaly, aby se mu nezmensily. byl za to tercem mnoha zertiku.
Já mám možnost jezdit kolečko téměř bez kopců, no a těch 200 metrů kopce utlačím. Pokud chceš efektivně chudnout, tak tuhle pro někoho ponižující vložku nevynecháš. A z inteligencí to nemá nic společného věř mi, mám to odzkoušené.
jirko jde o to, jak to kdo bere vazne. kamaradka trenovala na cyklo zavody opravdu poctive a chodila kazdy den behat. musela vsak dodrzovat aerobni zony, takze do kopcu opravdu jen chodila, aby se tepovka nevychylovala. stejne je to i s tim kolem. ;)
U toho tréninku, když to myslí opravdu vážně to má aspoň nějaký smysl a navíc u toho běhání je to spíš srovnatelné jako bych na kole dal lehčí převod a zpomalil a není to takový opruz jako slézat z kola. U kola pokud to někdo chce tak striktně dodržovat, tak si má vybrat vhodnou trasu, kde mu převody na udržení základní intezity stačí.
U toho hubnutí ta občasná vyšší intenzita je úplně fuk (pokud není po delší dobu a není to moc často).
Ještě k tomu tréninku. Pokud to někdo takhle striktně dodržuje, tak ale nutně musí i striktně dodržovat tréninkový plán (jinak nemá to striktní držení pásem žádný smysl) a tedy trénovat i v dešti nebo jiných nepříznivých podmínkách (když je tak naplánován trénink). A tohle je skoro důležitější než to samotné striktní dodržování zón (tedy správně mít načasované tréninkové dni po sobě).
Krátkodobý pohyb ve vyšší intenzitě zcela ničemu nevadí a hubnout tak méně nebudeš. Tedy je zcela zbytečné kvůli krátkému kopci slézt z kola a tlačit.
Samozřejmě jiná věc jsou dlouhé kopce, kde budeš dlouhou dobu na vysoké intenzitě, to už vhodné na hubnutí není a to nejen kvůli tomu, že se pálí méně až žádné tuky, ale hlavně kvůli tomu, že se rychleji unavíš a nemůžeš mít pohyb po dostatečně dlouhou dobu.
Ale máš pravdu s tím, že ho po čase vyjedeš na nižší tepy. Tohle je úplný základ každého cíleného tréninku, tedy mnoho kilometrů v základní vytrvalosti.
S tím krátkým kopečkem je to dost ošidné. Ta hranice, kdy tělo přepne z tuků na cukry (v tom kopečku) je různá a jakmile tělo přepne na cukr, tak nahoře na kopečku nepřepne zase ihned na tuky, ale určitou dobu jede na cukry dále a do toho může přijít další krátký kopeček a tělo vyhodnotí cukry jako lepší a jede na ně dále a takto to může jít stále, takže nakonec zjistíš, že jedeš na cukry stále a na tuky minimálně.
Je to stejné jako když vyrážíš, trénovanému tělu také trvá asi 15 - 25 minut, než přepne na tuky (začíná vždy na cukry), u netrénovaného jedince ta první hranice může být podstatně delší.
Jestli tedy chce někdo pomocí kola hubnout, tak by se měl důsledně držet v aerobním pásmu, aby spaloval co nejdéle tuky a nenarušovat to výkyvy do anaerobních zón.
To máš pravdu. Ale zase to není tak hrozné, jak by se z toho co si napsal mohlo zdát.
Ono to není takové striktní přepínání. Ani do AP méně trénovaný jedinec nepojede pouze na tuky. A do ANP se jen mění poměr spotřeby tuků a cukrů, tedy v tomto rozsahu to není tak, že by to striktně přeplo a není problém po vrácení se pod AP (samozřejmě každá ta změna má vždy nějakou setrvačnost a nereaguje tak rychle jako změna tepu). Průšvih je až nad ANP. A i tam pak po vrácení se do zóny základní vytrvalosti to netrvá tak dlouho jako na počátku pohybu, že se začnou zase pálit tuky.
Jen těch kopečků prostě nesmí být moc a nesmí být delší.
A i když se třeba stane, že ze 3 hodin jízdy bude v základní vytrvalosti včetně toho, že tělo pojede maximálně na tuky třeba jen necelé 2 hodiny, tak se přeci pořád nic neděje.
I ta doba, kdy tělo nejelo jen na tuky se počítá a bude prospěšná následně při regeneraci.
Ale zase jsme tu zpět u toho, že to pak po výkonu více pobízí se nacpat, což se pak nesmí praktikovat.
Já to třeba mám poměrně vyzkoušené na sobě dle x let pozorování pro první jarní kilometry.
Nemám tu žádné exaktní měření, takže je to jen orientační, ale také to něčemu napoví.
A to srovnání 3-4 hodin striktně v základní vytravalosti x 3-4 hodiny s občasným překročením AP s tím, že si ale vždy hlídám abych nechodil nad ANP a pak když se už téměř hlídám jen minimálně, aby vyšší intenzity nebylo moc (zcela se nehlídat nelze, protože bych ty 3-4 hodiny na začátku sezóny pak nedojel vůbec).
Ty první dva případy jsou pro mě téměř stejné, rozdíl nepozoruju v podstatě žádný, tedy žádný větší hlad po dojetí (důkaz toho, že jsem nespotřeboval všechny cukry). Lehký hlad třeba ano, ale to je dané tím, že jsem už 4-5 hodin nejedl a měl bych ho i bez pohybu.
V tom třetím případě už je to rozdíl velký a v podstatě bez jídla už je to problém (u těch 3 hodin ještě celkem by to šlo, ale už bych stejně dojel opravdu hodně hladový).
Já to nemyslel tak strikně, jak to nejspíše vyznělo, ale to riziko tam určité je a je potřeba si ho uvědomit. Jsou lidé, kteří budou jezdit na kole cca hoďku a půl denně a z toho pojedou více než polovinu na cukry (sem tam nějaký kopec) a potom se diví, kolik vlastně sportují a přitom nehubnou, přitom aktivity pro hubnutí mají celkem málo. Když se k tomu přidá, že nechtějí změnit jídelníček, tak je to prašť jako uhoď. Zvlášť jídelníček s vysokým obsahem tuků a minimem zeleniny.
Jezdím posledních 14 dní denně a hlídám si tep s tím, že jezdím na horní hranici AP s občasným překročením (třeba právě v kopci i když se snažim i tam dodržet AP) a najednou je 3,5 kg dole a dokonce to vypadá že i z oblasti břišních "svalů" :o))))
Tak to gratuluji, akorát pozor na dostatek bílkovin.
jezdím podobně a taky kila pomalu ubývají. Ale po jízdě mám vždycky pocit, že je to vypocená voda, i když jí po cestě dost doplńuji. Ae mám dotaz: Co nejlépe jíst po jízdě při regeneraci? Je lepší si dát maso (bílkoviny) nebo nějaké pečivo (cukry), aby člověk ta kila nenabral zpět? Jen zelenina je prý blbost, protože může dostat člověk v noci hypoglykémii a jde vyluxovat lednici. To se mi naštěstí ještě nestalo.
Zelenina je z největší části voda. Je potřeba po výkonu doplnit vodu, které nikdy nemůžeš během výkonu vypít tolik, aby ti nahradila vypocenou. Organismus je schopen přijmout asi 650 nl vody za hodinu, co je navíc, to projde tělem.
Samozřejmě sacharidy (kvalitní, ne cukr apod.) jsou pro regeneraci těla důležité, dodávají energii a doplňují vyčerpané glykemické zásoby jak v játrech, ta ve svalech. Vyvarovat se tukům, těch má člověk dostatek v těle. Bílkoviny jsou důležité z toho hlediska, že tělo je skoro výhradně používá na stavbu kostí a svalů a přeměna bílkovin na tuky a jeho následné uložení je pro tělo nejkomplikovanější.
Když člověk sníží energetický příjem, tak se na bílkoviny trochu pozapomíná a jejich množství nepokrývá potřebu těla, takže se je tělo začne brát ze svalů.
Rozdělení příjmu by mělo být asi následující: 15 % tuků, 60 - 65 % sacharidů a 20 - 25 % bílkovin, když jich bude i 30 % tak se nic nestane.
"Organismus je schopen přijmout asi 650 nl vody za hodinu, co je navíc, to projde tělem." Tak nějak to skutečně je. Proto někteří dálkoplazové, jedoucí ultramaraton kolem republiky, si dávají v doprovodným voze infúze. Jak jsem koupil, tak prodávám.
Co se vody tyce, je to presne tak jak pise Pavel. Je-li moc teplo a pocenim pri vykonu telo ztraci vice nez tech ccca 650 ml vody za hodinu, muzes pit kolik chces, ceho chces, stejne to po nekolika hodinach v takovem rezimu provozu vede k tezke dehydrataci. Loni takhle na Bystricce skoncil jeden z favoritu uz po ctyrech hodinach.
Hodně důležité při tom velkém pocení pít co nejčastěji po malých dávkách, jelikož když vypiješ po dvou hodinách litr vody najednou, tak jí tělo není schopno všechnu využít, zatímco pokud stejný litr vypiji během těch dvou hodin, tak ho tělo využije celý.
Z toho plyne, že by se mělo na kole co hodinu navštívit hospodu na jeden škopíček, aby nedošlo k dehydrataci :-)
Jeden je málo, to je 0,5, může se přece až 0,65; to je docela škoda takhle plýtvat s limitem... ;-))
tak si dasi dve mala :)
To by mi po pár hodinách takovýhle jízdy byla silnice úzká a těžko bych trefil domu:)
Vzoreček je nesmysl, protože u hodně lidí naprosto nesouhlasí.
Hubnout lze samozřejmě i bez sportesteru, ale s ním to jde o něco lépe. Ovšem se sportesterem je nutné aspoň přibližně znát svoje prahy a to ne vypočtené dle vzorečku.
A pokud je neznám, tak je sporttestr zbytečný a můžu to odhadovat dle zadýchání i bez něj a vyjde to nastejno.
Hubnutí je ale stejně především o tom nežrat + mít nějaký pohyb a ne o nějakém přesném dodržování ideálních pásem.
No nežrat není úplně přesné, lepší je jíst často po malých dávkách + pohyb a hlavně výdej musí být vyšší, než příjem.
To je samozřejmě pravda, ale ten základ, tedy nežrat tam být musí a i s tím mají někteří jedinci značný problém.
Mají problém, protože nejsou schopni změnit svojí životosprávu na 6x denně málo. Těch šest jídel denně je takové množství, že hlad nebudou pociťovat.
Hodně lidí přestane žrát a začne hladovět, což je cesta do pekel. Když se kolikrát koukneš jak jedí, tak oni toho snědí málo, ale třeba ve dvou dávkách a zbytek tělo hladoví, takže jejich metabolismus přepne do úsporného režimu a začne vše co může ukládat. Když přejdou na jídelníček 5 - 6x denně (samozřejmě se změnou složení) tak často zjistí, že toho za den snědí více, než dříve.
Tímto vším nechci říci, že jsou jedinci, kteří žerou tak, že to je neudržitelné a snížení příjmu je pro ně velký problém.
hladovění by nevadilo, to je v pohodě, to j¨sou zase jiný zákonitosti. Nejhorší je dieta s malým množstvím potravy. Nejíst vůbec, je z tohohle hlediska mnohem lepší. Ale nejjednodušší na hubnutí je fakt přestat žrát a začít jíst. A změnit skladbu toho, co jíš. CO jíš je mnohem důležitější než KOLIK sníš... Jinýmy slovy : Můžu zhubnout za dva tři tejdny třeba deset kilo a přitom nemít hlad a pocit prázdnýho žaludku.
Je to zde příliš vědecké(kalorie,tepy,spalování cukrů a tuků..etc.).Rok co rok shazuji díky kolu 10% své váhy(a tu nemám nijak závratnou).Před sednutím na kolo jím hodinu před a vrátím se tak zruinovanej, že nemám chuť na jídlo. Jenom piji a piji(vodu)...Toť celá moje věda(teď jsem za necelý týden shodil 2,5 kg).
To ti závidím já když se vrátím po několikahodinové otročině na kole tak sem vždycky tak zničenej a morbidně hladovej že mám chuť vyžrat ledničku i s poličkama
Zkus někdy sežrat jen ty poličky, ostatní tam nech. Je ovšem pravda, že budeš trávit dýl a pak bacha na WC mísu ...
8-)
Přemejšlel sem že by bylo dobrý se vždycky najíst a pak se jít vyzvracet takže by tělo nemuselo trávit tolik tuků :X
Zkus to udělat tak, že když přijedeš, tak si dej hned něco lehkého ve velmi rozumném množství (kus zeleniny, olomoucké syrečky) a teprve potom se jdi zcivilizovat. To ti bude určitě chvíli trvat a v té době již žaludek sdělí mozku, že dostal potravu a chuť na další žranici bude nižší.
nebo sul, telo je vysolene, jakmile zasolis, prejde i hlad, vetsinou teda.
Současná strava je na sůl velmi bohatá, což není dobře, takže prostě lepší je zelenina, která zaplní žaludek a ten má co trávit a řekne mozku, že již dostal co potřebuje.
Tělo není vysolené a demineralizované, takže když doplnit něco, tak minerály, nikoli sůl.
A to já můžu sežrat plantáž zelí na posezení a když mám hlad, tak ho mám pořád. Pak na to dám jeden malej špekáček - a mám pokoj :-)
Zelenina je plná vody, takže když se jí nacpeš, tak máš za chvíli zase hlad. Zelenina je dobrá k tomu, že se jí nacpeš, a po určité době cca 15 minut si dát kvalitní bílkoviny a sacharidy. Tím, že máš pupek plný zeleniny se budeš cítit sytý a míň toho sežereš.
Problém je je hlavně v odporu ten pupek zeleninou naplnit :)
Jez o neco min a min kalorickyho a vic jezdi. Ale opatrne , zacni pomalu - telo si musi nejdriv zvykat . Hlavne si pamatuj ze clovek je vsezravec a tak to ze zacatku moc neprehanej . Cviceni , prespolni beh je dalsi rada kterou ti muzu dat .
Podle mě záleží na tom,jak jsi na šlapání zvyklý.Když jsem začal jezdit na kole,tak mi šly kila dolů jedna radost.No v současnosti jezdím možná i víc,ale na váze to není absolutně poznat.Prostě si na tu určitou zátěž tělo zvyklo.Pouze jsem přesedlal ze silničního kola na horské a ty kila vozím s sebou. :-)
Neřekl bych, že se jedná o to, že si tělo zvykne, ale spíše o zvýšený příjem. Tělo si sice na šlapání zvyknout může, ale tím, že posílí potřebné partie nutné k výkonu.
Je potřeba si uvědomit, že zatímco v tuku je asi 25 % vody, tak ve svalech je té vody 80 %. Z toho plyne, že může docházet k růstu svalů a zároveň k navyšování množství vody v těle, a tuky mohou ubývat, přitom na hmotnosti je to vidět, že roste. Ze své zkušenosti mohu říci, že když jsem si nechal měřit složení těla, tak jsem mezi těmi dvěmi měřeními zhubl 5 kg na váze, ale přišel jsem o 7 kg tuku a asi 200 g svalů. Bylo to dáno tím, že v těle bylo o 7 litrů vody více.
Čím více člověk sportuje, tím jsou jeho energetické potřeby vyšší a tím je potřeba více jíst. Může se stát, že ten zvýšený příjem potravy převýší zvýšený výdej energie a proces ztráty tuků se může zastavit. Je totiž důležité, aby rozdíl mezi příjmem a výdejem byl vyvážený a nebyl nijak drastický, protože potom se začne tělo bránit a zároveň byl příjem pravidelný a nikoli nároazový.
Přesně tak. Když hodně jezdím, tak většinou i hodně žeru a tedy i když jezdím už xx let, tak se váha drží. Ale je to přesně tím, že prostě hodně žeru. Stačí trošičku ubrat příjem a hned jde váha dolu velmi dobře, když se ponechá pořád více pohybu.
A pak je tu ještě jeden dlouhodobý faktor, často se s věkem metabolismus mírně mění, tedy stejný příjem + stejný pohyb ve vyšším věku nemusí vést ke stejnému chování jako v nižším věku. Samozřejmě tohle se nestane ze dne na den, mluvím o delším časovém rozmezí, třeba 10 let.
Věk taky určitě hraje roli.Jak jsem psal výše,tak ty kila mi šly bez problémů dolů v 25-35 letech.Teď je mi 44 a už asi dolů nedostanu.Ono je taky pravda,že když člověk začne omezovat jídlo,tak mu už nezbývá na nějaké výkony.
Redukce váhy je dlouhodobá záležitost. Poté co člověk dobře začne, tak je potřeba vytrvat. Často se stává, že to člověk vydrží nějakou dobu a potom pomalu a nenápadně začne porce zvyšovat, až se dostane zpět tam kde byl. Je to o vůli a chtění to dokázat.
Já jsem svého času zredukoval hmotnost o více než 25 kg během cca 3/4 roku. Abych to dokázal, tak jsem si celou tu dobu psal jídelníček na den dopředu i s hmotnostmi a jídlo si odvažoval, abych předešel tomu postupnému navyšování. Kdybych si to nepsal, nevážil, tak bych to nedokázal.
Aby zbývaly síly na výkony, tak je u většiny populace nutné začít nejenom redukcí porcí a rozdělením jídla do více jídel denně, ale hlavně změnou jídelníčku. Strava vetšiny lidí v současné chvíli obsahuje až 40 % tuků, což je špatně. Běžná hodnota, která by měla být ve stravě je do 25 %. Při mém řízeném hubnutí jsem si setavoval jídelníček s obsahem cca 15 % tuků. Tuků má člověk dost, proto je potřeba je v jídle omezit a omezit je na těch 20 % je sakra těžké, ale bohužel nutné.
to bych nevydržel, to bych se zbláznil. Takovou dobu a odvažovat si porce....
Jednou jsem během měsíce sundal 15kg, počkal další asi čtři čtyři a pak během tří čtyř týdnů sundal cca 30kg. Ztěch se samozřejmě celkem hned asi 10 vrátilo a na tý váze jsem zhruba pořád skoro deset let....
Nedalo se jinak, nevydržel bych to, to vážení mi pomohlo, že jsem porce nezvyšoval a měl je vyvážené.
Nyní potřebuji dostat ještě tak 10 kg dolů a nějak se k tomu nemohu rozhoupat, chybí mi nějaký motiv abych to nezvyšoval, nebo neporušoval. Nakonec to dopadne tak, že si původní jídelníčky vytáhnu z compu a do kuchyně postavím váhu, ale zase budu mít po cca 8 týdnech hotovo.
já s eprostě nevydržím po tak dlouho dobu omezovat a trápit. Raději to udělám drastičtěji, s plným břiche a po kratší dobu....
taky bych těď potřeboval a nechce se mi . Utěšuje mě to, že až s Václavem příští pátek vyrazíme, tak v těch Alpách určitě něco spálím. Lonimi šortky ke konci v pase oproti začátku plandaly celkem dost :o))
"Raději to udělám drastičtěji, s plným břiche a po kratší dobu...." - to nějak nechápu, drastičtěji a splným břichem?
jásně, já si při hubnutí stravu nevážím a celkem s ei přežírám:o) prostě některý potraviny vynechám (tuky a cukry zcela a naprosto) a dojím se zeleninou atd...
Tak jsem s překvapením zjistila, že tohle prý taky není to pravé ořechové. Sestřenice je téměř vegetariánka, co se též živí zeleninovými saláty připravovanými málem v neckách... Když si nechala jen tak pro zajímavost odborně změřit tělesné parametry, tak dle BMI kolem 17 vyšla jako hubená, ale podle poměru obsahu v tuku v těle ku svalům skoro obézní... Údajně pro příliš mnoho sacharidů v potravě (ony jsou nakonec i v tom ovoci a zelenině a v tom obrovském množství, co konzumuje, už vůbec ne zanedbatelné) kontra nedostatek bílkovin...
Strava musí být vyvážená, což je u vegetariánské složitější s bílkovinami, ale při znalostech to není problém, aby člověk dal tělu dostatek bílkovin.
Já vím, že by to neměl být problém. A zrovna u té sestřenice, která přece jen není zcela bezvýhradná vegetariánka a má v oblibě mléko, tvaroh, jogurty, sýry, bych se byla vsadila, že to problém taky nebude. Takže ty výsledky docela překvapily.... Třeba ji jenom blbě změřili....
Může mít velký energetický příjem a ve stravě hodně tuků.
Tuky určitě ne, kde by se v té zelenině nabraly... Prý jí hodnotili jídelníček a údajně v těch extrémně velkých množstvích zeleniny je opravdu příliš mnoho sacharidů... Já nevím, jak jsem koupila... atd...
Zelenina má sice sacharidů málo, ale dost se to liší jak která. A když se jí zeleniny extrémně, tak se to i tady nasčítá, zvlášť pokud v tom je i taková, kde je sacharidů více.
Tedy určitě neplatí, že zeliny se může sníst úplně libovolné přehnané množství, zvlášť některé.
psala jsi i mléko, sýry apod. že jí. Tyto produkty obsahují tuky a když jsi psala, že je má ráda, tak je může jíst v relativně vyšším množství a potom v poměru se zeleninou může být tuků procentuelně ve stravě více, ale podle následné reakce jsem to nejspíš vyhodnotil špatně :-)
i vegetarián může bejt tlustej, to se nevylučuje...
Momentálně jím taky tak, že akorát tloustnu a nic moc mi to nedává :o(
To chápu - pro mě tam bylo šokující to, že je na pohled velmi hubená - a přesto jí naměřili vysoké procento tuku v těle. Vlastně kosti, tuková vrstvička a kůže...
nejspíš opravdu moc cukrů a tipuju na to,. že se nehejbe...
No, já to hodila původně jako kuriozitu, nějak se to pak rozvinulo... Ale po shrnutí všech těch názorů, co zazněly, si fakt myslím, že to bude spíš chyba v měření.... :-)))) Je to totiž takový ten typický "hyperaktivista", co máte pořád dojem, že je na pružinách...
Tam bude někde asi kiks... jako bych nic nenapsala... :-)
Já to nechápu jako omezování se a trápení. Chápu to jako dodržování stanoveného. Nejhorší je se do toho rytmu dostat, jakmile na něj najedu a ustálí se, tak mi to poté přijde přirozené. Co se týče množství, či výběrem co jím, tak v tom nemám žádný problém. V této době jsem schopen potlačit chutě, takže jídlo je skutečně jenom potravou. Nejhorší je se do tohoto režimu "přepnout".
Přesně tak je to! Je to jediný spolehlivý způsob redukce váhy. Když si to člověk všechno, co sežere poctivě napíše, tak hnedle ví kde to přepísk. Tím spíš, když si to hodí do pěkně do grafů.
http://hok.rajce.idnes.cz/dieta/
Koukám, že 9.2. byla zabijačka :-))
Sice to bylo "U řezníka" http://www.ureznika.com/
ale jen pivo 10 x 10 x4 = 65500kJ
To je teda síla :-)
Co na to používáš za program ? Znám jen tohle http://www.fitlinie.cz/
http://www.sapiens.cz/ a na grafy excel
Tak dobře, rozhodnu se, že překopám svůj jídelníček, v podstatě celý svůj život ;-), a co se stane s kůží, která obepíná moje léta pěstované bříško, nebudu tam mít povislé cosi? (Když si představím, jak mě kdysi peskovali doktoři, že jsem moc hubenej, že musím přibrat...)
Ja tedy souhlasim s tim co pisete, ale to vazeni potravin mi pripada desny opruz. Zkousim na sobe aplikovat jinou metodu, ktera se ridi podstatne jednodussim pravidlem: "Muzu jist cokoliv, ale nesmi toho byt mnoho. Zeleniny se muzu prezrat kdykoliv."
Takze kdyz si dam deset deka anglicke, tak proste musim vedet, ze nic moc jinych veci uz bych jist nemel.Nebo si dam v hospode misto vecere tri dvanactky s pekne mastnyma bramburkama, kdyz na ne mam chut. Ale spise se zase snazim jist to co mi Darinka uvari a protoze sama take hubne (uspesne), varri docela dietne, ryba, salat, kure, hodne zeleniny. Samozrejme to cele doplnuji pohybem, vychazi mi to zhruba obden kolem tri hodin v aerobnim pasmu. Docela to pak jde a ani to neboli. Za necele 4 mesice se mi povedlo zhubnout 7 kg. Jeste dve potrebuji....
Pripada mi, ze je to podobne jako s kourenim - musi nastat zmena v hlave. Pak clovek zhubne a uz znova nepribere.
Hm, dik, akorat s tim kourenim to zrovna me dochazelo docela dlouho - 17 let.
Mě to trvalo 40 let. Zatím třetí rok úspěšně abstinuji, tak snad to vydrží i nadále.
Sice jsem nikdy pravidelně nekouřil, ale po pár pivech v hospodě chuť přišla sama a trvalo i tak dlouho než jsem se toho velmi občasného kouření zbavil definitivně.
Fascinují mě lidé, kteří to nikdy ani nezkusili.
(Teď se ještě zbavit toho žraní :))
Máš můj obdiv, zrovna jako několik lidí z mý směny, kteří s tím sekli ze dne na den. A že jeden tahal i 50 denně, ale vystrašil ho doktor. Já se svojí krabičkou na tři dny ne a ne přestat. Ale pravděpodobně skončím zítra, protože mi dnes dojdou. ;-) Je to hnusnej zlozvyk.
taky jsem kouřil minimálně dvě krabičky denně. Přestal jsem ze dne na den. Zkoušel jsem to různě jinak předtím i jsem uvěřil jednomu hajzlíkovi, co se vydával za léčitele, ale nikdy to nešlo. Pak jsem s tím prostě sej¨knul a najednou to šlo...
Dva kámoši jeli někam přes půl republiky k léčitelce, co jim ušní laloky pálila nějakou elektrodou, no vopičárna. Ještě za to platili asi litr každý. Jeden nekouřil 14 dní a druhej asi 3 :)
no něco podobnýho jsem absolvoval s jedním chlapem a nekouřil jeden den a pak ještě s jedním rusákem, kterej okolo mě mával prackou a řek, že odte%d jsem nekuřák. SIlou vůle jsem to vydržel asi tři hodiny, ale dýl to nešlo. CHtěl jsem mu tehdy rozbít hubu, ale pak jsem mávnul rukou a řrkl si, že za blbost se platí....
Nejde to, předsevzetí je v hajzlu. :-(
Nebo si třeba koupit Ferrari a pak bude mít člověk rok jen na chleba a vodu a pude to samo dolu ta váha :)
Tak to nefunguje... :-( Teda nekoupila jsem si Ferrari, ale před několika lety pekárnu... V životě jsem tak rapidně nepřibrala. A to jsem v tom rozhodně nepekla buchty, ale jen samé "zdravé" věci, jako celozrnný chleba se směsí semínek a tak... Ale jak člověk vytáhl ten teplý chleba a zakrojil... tak to pod čtyři krajíce na jedno posezení nebylo.
Souhlasím s tebou, že je to opruz, ale pro mně t té chvíli bylo jediné řešení, prostě jsem neměl tu důslednost a vůli to udržet bez toho vážení, tak jsem k tomu přistoupil a mělo to výsledky.
Nyní jsem přišel o 4 kila a vážení jsem k tomu nepotřeboval, jenom kdybych to vážil a psal, tak jsem za stejné období shodil tak dvakrát více, protože bych byl důslednější.
Tys mi sebral grafy :-))).
Měl jsem to podobné, akorát jsem ještě měl rozdělené tuky na přírodní a živočišné.
Hele a jak by ses s tím vypořádal, kdyby ti v závodce naložili porci roštěný ? To si na to dotáhneš laboratoř ? A než to analizuješ, je po pauze a na omáčce je ledová tříšť... :-)
Doufám, že závodka není povinná, takže tam nemusíš.
Povinná není. Ale určitě lepší normální vařené jídlo, než bageta nebo vlašák v bufáči.
a jinou variantu stravy si už představit nedokážeš? :o))
Dokážu, třeba švédskej stůl v Hiltonu... :-))) Ale nechtěj po mě, abych COKOLIV vařil ! I ten čaj bych snad radši bral z bojleru :-) Radši se celej den budu ohánět krumpáčem, než šáhnout na hrnec. Takže donáška nějaký vlastní rozvažovaný stravy nepřichází v úvahu :-))
A i kdybych ji náhodou nějak rozvážil, stejně by to bylo k prdu, protože já děsně rád propadám závislosti na zmrzlinách a nanukách. takže by šly všechny grafy do háje :-)
Ale to je můj problém. Naštěstí vím, že i bez grafů a s mým způsobem životosprávy jsem schopný při dostatku pohybu s váhou něco dělat.
Tu otázku jsem nepsal jako provokaci, ale seriózní dotaz, jak to řešíte - a už je mi to jasný. Celý den jste na vlastní stravě. Pak to celý chápu.
tak já bych to, co vaří v kantýnách nepozřel, takže mě zase překvapil tvůj dotaz:o)) A není to jen tím, že dnska se stravuju fakt jinak... Od školy v jídelnách podobného typu nejím. Na základce ještě ano, ale už na střední škole jsem stravu ve společné vývařovně odmítal a peníze od rodičů na obědy použil smysluplněji (pivo a cigarety) Já to, co servírují nepovažuji za jídlo. Kromě toho, mě vařit celekem i baví...
Nejde zas házet všechny vývařovny do jednoho pytle. Něco jiného jsou školní jídelny s UHO bez šance na jakoukoliv konkurenci a něco jiného současné firmy, které se předhání v tom, aby nám mohli dovážet jídlo. S blafem by už nepochodili.
Blafy to možná už nejsou, ale z jejich normální porce se zase moc nenajíš :-) To je jak pro dítě... Jo aha, vy tu ale řešíte hubnutí, tak vám to může být jedno :-)
Nevím kde jíž, ale třeba v naši kuchyni není mnoho lidí, kteří by si brali větší porci než je normální, naopak mnohem víc lidí požaduje menší porce.
Ale jíst se musí, a jakékoliv náhradní řešení je jen náhradní a stravování po hospodách, bufetech a pod. není nejlepší. Nošení jídla z domů je taky jen nouzovka a jsem rád, že jídlo nemusím řešit, vaří až moc dobře a porce pro jsou dostatečné i pro pažravé :-)
Na "zdravou" stravu kašlu, mně jde jen o to, abych se především dostatečně najedl a chutnalo mi to :-)
Všechny moderní stravovací zařízení co jsem kdy zažil se snaží lidem cpát tyhle dietní hnusy, kterých se člověk ani nenacpe (odmítám doplácet skoro stejnou cenu za doplnění talíře na porci pro normálního dospělého chlapa) a ani to nemá žádnou chuť :-)
Tak to máš asi jen smůlu. Nám se do firmy cpaly postupně tři firmy. Všechny dávají porce pro otesánky a vaří fakt dobře. Nakonec zvítězil největší výběr a cena, jak jinak. Jídlo nám dováží za 42 ká, a z toho ještě polovičku nám cáluje majitel.
třeba máš jiný zkušenosti, já ti je neberu, ale já ne. prostě to byl vždycky blaf bez valné chuti a i ve většině restaurací jsem to sice snědl, ale upřímně. S tím co uvařila mamka, manželka apod. se to nikdy nedalo srovnat ani vzdáleně. V drtivé většině se to nedalo srovnat ani s tím, co uvařím doma já. Prostě vyhovuje ti to? Fajn, budiž ti přáno. Mě to nevyhovuje a tedy to nejím. DOkud nebudou jednoz nás nutit do toho, co dělá ten druhý, je to tak podle mne v pořádku...
mluvis mi z duse! jakykoli muj kulinarsky pokus dopadne dle pointy vtipu "za setrvaleho michani vlejeme do zachoda". bohuzel mi za mesic - dva otrne a zkousim to zase se stejnym vysledkem :(
A to já umím dokonce kuchařský kouzlo. Jednou, když bylo mladýmu asi pět let, jsem se rozhodnul, že stvořím chlupatý knedlíky. Podle návodu jsem uplácal knedlase, dal vařit vodu, připravil se, vhodil do vody....pak opadla pěna a --- knedlíky nikde !! Mladýmu se to strašně líbilo a já šel na obligátní špagety :-)
Když to tak čtu, tak by se docela vyplatilo na cyklosrazu uspořádat nějaký základní kurz vaření :-), my bychom radily a vy byste vařili :-)
Já žádný rady nepotřebuju, je mi šedesát a byl jsem v Rusku. ;-)
Pche, v Rusku ... To zvládne kde kdo! Kdybys byl (jako já) v Sovětském svazu, v zemi, kde nikdy znamenalo někdy (nebo opačně?), to by byla jiná!
8-)
Ehmmm :-)
http://zdravi.idnes.cz/jak-na-kole-nejlepe...