Ahoj Jedného času asi 2 možno roky do zadu tu bola debata o nočnom videní a bol tam odkaz na stránku, kde sa dalo akési nočné videnie objednať. Neviem to nájsť, má niekto znalosť o tom kde sa to dá zohnať, bola to akási detská zábavka aspoň podľa ceny a fotky s dieťaťom. Dajte prosím vedieť Ahoj Paľo
potkávám to občas v armyshopech, jak psal petrp, ale většinou jen soupravu pro auta..
Jo pokud to seženeš, tak s tím hlavně nezkoušej jezdit na kole. Jezdil jsem s tím v autě a stačilo. Na kole bych se zabil. Vidíš slušně, ale nemáš prostorové vidění. Nevíš, jestli jsi od toho stromu metr nebo deset...
Jednu takovou blbost vedou v Conradu.
http://www.e-conrad.cz/dalekohled-pro-nocni-videni+dp76616/
Profesionálnější věci pak mají tyhle:
http://www.e-conrad.cz/pristroj-pro-nocni...+dp69110/
http://www.e-conrad.cz/pristroj-pro-nocni...+dp114624/
http://www.e-conrad.cz/pristroj-pro-nocni...+dp90922/
Asi to bude ono, len mi treba zistiť či to funguje na infra ledky
POdle toho popisu si myslím, že to funguje na principu, že tam svítí dioda, která osvětli kus před s sebou a uvnitř jsou zelená skla, aby to vypadalo jako noční vidění. Prostě jenom hračka pro děti, se skutečným systémem na noční vidění to nemá nic společného :-), ale mohu se mýlit.
ono ale v podstatě stejně funguje noční vidění ne? Osvítíš si to přes sebou infrasvětlem a pak to vnímáš pře barevný filtr...
Alespoň to, co bylo od vojáků na náklaďáky tak fungovalo. Přes světla jsi dal filtr, který pustil jen infasvětlo a seděl jsi uvnitř s přilbouna který byl dalekohled na infra.... Předělali jsme to na osobák a blbli s tím kdysi v lese:o)))
Ale v tom popisu píší, že tam je bílá dioda a zelené skla, což mě přivádí na myšlenku, že to není skutečný noční vidění. Jak píšeš, to funguje na infra, kdežto zde si přisvěcuješ bílým světlem, což je popření důvodu užít noční vidění, páč to si mohu posvítit baterkou a nepotřebuji nějaké zařízení.
No, nevím jak to fungovalo tenkrát, ale donedávna tam v cestě byl nějaký optický snímač (něco na principu bývalých TV kamer), který pak signál poslal do zesilovače a výsledek z něj na nějaké stínítko, podobné tomu co je v normálních obrazovkových TV. Na to jsi pak čučel vlastníma očima... Je ale možné, že tohle provedení se používalo spíše v tancích, do nich se montovala už slušná monstra... Grrr, kdybych tenkrát měl prachy, tak jsem něco takového mohl mít doma ;-) Jak se odtud v 90. letech pakovali Rusáci, tak se u nich daly koupit velice zajímavé věci :-)
Nechci tu dělat chytrého, ale jak chceš koukat na infra, když lidské oko ho vidí ? Filtr Ti je celkem na nic, ten tam je jen kvůli tomu aby skrz prošlo jen to infra...
Podle mne to fungovalo asi jak jsem popsal níže.
jo, fungovalo to tak nějak jak píšeš. ALe myslel jsem, že jsem to taknapsal... Prostě z refletorů se odfiltrovalao těma filtrama všechno světlo, kromě infra a ten přístroj, cos měl v helmě na palici ti umož'noval díky tomu vidět. Jak přesně to v tom bylo technicky už nevím. Každopádně to stálo ve vojenským výprodeji v podstatě směšnou sumu někdy v půlce devadesátejch let....
Kacířský dotaz: k čemu je "nočné videnie" dobré na kolo?
Ze kdyz potkas protijedouci automobil s timhle bazmekem na ocich, oslepnes :o)
zdravim,napadlo mě něco co stímto tematem zdánlivě nemá nic společneho ale muže a není to aš tak od věci.Při jízdě v noci ,hlavně při několikahodinove dlouhe jízdě fakt dlouhe, se aktivuje energie a člověk vidí před sebe jakoby víc a nemusí mít ani světlo, jedná se o pruh světla před sebou. Taky zéleží na koncentraci
To myslíš to světýlko na konci tunelu ? :-)
Myslíš,že nějaké světýlko je? Já tam vidím zatemněno....
A někdo tam má světýlko, přej mu ho :-)
tak ste asi nepochopily co jsem měl na mysly , ani souvislosti s cyklistykou. No nevadí,vaše škoda.Byla to informace týkající se energie.Jak ji využít v noci na kole. A taky osobní suběktivní názor.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ale pochopili a zřejmě všichni, ale taky víme, že je to blbost, člověk nevyzařuje žádné "světlo", které by mu osvětlovalo cestu. Prostě někdo víc než jiný citlivěji vnímá světlo a je schopen vidět o trochu víc.
.......blbost to není,je to má skušenost.To za prvn.Za druhy nemysly si že to co není vydět tak neexystuje.A za třetí co takhle koncentrace-viz magie a práce s tělem, ti asi neříká nic.Je mnoho pohledu a možností a věcí ktere mnoho lidí nezná,nebo znát nechce čí se o ně nezajímá, ale to neznamená že tu nejsou.
Tuhle zkušenost mám taky, jezdil jsem na kole potmě často. Často i pod vlivem :-)
Sice po asfaltu, ale tma byla kolikrát jak ingoust a stejně jsem nějak vytušil, kde je konec asfaltu a nikdá sem si nenatloukl.
Asi nejčernější tmu jsem zažil ve stoupání z Krásnohorského podhradí směr Úhorná (SK). V jedný pasáži je tam šero i v poledne, hustej les, no. Tenkrát jsem poznal kde je silnice podle toho, kde NEsvítily světlušky :-)
Ale no tak. Zřejmě nebudeš příbuzný s chřestýši, tak jsem ochotný připustit již zmíněné halucinace z vyčerpání dlouhou jízdou. Při takové jízdě spotřebuješ mnoho energie než aby ti nějaký zbyla na nějaká kouzla a magii na svícení před sebe abys viděl kam šlapeš.
Jakoukoliv vyzařovanou energii změříš a světlné záření je měřitelné i když ho třeba nevidíš, můžeš požádat o vyšetření a měření a budeš hned vědět jak na tom jsi.
věř nebo nevěř,mě je to celkem fuk a chápu tě.Nemáš tu skušenost tak je to pochopitelny, ale přesto a naposled opakuji "že zde nejsou jen věci vyditelne a pochopitelne lidskou myslí" ale o těchto věcech se zde uš bavit nebudu,ani to sem nepatří-byla chyba že jsem o tom začal.Akorát si tě dovolím opravit že magie nejsou kouzla ale energie.Ale jak sem řekl to sem nepatří,
Já bych v noci na kolo nevlezl. Pod rouškou tmy máš největší šanci, že narazíš na borce, co si svítí nukleární energií 8 rumů, 5 fernetů a 5 piv. Jen že se řítí o několik kylometrů rychleji než Ty, řádně polechován a podstatně širším způsobem jízdy... :( No a pak už nepřispěješ v žádné diskuzi...
"aktivuje energie" zní až vědecko-fantasticky.
Upozorňuji, že lidské oko vidí vlnové délky 400-800 nm, tedy pouze viditelné světlo (světelné spektrum) elektromagnetického spektra. Všechny ostatní vlnové délky (kratší UV i delší IR a samozřejmě i další druhy záření) jsou oku zapovězeny.
Když vy to všichni berete moc vědecky ;-) Podle mne tu popsal jen halucinace, které měl z totálního vyčerpání :-)
já myslím, že spíš zkušenost z toho, že když vlezeš ze světla do tmy, tak vidíš mnohem hůř, než po nějaké době ve tmě, když si oko zvykne. když jsem třeba chodil s Týnou v noci na procházku do lesa, tak na začátku jsem viděl celkem prd a na konci procházky už docela v pohodě. Ale to je celkem známá věc....
Jasně, když to vezmeme seriózně, tak to takhle může být. Mám úplně stejné zkušenosti.
Podobně se to dělá když chceš v noci koukat na hvězdy. Abys viděl i tu nejslabší hvězdu co ještě Tvoje oči zvládnou, doporučuje se být v co největší tmě minimálně půl hodiny. Pak už jsou oči opravdu přizpůsobené a vidíš i ten nejslabší světelný zdroj. Kominík by nám k tomu asi napsal více...
Jen mi do toho trochu nepasuje to světlo, které prý při tom viděl ;-) Proto do toho šťourám...
Ostatne podobne se testovala kvalita temne komory pri premotavani filmu do vyvojnice (pokud mladsi rocniky vi co je film a co je vyvojnice ;) ) Vzal se list bileho papiru a pokud ani po par minutach oci neprivykly natolik, ze by zacal byt videt, tak byla tma dostatecna.
"tak na začátku jsem viděl prd a na konci procházky už docela v pohodě"
Řekneš-li to takhle, je spíš o zhoršování zraku, než o jeho přizpůsobování a zlepšování ...
8-)
??? Nerozumím. To že vejdeš ze světla do tmy a než se oči přizpůsobí, tak vidíš prd a posléze čím dál líp znám už z dětství a od věech ostatních. Nechápu, proč by to znamenalo zhoršování zryku..???
Asi myslel, že p.d je jen slyšet. Ale vidíš-li ho ...
;-)
Třeba se tak soustředil na jízdu, že zapoměl, že má rozsvícené světlo a byl překvapený, že vidí po tmě a ty mu teď takhle zkazíš radost :-))