Kladensko je známo svými uhelnými slojemi. Méně známé je, že v dobách ukončování těžby na Kladensku vznikl skanzen ve Vinařicích kousek od Kladna. Náš tip na velikonoční víkend leží v blízkosti trasy cyklovlaku Praha-Slaný.
Kdepak výlet do dolu. Tam se posílalo za trest. Mám radši čerstvý vzduch a sluníčko než díru v zemi.;-)
Já takovéto cíle naopak rád. Na Majrovce, ač mám ke Kladnu blízko, jsem ještě nebyl :(.
Tak si alespoň mohu zazpívat:
1. Cestička k Majrovce ušlapaná,
šla po ní dívenka uplakaná,
/: včera si zpívala, miláčka líbala,
dnes už je od něho odloučená.:/
2. Čekala miláčka po celý den,
až on jí vyfárá z Majrovky ven.
/: Vyšlehly plameny nad černé kameny
a v nich je miláček zavalený.:/
3. Cestička k hřbitovu uježděná,
odvážej tam těla zohavená.
/: Zavřel se navždy rov, zanechal tisíc vdov,
v mém srdci rána je otevřená.:/
Navstevu opravdu doporucuji.
Pokud nekdo mate zajem, tak muzi doporucit i o neco malo lepsi trasu (=ne tak moc po silnicich)
Určitě rádi doplníme. Pošli prosím na můj mail, pokud máš i nějaké zakreslení do mapy, případně GPS trasu. Díky moc.
Jen dve drobna doporuceni
1) Ze Svinarova urcite nejet do Libusina. To je jednak dost do kopce a jednak po blbe silnici (uzka, neprehledna a aut tam jezdi dost). Idealni je cesta podel potoka Svinarov - Trebichovice. Je videt na turistickych mapach a je pekna.
2) Naopak bych doporucil prodlouzeni mezi Prelicem a Smecnem. Misto nudne silnice jet dal po zelene k byvalym laznim Stemberk a tak odbocit do leva a do smecna. O neco delsi, ale radove hezci cesta mimo silnici.
Já sem tam nepsal přes šternberk? Já myslel, že joooo!!! Ten potok neznám.... Ta Svinařosvská fakt stojí za houby, to je pravda, ale já se tam pravidelně ztrácím :-(((