Prosím poraďte mi někdo jaká si vybrat světla, nejsem žádný profi cyklista, ale jezdím skoro každý den na kole po měste a někdy i mimo město, proto nehodlám dát za osvětlení moc peněz, potřeboval bych přední světlo, díval jsem se na 3 diodový Smart Polaris a jako blikačku Blackburn Mars 1.0 nebo 3.0, nebo Smart 307, zajímalo by mě zda se u blikaček vyplatí připlatit si nebo vzít některou levnější, vzhledem k mým požadavkům a co říkáte na zvolené přední světlo, budu vděčný za každou reakci, děkuji
Jaký typ, to nevím, nevyznám se v tom, co se teď prodává, já mám nějaké cateye, ale zaměřil bych se na tyto věci: abych do toho vždy sehnal baterky, aby to bylo vodotěsné a aby to plnilo správně svoji funkci - dobře svítilo (přední) a aby bylo to světlo (zadní) dobře vidět a to i z větší vzdálenosti.
Zadní blikačku Smart. Přední podle toho jak moc velkou tmou jezdíš a jak rychle a jak moc potřebuješ vidět před sebe.
Dozadu Blackburn 4.0 - na 2 AAA, ovšem "dělo"! Na obě strany po jedné oranžové LED, dozadu 1W červená LED.
Souvisle svítí až 50 hodin, bliká 150 hodin. Za 399,- což není tak moc ...
Sakra, co používáš za baterky? Vždyť ta 1W dioda bere min.300mA, to musej mít ty mikrotužky kapacitu 15Ah. Prozaď mi ten zázrak :o)
tak nikdo nepsal, že to svítí fut stejně ne? :-))
By mě teda zajímalo, po těch 50-ti hodinách, čím poznáš, že to ještě svítí. Okem už to asi nepoznáš, co.... :o)))))
no jednoho takovýho co tý době věří potkávám každé ráno na kole. Má čelovku a zezačátku byl vidět hodně. O pár týdnů později už vůbec, a to na něho vždycky volám ať si rožne :-) No měl štěstí, letošní zimu přežil a teď už bývá dost svěrla po ránu.
Ale on přece vidí, že to svítí, když kouká na žárovku :-)
Je velice důležité, zda-li plánuješ jezdit jen za šera či pouličního osvětlení nebo delší dobu i za tmy(tedy mimo to město).
Pokud jezdíš jen za šera a po městě, rozhodně bych do zadní blikačky investoval a doporučil bych Ti Blackburn. I v silném provozu je narozdíl od Smartu nepřehlédnutelný - zejména pro stranové oranžové svícení a podstatně lepší svítivost než Smart. A do vlastní bezpečnosti se vždy vyplatí investovat.
Dopředu bych pro ježdění za pološera či za pouličního osvětlení zvolil jakoukoli 5-letkovou svítilnu s přerušovaným a souvislým světlem.
Pokud však chceš vyjet i mimo město a to na delší dobu za naprosté tmy, rozhodně bych doporučil přední dynamo v náboji + kvalitní přední reflektor a pro případnou jízdu po městě bych to doplnil tou letkovou blikačkou. Žádná přední blikačka na baterie nemůže v režimu stálého svícení konkurovat výdrži nekonečného toku proudu z dynama!;-) Taková má zkušenost.
No, pokud jezdíš každý den po městě, pak bych teda osvětlení nepodceňoval. Potřebuješ něco, co 1) dlouho vydrží, 2) je opravdu dobře vidět. Naopak z tvého popisu usuzuju, že jízdu potmě v terénu neřešíš, takže dopředu až tak velkej výkon nepotřebuješ.
Já používám kolo skoro stejným způsobem a mám vepředu Blackburna, vzadu Smart Flash (http://www.cyklomania.cz/prodej/svetlo-zadni... Ten smart je sice výbornej a nebyl drahej, přesto kdybych to kupoval dneska, asi bych vzal obojího blackburna:
http://www.cykloexpert.cz/svetla/blackburn...
Zatím děkuji za odpovědi, jěště zvážím toho Blacburna, a dopředu něco vymyslím, jěště mě napadá co říkáte na Blackburn Quadratn? A jak jsem říkal moc pěněz na to mít nebudu, nepotřebuji žádný extrémní výkon, prostě potřebuji něco kvalitnějšího než od vjetnamců, aby to nebylo moc drahé a aby se to hned nerozpadlo a drželo to na kole, jezdím spíše po stezkách a napotřebuji bít vidět víc jak na 100m a v úplné tmě asi taky moc jezdit nebudu, kdyžtak pište dalsí návrhy, a děkuji za trpělivost
dlouze jsem vybíral a nakonec pořídil PowerLed Black od Sigmy. Je k tomu i malý a lehký Li-Ion akumulátor s rychlonabíječkou. Na rozdíl od předchozího světla od Authora teď skutečně ve tmě vidím, můžu doporučit. Cena je už ale trochu vyšší, kolem 3.000,- Kc