Tak jak to tipujete, budou zítra bikeři na třicítce rychlejší než bruslaři?
http://www.jankopka.cz/aktuality.htm (zpráva z 13.12.08)
Já myslim, že jo!
proti trénovanému borci na lyžích nemají vůbec žádnou šanci
Jj, já lyžařský analfabet sázím "vše" na lyžaře. Ve sněhu jsme asi jeli na biku všichni a i Kopkův zimní speciál s těma balónama asi má dost solidní odpor a rychlosti se musí bránit. Rozhodně ho asi nedělali na rychlostní rekordy. Takže ti dobří lyžaři je hravě předjedou..
Zvítězí bikeři
zalezi na povrchu, pokud bude melky, tvrdy snih a nebudou se kola borit, tak budou rychlejsi.
Trať bude určitě perfektně uválcovaná, mrzne až praští, tak by to mohlo vyjít :o)
tak to vyjit musi, bezky jsou v pomeru vynalozene energie a ujete vzdalenosti nejmin efektivni sport, kde je cilem se prepravit odnekud nekam.
Jo, to mi taky přijde, včera navečer jsem se byl "proběhnout" (přesněji projít :o)) po loukách nad městečkem a při vyšlapávání stopy do mírného kopečka mi přišlo, že pěšky by to bylo rychlejší :o(. Pravda zpět dolu to ale trošku jelo i samo :o), zase jsem ale skoro za tmy měl problém tu stopu najít :o)))
Záleží na podmínkách. V měkkém sněhu je nejmíň efektivní sport kolo.
Mimoto, některé způsoby pohybu (např. klasický běh) neumožňují vyšší výdej energie kvůli způsobu práce svalu, sval pracuje jen nesmírně krátký okamžik. Třeba v porovnání s kolem, kdy jsi schopen vydávat energii po celou dobu onoho legendárního kulatého kroku;-)
Minulou "zimu" když něco málo napadlo, tušim ještě před svátky, jel jsem to okoštovat na kole na Sněžník. Na lesňačce projetý nějakým džípem - jemný vzorek, široká kola, jsem na crosu s plášti 40mm předjížděl běžkaře - (turisty, hobisty, klasiky) zhruba dvojnásobnou rychlostí (cca.20 na rovině). Oni ovšem jeli jen v nerovný vyšlapaný stopě na středu. Já se skoru vůbc nebořil, ovšem hoší chvilky přišly tam, co to natálo a zmrzlo :o(((
Nojo, ale ta kole byla pravděpodobně tvrdší než urolbovaná trať. A taky je něco jinýho závodit s turistama do kopce a jet celou trať s borcema, co bruslí jako o závod.
Když se podíváš na výsledky zimních triatlonů,
http://www.triatlon.cz/upload-kalendar/body/58...
je vidět, že nějlepší mají běh na lyžích pod 3 minuty na km (20km/h), zatímco kolo přes tuto hranici dostane jen málokdo.
Zase - při zimním triatlonu se jede na kole po jiné trati než na běžkách, takže srovnání nemusí být úplně vypovídající.
Stejně rozhodnou vnější podmínky. Běžkaři pojedou +- konstantní 3 minuty na km, cyklista na tvrdé trati může jet o polovinu rychleji, na měkčí trati může být prakticky nemožné jet.
Nojo uvidíme.
Ale Kopka taky neni žádnej tůrista jako já :o)))
Sakra, vždyť oni už jedou!
Trať bude tvrdá, rychlá. Na rovině a ve sjezdu bude kolo rychlejší, do prudkého kopce o něco pomalejší, než bruslaři. Na trati nejsou nijak extrémně dlouhé a prudké kopce, velká část se jede spíš po rovině. Pokud budou cyklisti ve stejné formě jako bruslaři, typuju že cyklisti by měli být rychlejší.
Teď je na Bedřichově dle on-line teploměru pět nad nulou, takže kolo bude asi pomalý.
To musel být nějaký úlet, ve čtvrt na tři je tam výkyv, jak kdyby se na něj někdo vychcal;-)
http://thermo.uninet.cz/index.php?kraj=6&...
zeby dorazila inverze? nicmene kolo bude pomale, lec zmeny teplot mohou bezkarskym servismenum - alchymistum pokazit ten jejich tajemny ritual, kdy napchaji teplomery do snehu v tvaru pentagramu a patlaji kamen mudrcu zespod na lyze.
normalni lide pouzivaji supiny
Trochu nechápu, na co jsou na volnou techniku dobré šupiny. Že by se bruslaři báli, že jim to pojede moc rychle? :-))))
No vidíš, já nechápu ani na co jsou dobré na klasiku. Odrazit se na nich nedá a ve sjezdech brzdí.
Když už to vymysleli, tak to musí někomu prodat, tak přesvědčí lidi, že to funguje, oni si je koupí, nemají srovnání a jsou přesvědčení, že to funguje.
na bruslení jsem teda běžury se šupinama neviděl :-)), pro klasickou techniku je dělá třeba Fischer i v závodním provedení, asi jsou někdy takový sněhový podmínky, kdy mají svoje opodstatnění.
Já jo:-)))
http://www.fischer-ski.cz/bezecke-lyze-fischer...
ve skutečnosti fischer má combi lyže v kata logu pod skatecut.
Ve skutečnosti jsou to asi tak závodní lyže jako je ochcavia RS sportovní auto:-) Prostě pro pitomce, co chce drahý lyže a neumí se o ně starat.
Jestli nevěříš, můžeš si stoupnout do cíle jizerské padesátky, nebo jiného maratónu a čekat na prvního závodníka se šupinama.
Před dvěma roky jsem nejvyšší model se šupinama (tehdy RCR crown) zakoupil, dílem ze zvědavosti, dílem protože byly za dobrou cenu. Takže mohu zcela zodpovědně a z vlastní zkušenosti potvrdit, že šupiny jsou vždy a všude na hovno.
K poslední větě: S jednou výjimkou: na běžkách pro malé děti je mám rád. Když ráno před odchodem z chaty proměžu já, někde zastavím, nějak to sedřu a namažu znova. Když promažu čtyřleté dceři, praští mi s lyžema a musím řešit, jak ji namotivovat, aby se hnula dál. :-) Proto na dětských lyžích vidím šupiny celkem rád - děti to svým "odrazem" neutrhnou a většinou jsou i celekem rády, že jim to ve sjezdu trochu brzdí.
Jo, když se pak už mají naučit samy mazat, to je jiná... :-)
Těžko se to odhaduje. Kliky, možnost volby převodu a téměř dokonale rovnoměrný přímočarý pohyb, tj. žádná energie na přešlapování či poskakování způsobují, že jízdní kolo je mnohem efektivnější přenos energie svalů na pohyb než chůze, běh, brusle, běžky či koloběžka.
Na druhou stranu tření skateových lyží je mnohem menší než valivý odpor byť takovýchto balonů.
Pokud by večer trať ujela dvanáctitunová rolba a následovala noc s dvacetistupňovým mrazem, měl by cyklista slušnou šanci. Ale startuje se v poledne, teplota kolem -6, pokud na té trati někdo trénoval, tak imho bude měkčí a cyklista nebude mít šanci.
Běžci dnes jezdí průměry přes 20 km/h. U sněžných cyklistů na těchto speciálech nemáme relevantní data, takže těžko předvídat. Já bych vsadil na běžkaře...
Ze stránek j50:
15:09 Jak dopadl výsledek souboje lyží proti kolu? Nepřesvědčivě vyhrávají lyže (rozdíl je něco kolem minuty). Jan Kopka kroutí hlavou. Podle něj za všechno může málo tvrdý sníh, jinak by lyžaři neměli šanci. Světově ojedinělý pokus tak končí porážkou závodníků s kolem a širkým pneu.