Můj dotaz je směrován těm tvrdým bikerům a sličným bikerkám, kteří za mrazů jezdí s kuklou na hlavě:
včera jsem ji také vytáhl. Je značková (Kama) a má než jednu díru pro oči.
Jenže nevím, jak v tom dýchat. Prostě od pusy tam je horko, ten teplý vzduch se tlačí nahoru - no a protože nosím dioptrické brýle, tak jsou od toho dýchání pořád opocené - prvních 15 km jsem jel jako v mlze a to i přes to, že včera bylo jasno a slunce :-). Navíc to vepředu před ústy namrzá...
Nakonec jsem ten průzor znásilnil až pod pusu a pak - to už jsem zas viděl :-) - to už bylo dobrý. Jenže si říkám, že takhle to asi soudruzi od Kamy nezamýšleli ... :-)))
Vozim kuklu od moiry. Pri vyjeti ji mam vzdy az pod nos a snazim se dychat jen nosem. Pokud to uz nosem neudycham (prijde nejaky vetsi kopec), tak jde kukla na bradu.
Na SNB ji jezdim i pres nos, jen ji nesmim na obed sundat. Nandavat mokrou, zmrzlou kuklu neni nic prijemneho :)
to mi vysvětli jak můžeš na oběd nesundat kuklu, kterou máš i přes nos?
Mysleno sundat uplne. Na obed se da stahnout pod bradu a najist se :)
A nebývá vrchní překvapený, když chcesš platit s kuklou na hlavě ?
Jeden můj kamarád v dávné minulosti šel do špořitelny a chtěl si uložit peníze a vypadla mu přitom na zem pistole. Měl pak moc práce s vysvětlováním, že chtěl peníze jenom uložit a ne vybrat :-)
no ty si děláš srandu... Loni jsem si šel vybrat peníze na poštu. Slezl jsem z kola a šel k přepážce... Bylo -5°C, takže jsem měl kuklu. Naštěstí jsem měl ještě přilbu a výstražnou vestu a podával jsem slečně za přepážkou platební kartu, takže se ani moc nelekla...
Asi jsi vypadal dostatečně přesvědčivě, že jsi opravdu nakole, nebo dotyčná poštmistrová byla dostatečně flegmatická na rozdíl od té dotyčné když viděla pistoli, to bylo řevu, nejdřív ve spořitelně a potom v úřadu mého kamaráda, kde řvali všichni, šéfové vzteky a kolegové smíchy.
Dost podezrele se na tebe taky divaji u tusim Izraelskeho(?) velvyslanectvi na Hradcanske. Stoji tam hlidky a jeden si to hned ke me vykrocil :) Bez kukly (resp. nekolika nakrcniku) jsem ale po chodniku mohla jezdit bez povsimnuti.
s policisty jsem se tam několikrát dohadoval. Co že prý jezdím po chodníku (i v létě tj bez kukly). Dotazoval jsem se, že pokud má čas se kromě ostrahy objektu věnovat také kontrolování dopravních přestupků, tak proč že na druhé straně ulice stojí auta v křižovatce...
Pouzila bych vynalez zvany nuzky :) Pripadne za jizdy nedychat :D
Díky, tenhle problém mě taky zajímal a dobrá rada je k nezaplacení :-))
Už vím koho se příště zeptat, není nad jednoduché řešení :-))
mám kuklu od" sněžnýho vlka " ve slevě 250Kč a ta otvor pro ústa už má, krytá pouze síťkovinou - a stejně se brýle mlží :-(
No, tak něco takového tam mám. Brýle se mi nemlží, jelikož je zatím nepotřebuji, ale používám takové ty atrapy na snowboard s polstrováním z kaufáče sa 100,- Jinak jsem je ještě vylepšil opticleanem, co pouřívám na pavací brýle proti mlžení.
Chápu Tě, že s brýlemi je to problém .. ale nechápu ty, co tu tvrdí, že přes látku nejde dýchat .. U 1. kukly jsem otvor pro pusu zašil .. oči byly zvlášť .. U 2. kukly je jen otvor pro obě oči, tak jsem ho uprostřed sešil a jezdím bez problému .. a že bych nemohl dýchat mi přijde absurdní .. mám od Nalini, z hrubé dekoviny a no problem .. přes každou látku jde dýchat .. pokud není impregnovaná ..jen se nesmí hledat problém, kde není .. J.
Všichni jste blázni, jen já lokomotiva.Ty v..e, kde tě našli???
Vozím celo-obličejovou kuklu od CTR. Nos je vyřešenej jako mini kapuca, ústa jako několik drobných otvorů, přes tváře je extra nowind vrstva.
Mám vyzkoušeno na kole i na běžkách a je fakt dobrá, při teplotě -5 a rychlosti 45Km/h žádnej problém s omrzáním obličeje, zamlžování brýlí minimální.
Kromě ceny nemá chybu :-)
Dělají i model který končí na bradě.
Prosím, můžeš být trochu konkrétnější, nějaké označení, adrseu kde se to dá sehnat. Díky.
Něco takového a dobrého bych si chtěl taky pořídit, potřebuju něco opravdu dobře funkčního a praxí odzkoušeného.
Přesné označení nemám (chybí štítek) ale nejvíce se tomu z jejich sortimentu blíží tohle: http://www.bobwards.com/products2.cfm/ID/41096...
Dělají toho docela dost....
jo a kouupil jsem to jako výprodej v ROCK-POINTU.
Díky, vypadá to dobře
kde jsou v ČR takový mrazy, že je nutná kukla? :-))
no když zboku fouká 10m/s máš dojem že Ti to vyfoukne mozek uchem. A pokud je -něco a nemáš na kokose nepropro kuklu, zaděláváš si na nějaký eklhaft zánět.
zatím jsem vždycky vystačil s čepicí, vzhledem k rapidně ubývajícímu porostu /na hlavě/ přidávám v mrazu ještě jednu tenkou z Moiry. kuklu přes ústa bych nechtěl
Kdesi propocitavali vliv rychlosti jedouciho cyklisty na jeho ochlazovani. Platilo to pro silnici a uvedli, ze pri rychlosti tusim 30 km/h klesa teplota vlivem proudeni vzduchu cca o 10 nebo 15 stupnu. Takze si spocitej, co to dela s licnimi nervy silnicare treba v minus deseti (klidne uz pri nule). Ale jezdi si v cem chces, ono hodne lidi (zatim) jezdi i v 10 nad nulou jenom v cyklokratasech.
Co mají lícní nervy společného s kraťasy ? :-))) Nějaká nová móda, kalhoty přes xicht ? :-)
http://www.google.com/search?hl=cs&q=wind...
případně wind chill factor
Včera ráno (8:00) u Týnce nad Sázavou bylo mínus 10 st, byl jsem rád, že ji mám - nejradši bych ji tam natáhnul i přes brýle :-)))
Moje řešení: čepice až na obočí,pak dptr. brejle, kukla žádná, místo ní fousy (jestli ti už/ještě rostou). Pokud sháníš kuklu co nemlží brejle, tak je to asi ztráta času, možná by pomohl šátek jako nosí Michael Jackson (odfuk spodem).
tak tohle řešení používám také jen škoda že fousy nerostou taky na nose na zimu by se to hodilo
Na nose fousy mi rostou, ale jako na potvoru ze špatný strany.
Šátek nepřilehne, kolem nosu (přímo na brýle) vzniknou průduch a je to spíš horší než lepší. Pokud bys jel nad 30 km/hod, je to řešení O.K. (vyzkoušeno na motorce), při nižších rychlostech viz výše ...
8-)
Původně jsem ani nechtěl reagovat jelikož každý si systémem pokusů a omylů najde to co mu vyhovuje a jelikož jsme každý individuum tak si vybere něco jiného, tak já jsem si za 10-ti letou éru zimního ježdění i v -29 °C (rekord) do práce a z práce vyzkoušel mnoho systému s kuklami nevyjímaje, ale nejvíc se osvědčil tzv. Multifunkční rukávový šátek, ten jednak jde bezproblémově profouknout, těsní kolem nosu a postačí proti prochladnutí, kukly sice víc zahřejí ale při aktivní jízdě spíš překáží velkým odporem dechu a pak zkondenzovanou vlhkostí, asi tak nějak. PF2009
těch šátků je celá řada, který máš Ty? často jsem na ně koukal někde ve sportu a říkal jsem si, jestli by se mi něco takového nehodilo. každopádně inspiraci od Tebe beru. taky jsou ty šátky i v nějakém zimním provedení?!
Nevím jaká to je značka nic na tom není a mat. to je 100% 100%-tní polyester, vyhráli jsme to v tombole stužkováku sportovního gymplu, zjistím co tam bylo za sponzory a kdo to dal to tomboly :-D no a tím jsem ho začal používat jinak snad ani nevím jestli bych si ho koupil a dál bych se dusil v kuklách popř. ve vysokých límcích mikin. Maximální resp. minimální teplotu co jsem v tom šátku absolvoval bylo -13°C a bylo to v pohodě, žádná zima ani problémy z dechem. Pošlu ti na mail fotky.
Tak rekord překonán dneska ráno -20°C a šátek funguje, fotky pod mým nickem
http://www.bike-forum.cz/forum/nafotili-ste...
Tady máš nějakej odkaz jak na to
http://www.militaryrange.com/zbozi/1626-satek...
Zkus kouknout na tohle http://www.termopradlo-devold.cz/obchod...
Mám slušnou čepici, takže by mě spíš zajímal nějaký "límec" až na nos. Vlastně taková spodní půlka kukly. Někde jsem něco takovýho viděl. Máte nějaký tip ? Zkoušel jsem hledat, ale asi nevím, jak to správně nazvat a taky asi nevím přesně, jestli to hledat u horolezců, turistů, vojáků, nebo kominíků...
Prodava se takova roura, kterou muzes ruzne stocit a udelat si z ni cepici, dat na krk nebo treba na koleno. Prodavaji se i ruzne zateplene. Znacku ti ted nereknu, ale mam hodne teply s windstopem a vzadu s fleecem na odvetrani. Pred par lety na SportPrague to prodavali asi za 1500,-.
tu verzi s windstoprem se mi vubec nedari sehnat ;(
Bude to zrejme tahle, zkus obvolat hudy sporty.
http://www.hudy.cz/goodsdetail_ls.asp?nGoodsID...
Diky! zkusim to sehnat
sam pouzivam uz nekolik let od buffu s polartecem. Ten je supr. Ted jeden dostala i Svetluska. Ale ten prave nedela windstoprovy, coz bych uzil hlavne na SNB.
letni mam nejakej "noname" a ten se teda uz zacal trepit po jedne sezone:|
aha, on je od buffu, kua :)
tak to je jedoduche... http://www.buff.cz uz jsem tam jeden kupoval ale tenhle jsem tam nenasel :)
ja poridil od Gore bike wear - balaclavu cca 800,- tenka lehka tepla akorat jsem si prostrihnul vetsi diru na piti(nejde sundat pod bradu) a smrkani v ni jde take i kdyz mam pocit ze je asi neco videt :))) kdyz si odfrknu :)))
Tak jsem si tu odpoledne s úsměvem pod fousy pročítal problémy s kuklou a myslel si něco o změkčilcích :-)
Jenže pak jsem nasedl na kolo a jel domů. A cestou jsem po ní několikrát zatoužil a to horko od úst by se mi hodilo.