Příští rok bude lichý, to vždy mají v nedalekém Schirgiswalde ve farním sále výstavu domácích betlémů. Je to zajímavá akce, trvá to vždy jen od čtvrtka do neděle, někdy okolo Mikuláše. Lidé z farnosti tam vystaví svůj betlém na ukázku. A protože samozřejmě je to velká tradice, vidí tam člověk ty staré betlémy, co se předávají z generace na generaci a zároveň i betlémy nové, neb se každý rád pochlubí tím, co vyrobil či si přivezl z cest.
Není ani tak moc speciálně vánoční, ale asi jeden z největších a nejznámějších pohyblivých - v Třebechovicích pod Orebem.
A to nejpodstatnější - hned vedle mají moc dobrou zmrzlinu ! Teda od jara do podzimu, teď né. Ale betlém je otevřený celoročně.
Teda jako bys mi četl myšlenky - zrovna na tenhle jsem myslela, když jsem to téma psala a říkala jsem si, kdo to sem lípne první :o)))
Ale zrovna takovéhle "profláknuté" betlémy jsem na mysli neměla... :o)))
Taky jsem to sem dal HLAVNĚ kvůli té zmrzlině ! :-)))
Zmrzlinu potvrzuju, prozatím jsem nikde lepší nëměl
Řekl bych, že nejvíc pohromadě jich bude, jako každoročně, na Pražském hradě ;-)
http://www.pragueout.cz/novinka/betlemy-na...
Líbí se mi věta: "Základní myšlenkou tohoto uspořádání je ukázat na stále živou tradici betlemářství, které podle pořadatelů výstavy k české nátuře už tak nějak patří." Vzhledem k tomu, že podobné myšlenky lze najít i v místním německém tisku o jejich betlémářské tradici, je to takové: A jak mi betlémáři říkáme, nemusí pršet, stačí když kape. :)
Pan řezbář Titl je kouzelník. A jeho spolupracovníci jakbysmet. U nás vede každopádně Sušický mechanický betlém z rukou tohoto mistra.
http://www.isumava.cz/view.php?nazevclanku...
Dnes jste se mohli kouknout na ČT na dokument kolik dalo práce dát takové dílo dohromady. Kdo nestíhal, tady je link:
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani...
Já doufám, že nějakej ten malej betlémek od pana Titla jednou mít budeme.
Nedá mi to, abych specielně do tohoto tématu nepřispěl s upozorněním na město Třešť. Kdo se v období od Vánoc do Tří králů vyskytne v této oblasti a neprojde si Třešťské betlémy udělá neodpustitelnou chybu. Betlémy jsou v rodinách a v muzeu je k dispozici seznam jejich umístění většinou i s mapkou. Rodiny se štychují, na který betlém se přišlo podívat víc lidí. Městečko je v tomto období cílem rodinných výletů z velmi širokého okolí. (Brno a spol) Bližší podrobnosti zde: http://www.tre-fa.cz/index.php?option=com...
Včera v Betlémě bylo chladno a sychravo,ale lidí spousty.
Není co závidět-obrovské houfování,letos mimořádně velká bezpečnostní opatření.A žádný smažený kapr ani jiná ryba,pral jsem do sebe vejce ve všech úpravách.
V televizi také špatné a Hamas zase zlobí.
A co kněží už se prali a čumáky si rozbili : :-)
Představitelé církví jenom dělají bububu,ale normálně spolu vycházejí.
Takže to, že si jednou až dvakrát ročně křesťanští kněží pořádně namlátěj, že je musí rozhánět policie je jen pro obveselení turistů a výdělek filmařů ?
Špatně jsem Tě původně pochopil(myslel jsem křesťany,muslimy a židy).Křesťanští kněží-to je kapitola sama o sobě(jedná se totiž jako vždy o peníze).
Šapatné ale je, že i když spolu představitelé jednotlivých círví vycházejí, tak dělají bububu a obyčejní lidé (věřící) a méně vzdělaní tomu věří a berou to jako jako vážnou věc a důvod k nesmyslným bojům a mstám.
Jde o moc a navíc-každá ideologie hnaná do extrémů je provázena mnoha velmi nebezpečnými jevy.
Vezmi si jenom to,že různé formy judaismu(ortodoxní až po liberály) vedou k dosti velkým rozmíškám,ale stmeluje je stav a pocit trvalého ohrožení.
A toho vajgla, co ti zbyl z cigarety zapálený betlémským světlem, máš doufám schovanýho.
Tohle sis mohl odpustit
To je výčitka nebo legrácka?
Spíše připomenutí, že některé výroky jsou nevhodné a pro řadu lidí mohou být až znevažující či urážkou.
Jen pro doplnění, takové a podobné výroky často vedly k tragickým a špatně napravitelným následkům
Nemyslím, že bych někomu něco znevážil, neřkuli někoho (snad kromě tebe) urazil. A Jiříka, soudě podle reakce, už vůbec ne. Každej považujeme za památeční relikvii něco jinýho.;-)
Můžeš si to příští rok osobně vyzkoušet, zajeď si třeba na do Polska, sever Slovenska nebo i do Bavor a až budou roznášet Betlémské světlo, tak si můžeš od něho připálit cigaretu., A pokud ti to bude málo, tak můžeš něco obdobného vyzkoušet třeba u muslimů a pak můžeš povyprávět.
Jinak mě osobně je celkem jedno co si kdo dělá, pokud se mě to nějak nedotýká, ale vím, že po podobně neuvážených slovech bylo už dost nepříjemností.
Můžeš mít pravdu,ale mě jako recesistu- provokatéra jsi lehce nalomil.Dost těžko se budu zbavovat představy,kterak zkroušeně jako somrák žádám o připálení se slovy:"oplodni ohněm bidlo.."
Jéje, to jsem nechtěl někoho lámat :-) , mám rád recesi a v hospodě u nás nebo jinde projde asi ledacos, ale zvlášť o vánocích, v Betlémě nebo jinde jsou pro mnohé některé věci hůže skousnutelné.
To co jsem napsal nebylo nijak osobní, já to psal hlavně proto aby tady z toho nevzikl nějaký problém a nesmyslná diskuse.
Ohledně cigaret-je zajímavé,že vždy zde byli totálně tolerantní ke kouření.Ale kupodivu i v době,kdy jsem tvrdě kouřil,měl jsem nějaké zábrany zapálit si na tzv.svatých místech.
Jinak-co mám schovaného z Izraele.Nikdo si nedovede představit,co souvenierů se zde prodává a vše má podtext posvátného(písek,dřevěná tříska etc.).Dříve jsem si to vozíval,ale teď nic.(Ovšem jako Čochtan-ještě to mám schovaný).
Viděl jsem už pár betlémů a těch bytostí, co tam vystupují...těch řemeslníků a zvířat...a žádnej cyklista, biker ani lehojezdec. Co s tím???
Ani tandemy tak nejezdí...
Co takhle udělat narok v Praze cyklobetlém a pojezdit s ním...Radko, co?...
...koukám že si tu stačím sám...
No jo, no, byla jsem včera na vánočním koncertíku v Zrcadlové kapli Klementina. Móoooooooooc příjemná záležitost :o)))
Hele, to je fakt, že v žádném betlému není cyklista... To je samý pasák, teda pardon, pastevec, král nebo ovečka a cyklista nikde...
No, uvidíme, co se příští rok semele :o)))
Už jsem v něm viděl policajta i vrtulník :-)))
http://www.youtube.com/watch?v=x-ZSP7aCiQY
:o)
http://jurimir.rajce.idnes.cz/stedrovecerni...
Dost dobrý :o)))
Básníkůůůůůůůů, tady máš cyklisti v betlému :o)))
Vím, já už si to našel u Jurimíra na štědrovečerní vyjížďce, nojo, jsou tam :-))). Paráda, akorát jsou statický.Já myslel pojízdný cyklobetlém jako vyjíž'dku nakoláků, batole by tu taky někdo dodal....Nésu pražský, ale kdybyste nemohli ale opravdu nemohli sehnat osla, který by dýchal na dítě a do policajtských zkoušeček, tak...bych se přihlásil...do konkursu.
Copak oslík, na toho je adeptů dost, ale kde dneska sebrat čistou a neposkrvněnou duši na Marii :o)))
Hm, no jo...to je fakt. Ale já bych kromě osla zvládl možná ještě vola....kdybych poctivě trénoval :-)))
Myslím, že tohle se natrénovat nedá, na to musí být talent, jinak se toho dá snadno a rychle dosáhnout jednoduchým úkonem :-)
V Praze 6 U Matěje bývá výstava perníkových betlémů. K správnému prožitku je na rozdíl od jiných míst třeba hlavně čistý nos, aby člověk nasával vůní zázvoru.
Vloni jsme byli v čase vánočním na výstavě betlémů ve sklepení pod Betlémskou kaplí v Praze. Byly tam betlémy různé a moc pěkné. Nám se nejvíc líbil dřevěný vyřezávaný se skauty. Byl moc vtipný a od stejného řezbáře tam byla ještě spousta dalších postaviček, myslím, že i nějaký ten cyklista. Bohužel si nepamatuji jméno toho řezbáře.
Do 6.1. je v Kutné Hoře hned vedle cukrárny
U Matěje k vidění neobvyklý betlém s živými
zvířaty.
Jeden máme doma.
http://hok.rajce.idnes.cz/ruzne/#betlem.JPG