Manželka(28) má problém - křečové žíly. Před časem podstoupila laserové odstranění, a od té doby se bojí jezdit bez kompresních punčoch ( v parném létě je to zážitek ). Prosím o Vaše osobní zkušenosti, protože v naší rodině a okolí, panují všelijaké bajky a pověsti. Jak podle Vás půsubí jízda kole na " křečáky " Dík Kolin
nevím, neporadím. Zeptej se spíš sportovního doktora nebo napiš dotaz na www.kpo.cz tam ti možná autor (doktor) poradí
Všude tvrdí, že jízda na kole působí na křečové žíly blahodárně (taky chůze). Je to dědičná dispozice a "vyléčit" se to nedá, ale to asi oba víte. Ženy to pak trápí také (zejména?) z estetických důvodů.
Jiná věc je, že cyklisté někdy mají dojem, že jim víc žíly vystupují. Po nárůstu svalů a po ztrátě podkožního tuku a dočasně po náročné jízdě.
Kompresníma punčochama asi nic nezkazí, ať si je klidně nosí, myslím. Ale spíš by je měla používat v situacích, kdy stojí či dlouho sedí s nohama dolů. Mě to teda na kole nevadí (a uzliny mam na lýtkách slušný), spíš v tý práci za stolem. Punčochy zatím nemám.
Mám hluboké křečové žíly a žena má povrchové. Oba na kole jezdíme. Bylo mi vysvětleno lékařem-fyzioterapeutem, že jízda na kole a plavání nezhoršují křečové žíly a působí proti otokům na rozdíl od dlouhé chůze a především dlouhého stání, což má negativní účinek na žíly obcně.