Jak je to se změnou vlastností duralových rámů ? Vím, že se to často diskutuje a nikdo nemá po ruce přesnou a zaručenou odpověď ale zajímá mne každý názor k tématu.
Mám 9 let starý rám, dural 7005, double butted, klasické housenkové sváry, není na něm moc najeto cca 20 000. Přemýšlím jestli přestrojit na nový rám, jen pro jistotu, nerad bych se dočkal chvíle až rupne. (?)
Vsechno trva, az se strha :o) Zalezi urcite na tom, jak moc drsne jezdis, kolik vazis, co konkretne je to za ram a jak u nej probirala vyroba a nasledne tepelne zpracovani. V zasade duralovy ram rupne vedle svaru diky namahani a vnitrnimu pnuti, aby to ale okamzite vedlo k nejakemu fatalnimu padu by se stat nemelo. Bezne proste objevis prasklinu, ram najednou "plave" a vymenis jej.
Jina vec je meknuti ramu, ztrata jeho vlastnosti. Otazka je, jestli to bezny jezdec bez primeho porovnani novy/stary ram stejneho modelu pozna.
Že ty bys chtěl nové kolo? No tak v tom případě bych to okamžitě vyměnil;-)
:-))))))
Přiznávám, že mívám stejné kvartální záchvaty jako většina...., že jsem si už dlouho nekoupil novou hračku :-)
Ale tentokrát mne spíš zajímá ten dural, často čtu zmínky o změnách vlastností materiálu. Žádné velké zkušennosti s tím ale nikdo nemá. Jsem na sebe už opatrnější, než před pár lety a nerad bych se někde rozsekal jen proto, že jsem se vybodl na doporučený upgrade.
:-))))))
Přiznávám, že mívám stejné kvartální záchvaty jako většina...., že jsem si už dlouho nekoupil novou hračku :-)
Ale tentokrát mne spíš zajímá ten dural, často čtu zmínky o změnách vlastností materiálu. Žádné velké zkušennosti s tím ale nikdo nemá. Jsem na sebe už opatrnější, než před pár lety a nerad bych se někde rozsekal jen proto, že jsem se vybodl na doporučený upgrade.
u duralu se traduje, že trpí na tzv "mezi molekulovou korozi". Zvenku nic nepoznáš, až to rupne. Aktuální u karabin. Zeptej se na to horolezců. Já už dávno nesleduju moderní trendy ani poznatky.
Myslíš něco takového?
http://www.jeskynar.cz/technicka-sekce/clanek...
ne, mezimolekularni koroze hliniku zpusobuje jenom nizsi celkovou pevnost, je to odborny nazev pro mnou zminene meknuti
Hezkyyy !
To je hodně zajímavý článek..... Tu rozsypanou karabinu tam odhadují na cca 20 let. Takhle se mi rozsype kolo ? ,-) Asi jenom když ho nechám v jeskyni....
Vubec ne, tohle je vlivem elektrochemicke reakce. Uz jedna ze zakladnich poucek v zamecnictvi zni, ze nemuzu nytovat pozink Al nyty. Vznika neco na zpusob elektrochemickeho clanku a hlinik se rozpadne. Zivotnost takoveho spoje je nasnade. Ta karabina je o topm stejnym, jenom to jde hezky efektne videt.