V diskusích o cyklistických výkonech, o parametrech kola a jeho komponent často končíváme poukazem na to, kolik kdo měří nebo váží. Dokonce i v diskusích na jiná témata (životní styl, sport, osobní spotřeba, ekologie a podobně) pravidelně narážíme na podobný problém. Zvláště hubení jedinci si ze své postavy dělají zásluhu a domnívají se, že těchto proporcí může tou "správnou" životosprávou dosáhnout každý. Což, jak mi místní lékaři a zdravotníci jistě potvrdí, je fatální omyl.
Protože se velká část z nás nezná osobně, myslím, že by nebylo od věci, kdybychom měli o sobě konkrétnější představu. Právě například o typu postavy. Každý jistě znáte dnes už tradiční rozdělení tělesných typů na ektomorfní (astenické, vyzáblé), mezomorfní (atletické, svalnaté) a endomorfní (pyknické, obtloustlé).
Každý z nás je v různém poměru směsí všech tří typů. Příslušnost k danému somatotypu se vyjadřuje kombinací tří čísel (zpravidla od jedné do devíti), kdy s rostoucí velikostí každého parametru se blížíme k určitému typu postavy. Na prvním místě se uvádí, nakolik je člověk tlouštík, na druhém místě, nakolik je atletem, na třetím, nakolik je hubeňour.
Kdo má zájem si svůj somatotyp změřit, má možnost tak učinit například na těchto stránkách http://mujweb.cz/www/ospage/sportsomatotyp.htm. Bohužel je výpočet poměrně složitý a ani měření není snadnou záležitostí. Obvod bicepsu či lýtka, šířku kolenního či loketního kloubu si snad změří každý, ale měření síly vrstvy podkožního tuku pod lopatkou už může činit určité problémy. Na boku nad kyčelním kloubem, na lýtku či v oblasti tricepsu už to takový problém není. Měří se seštípnutím pokožky včetně podkožního tuku. Vzdálenost čelistí měřicích kleštiček či prstů (při přibližném měření) je požadované číslo.
Dal jsem si tu práci a martyrium měření a počítání jsem si prošel a zde je výsledek: Jsem extrémně vyhraněný "endomezomorf" či "pyknoatlet", jinými slovy "svalovec" místy "chráněný" nezanedbatelnou vrstvou tuku. Moje parametry jsou 7-9-1. Máte odvahu podívat se pravdě do očí, změřit a spočítat svůj somatotyp, případně ho tu zveřejnit? Návod najdete v šedé tabulce ve spodní části stránky, na kterou odkazuju výše.
To nemusim počítat, kouknu do zrkadla a hned vim.
Totéž-kouknu do zrcadla,pozvracím se a mám vystaráno s váhou.
Copak? Snad ne bulimie ;o))
U tebe i bez výpočtu každý ví, že jsi narcisistní egoistický demagog, co má vždycky pravdu...
Díky za poklonu, odvážný anonyme. Vystihl jsi mou povahu docela přesně. Určitě jsi ale ještě na pár nálepek zapomněl. Tak to koukej dohnat. Když něco děláš, tak pořádně.
no ja som astenicky somatotyp teda vlastne ektomorf kupodivu vcelku spokojny...
Hlásím 4-4-2. Na ženskou menší postavy dobrý ne? Teda počítala jsem to snad 3/4 hodiny. Ale při tom měření jsme si s manželem užili. na lopatku si fakt nedosáhnu. :-)
TAk já jsem se do toho statečně pustil, že začneme tim tukem pod lopatkou. Dal sem manželce nůž, ať mi nařízne kůži abysme to mohli poměřit. Když bodla tak jsem se ohnal - skončila s monoklem. Tak jako bod dva sem vybral to seštípnutí lýzka. Seštípla mi lýtko, přičemž sem instinktivně kopnul. Zásah přímo na komoru. Dál už se mnou žádný další měření absolvovat nechce. Výsledek je takovej, že já sem pořezanej a poštípanej a žena pokopaná a pomlácená. Mám se na to prej vyprdnout, vyřídit že to sou blbý nápady mě k něčemu podobnýmu navádět a jestli někdo chce vědět jak vypadám, tak prej vyzáblotina a pokud si to někdo nedovede představit, tak ať se prej podívá na nějakej dokument z Etiopie.
Tak jestli já to mám jednoduchý, člověk lačnej po vědeckym poznání, něco tomu chce obětovat a vono se mu to doma ani nedopřeje.
Moc pěknej příběh. Ale myslím, že se tuková vrstva dá měřit poněkud šetrnější a hlavně neinvazivní metodou. Tak až v Tvé rodině opadnou vášně z nečekaného řeznického zážitku, můžeš to zkusit "vědečtěji". :o))
Vezmi si příklad z "micinky", jestli si ten nick správně pamatuju. Ti to doma pojali nejspíš jako zpestření intimního života. :o))