...máte někdo zkušenosti se středy klik bez kuličkových ložisek s ložisky strojními bezkuličkovými? Tuším, že se jim slangově říká šála. Takové středy mají mít větší životnost a hlavně se nepovolují. Co vy na to?
Silně pochybuji o tom,že by se klikách používalo kluzné bezkuličkové ložisko. Osobně si myslím, že tzv strojní ložisko obsahuje válečky. Je zapouzdřené a bezobslužné. Ale můžu se mýlit, nejsem strojař.
Jo tak to bude ono s těmy válečky. Zapouzdřené a bezobslužné - to sedí. Slyšel jsem o takto uložených klikách od člověka co jezdí závodně MTB a říkal, že to má větší životnost, než běžné kuličkové.
A nerikal "prumyslove lozisko" ?Tak se totiz v cyklisticke branzi rika beznym kulickovym,valeckovym,kuzelikovym atd. loziskum ktera se prodavaji v obchodech s lozisky.Narozdil od lozisek typu miska-kulicky-konus ktere se na kolech pouzivaji dost casto.Pojem "strojni lozisko" jsem v zivote neslysel a to jsem strojar :-)
Jinak asi myslel zapouzdrene stredove slozeni,kdy se do ramu montuje pomoci misek nerozebiratelny (nebo hodne spatne rozebiratelny) celek osy s loziskama v kovove trubce.Pouzivaji se v nich ty "prumyslovy" loziska - vetsinou kulickovy,jen Shimano je dela s tema konusama,ale dost spatne rozebiratelnejma (respektive Shimano s jejich rozebiranim,stelovanim a mazanim nepocita,ale da se,i kdyz blbe).Zapouzdrenych stredu se dela spousta typu,takze zkusenosti budou asi ruzne.
Ano, zapouzdřené středové složení, průmyslové ložisko. Omlouvám se za dezinformaci (díky za upřesnění). Já už si tolik nepamatuju co říkal, ale určitě měl na mysli toto. Jen jsem se chtěl zeptat na zkušenosti ostatních s životností těchto středových složení, když je tak vychvaloval.
No jak uz jsem psal,jsou ruzne a tak i zkusenosti jsou ruzne.Ja mam na jednom kole stred Shimano XT a drzi uz nekolik desitek tisic kilometru,na druhem Kinex a ten je taky v pohode.Bracha zlikvidoval stred Shimano LX za dva roky takze nic moc.
Fajn, díky za info.