Šel jsem si koupit do cykloprodejny WD spray na řetěz a nechal jsem si vnutit "Oil Star-multifunkční olej".Údajně ideální na řetěz,ale teď jsem si přečetl,že je tento spray:.."vhodný k všeobecnému mazání(např.lanek) uvolňování zarezlých spojení a preventivní ochraně proti korozi..".Žádná zmínka o řetězu.1/jsem slaboduchý,že jsem si toto nechal vnutit 2/nemám zatím odvahu tento olej na řetěz použít.Máte někdo zkušenost s tímto výrobkem?Díky!
Oil Star sice nepoužívám, ale určitě vím, že WD je všechno možné, jen ne mazivo :-) Už jsem ale zažil Joudu, který tím stříkal nohy vidlice a pak nadával, že mu přestala pružit :-))) Přitom jsem ho zavčas varoval, že WDčkem se nemaže... Komu není rady...
Podle mne to ale řetězu nic neudělá, tím ho nezničíš.
ublížit řetězu podle mě nemůžeš. WD bude podle mne řidký a budeš muset mazat často, ale jinak....
Po cestě do Luxu, když jsme jeli několikátý den v dešti, tak jsem mazali již skřípající řetěz speciál olejem na řetězy a moc to nepomáhalo. Pak jsem namazal panenským olivovým olejem a fungovalo to tak skvěle, že pak i Václav mazal tímtéž:o)))
Já mám doma "specielní"olej na řetěz,který jsem koupil v začátcích ježdění od servicemana,ale nemám v něj důvěru,poněvadž obsahuje grafit(asi něco na bázi MD spraye).On mi tehdy řekl:"výrobní tajemství" a přitom mi vždy(ale ne při prodeji toho oleje)říkal-řetěz musí být suchý!
Mně se emdéčko osvědčilo. Koupil jsem si v začátcích teflonovej sprej TF 2, ale i při dodržení mazacího postupu řetěz po dvou stech kilometrech vrzal. S MD ani nešustí. Jestli se bojíš zahnojenýho lejtka, tak řetěz otři hadrem.
Zatím to nejlepší na co jsem kdy narazil, je český ChainStar. Ale ten v kapátku. Ve spreji to stříká všude možně, jen ne tam kam potřebuji :-)
Vyzkoušel jsem toho už celkem dost, ale tohle je pro mne jistota kvality.
Přesně, kapátko je nejlepší. Já mám za 30 Kč z drogerie "Olej na jízdní kola a šicí stroje", tím mažu řetěz a pohoda.
Nedalo mi to a zde sděluji poznatek:nevím,jak dlouho(a jak)tento přípravek maže.ALE-dokonale čistí,je agresivnější na předchozí maziva jak WD spray.Nikdy jsem neměl řetěz tak dokonale vypulírovaný jako nyní po použití tohoto prostředku.
Jo, navenek se může jevit jak z fabriky, ale mezírky mezi válečky a čepy se jen tak nevyčistěj, o tom si nedělej iluze.
Souhlas, taktéž nejlepší zkušenosti s Chainstar, v kapátku, pro údržbu doma. Když někdy zapomenu a potřebuju honem rychle nastříknout něco, co se rychle vzlíná a uschne, tak TF2. Používal bych jen TF2, jenže přesně jak píše Aby, nevydrží. Mě při něm začně řetěz hlučit už po 60km v terénu, po 100km to začne děsit okolí ;-)). Ale kdybych ho někde sehnal v kapátku, tak ho snad budu vozit s sebou a mazat po cestě. Do té doby Chainstar.
Ad 2/ Na mazání řetězu lze použít skoro všechno,někteří jedinci propagují dokonce škvarkový sádlo. Já osobně preferuju konopnej olej číslo 3, posvěcenej arcibiskupem. Je vhodnej k poslednímu pomazání.
Ad 1/ Slaboduchej se mi nezdáš ani v nejmenším, možná bys měl nějak zapracovat na důvěřivosti, ač pro reklamu, soudě podle sebe, taky asi cílová skupina nebudeš. :-)))
To škvarkový sádlo bych bral-v případě nouze řetěz vysušit kouskem chleba a udělat si hostinu.P.S.Jak jsem se již zmiňoval jinde(řetěz a jeho údržba),mám doma dokonalý spray,který má uvedeno,že je i na jemné součástky(včetně řetězu),promaže,vůbec nelepí,ale při otírání(i opticky)lze vidět slabý film jakoby teflon.Tento lubricant spray je odolný vodě a soli,ale mám obavu,zda nezvětšuje tou vrstvičkou objem.
Cokoli mastnyho na retez je vhodny, klidne olej z rybicek, to je fuk. Dal plati pravidlo, ze cim je mazivo hustsi, tim dyl vydrzi a napr. do mokra se pouziva klidne i nafta. Do sucha v pohode i to WDcko, ale nevydrzi dlouho.
vřele doporučuji "Lubri Bike"
http://www.atassrl.it/enter/gb/technica...