Cau bajkeri, chtel bych se prosim zeptat, cim cictite hadicku od vaku Camelbak ? Ja vzdycky jen vyplachnu vak a pak se ho snazim poradne stlacit tak, aby voda proplachla i hadici, ale zda se mi, ze to neni presne ono. Vim, ze je nejaka sada Camelbak na cisteni, ale zda se mi to moc drahy. Zkousel jsem rozpustit v horky vode jedlou sodu, ze pry to pomaha, ale ucinek vicemene nulovy...Diky za vase zkusenosti, Jendys
Bud original kartacek od Camelu, nebo jsem slysel o mnohem levnejsi variante ze Zverimexu- preptej se na kartacky pro cisteni hadicek do akvarek.
Otázka je, zda ty kartáčky ze Zverimexu budou dost dlouhé. To je ta jediná podstatná výhoda toho originál kartáčku, kterým to jde krásně.
Treba by se ten kartacek ze zverimexu dal nastavit nejakym tlustcim dratem. A docela tenke kartacky se sezenou i v nekterych domacich potrebach.
Nez se staneme kutily, bude urcite lepsi se v nejakem tom Zverimexu zeptat, jak to s tou delkou vubec je, ne? :o) Ja pouzivam jinak taky original od Camelu.
Já používám dvojitý drát, do ohybu dám kus vaty navlhčený od Sava. A pak to pořádně propláchnu a nechám uschnout.
Základ je pořádně vypláchnout a usušit.
Používám skoro to samý akorát místo drátu brzdový lanko.
Zkus si koupit samotný ten originální hodně dlouhý kartáček, snad se samotný prodává, teď nevim. Celá čistící sada je rozhodně zbytečná, to ostatní z ní je naprd.
Ale ten kartáček na hadičku je vynikající (trochu čehokoliv na něj, třeba jar a je to hned), tím je hadička za 30s jak nová (i když už je chycená).
já mám tu hadičku na petláhvi. Používám jí jenom na vodu a nečistím jí téměř nijak. Jen propláchnu vodou. Všechno v pohodě. Po čase jí vyhodím a dám tam novou. Podle mne to nikdy nelze vyčistit naprosto dokonale, tak proč to zkoušet? Ale jestli si tam cpeš kolu, ionťáky atd. tak to asi nějak potom čistit musíš, to je fakt... Ale pak bych to měnil i přes šitění každou chvíli preventivně.
Zajimavá otázka. Já používám mírně ředěný koncentrát sava. Je to sice zvěrstvo, ale zas tak dlouho to nepáchne a vyčistí. Prostě to tam naliju zavřu a šlápnu. Nechám působit přes noc a ráno pořádně vypáchnu. A mám na nějaký čas pokoj. Savu věří i Amíci a ti jsou praštění dost, tak nám to přeci nemůže ublížit. :)
SAVO = SAnace VOdy. Takže proč by to nemělo fungovat.
no nevím, já s tím čistím a odbarvuju látky, ale že bych to pil....
Štastnej člověk, vlastní studna a ani ji nemusí desinfikovat.
Ostatně máme také jednu takovou také a to je paráda. Navíc teče do baráku samospádem, takže ani neprojde čerpadlem. Z lesního pramene rovnou do kohoutku.
no nevím, ale myslím, že nikdo neříkal, že Savo pije. Pomocí Sava čistí. Takže dělá to samé co Ty, ale rozhodně jej nepije....
jestli to tím propláchne, tak ho i pije. DOstat ho pak ven všechno je skoro nemožný. Použiješ-li např. JAR, pak se jeho poslední zbytky dostanou z hladkého porcelánového talíře zhruba tak po pětatřicátém opláchnutí. Savo dostáváš pryč hůř a z hadičky to půjde také mnohem hůře než z toho talíře bez záhybů...
Já se Ti dívím, že vůbec dejcháš. Vždyť v tom vzduchu je jistě takovejch sr...k :-)
jistě, ale to, že se něčemu nemůžu vyhnout neznamená, že se na všechno vykašlu. Prostě to, čemu se dá vyhnout, tomu se vyhnu, to čemu se nedá (vzduh) ignoruju. Ale Tuhle argumentaci znám používal jsem jí, když jsem hulil padesát denně, chlastal atd. Kam to ten přístup dostal mý tělo se mi fakt nelíbilo. Tak jsem ho změnil a tělo funguje jako už dvacet let předtím ne....
Jó tákhle, teď už rozumím. Od zdi ke zdi... Určitě si svým současným způsobem života neublížíš, ale přece jenom - zlatá střední cesta platí i tady. Kromě toho přežití není od věci i trocha užití :-))
ale vždyť já si užívám... A jak... Jen k tomu, abych si užíval nemusím pít třeba zrovna to savo :o) Ale jestli si tím užíváš ty, tak nic proti...
To pití sava je dost u zdi.Takže s nerez ešusem do všech restaurací a jídelen,jinak jím jar,nebo spíš tu žíravinu z automatických myček.
ale jo, vždyť já ti to neberu, jez co ti chutná..... No problém...
Ale já to nejím. A v restauracích se nestravuju, ale to už je na delší debatu, která s camelbagem nemá vůbec nic společnýho....
Jo,máš pravdu,jen na závěr odbočky takovou perličku;jedna moje kolegyně z práce chodí nakupovat do masny,ve které prodává její mamka.Párky jí ale neprodá,že takovým svinstvem svoji dceru krmit nebude.Takže milá kolegyně si párky musí kupovat jinde.Má je ráda.
ale jo, dobře :-))) Ale spíš než to Savo jsem myslel ony dřívější diskuse o éčkách a "vyráběných" potravinách.
to je podobné. Vyžaduju kvalitu. Ne nápodobu se spoustou aditiv, aby to chutnalo podobně jako kvalitní, ale bylo to levný. Já si to právě chci vychutnat a tak jím jídlo bez všech těch barviv, kyselin apod., protože výsledek se prostě nedá srovnat.
Podle mě je právě toto to užívání. Na stylu "sežeru cokoli, co mi dají" žádné užívání si nevidím...
Jen málo lidí to dnes dokáže pochopit, ale je to tím, že jen mizivé procento dnes ví jak chutná třeba pořádný chléb, jogurt, mlíko atd. atd. Všichni už jedí ty co nejlevnější napodobeniny. Jestlis třeba ochutnal čerstvé utlučené máslo a porovnal to s tím, co najdeš v chlaďáku ve svém supermegahypergigamárketu, dáš mi za pravdu... A jestli ne, tak ti to doporučuju zkusit!
Chápu tě. A to vše jsem taky okusil a taky mám rád originál. Jenže to není tak dávno (ani ne dva roky), co jsem na tom byl platově tak, že jsem v krámě doslova počítal, jestli si můžu ještě dovolit jeden jogurt navíc, abychom se do konce měsíce udrželi s nulou na účtě. A nezavinil jsem to, moje chyba byla pouze v tom, že jsem chtěl dělat práci, kterou umím. Volba stála takhle: buď budu dělat, co je moje práce, nebo půjde třeba prodávat na benzínku, a budu mít na kvalitní potraviny. Jak bys volil ty? Nemůžu ani za to, že nejlevnější a tudíž nutná varianta byla nakupovat v Tescu.
Teď už jsme na tom líp, a nestěžoval jsem si ani tehdy. A už vůbec tu nechci zakládat další flame o platech a blablabla. Píšu ti to jen proto, že vím, že takových lidí je pořád docela dost. Těch, co si tu kvalitu prostě nemůžou dovolit.
Rozumím.
Jen tedy nemám žádnou "svou" práci a dělám co pár let něco jiného. Ale placené byly různě a bavily mě taky různě. Vždycky člověk musí zvažovat pro a proti.
Já to řeším tak, že než si koupit šunt, koupím si méně často to kvalitní. Navíc je to dobrý pro moje zdraví a to je pro mě nad všechny prachy. Ale vím, že jsou na tom lidé opravdu o dost hůře. Ostatně za nějakou dobu se mi zdvojnásobí nájem a zatím sinejsem jist, zda vůbec z toho, co mi zbyde dokážu nějak vyjít i když se hodně hodně uskromním :o( Ale neslevím!
Navíc, ono to nemusí být jen o penězích. Kvalita nemusí být jen drahá. Dá se to řešit různě... Ale to je na dýl a byl by to tady zbytečný flame....
Ale jo, rozumím a doma utlučené máslo jsem měl (co pamatuju dvakrát) taky měl. (Kde ho sháníš ?)
Já si užívám zas třeba tak, že baštím co mi chutná. Jednou si připlatím bez problémů za kvalitu, podruhé tam šoupnu třeba "drůbeží"páreček z hypermega... Prostě si tím nelámu hlavu a jdu po své třebas zvrhlé chuti :-)
Moje původní reakce byla ale na to, že od tvých padesáti za den jsi přešel k ortodoxně zdravému způsobu života téměř za každou cenu... Ono se to nakonec říká o odnaučených kuřácích, alkoholících. :-))) Ale nic ve zlém, budiž ti ke cti, že nejsi "militantní" a nesnažíš se na svou víru obrátit i nás.
kdepak, já jsem militantní jen sám k sobě.
No a ještě ke kuřákům vlastně. Ale tam mi nijak nevadí to, že do sebe cpou nikotin, tam mi vadí to, že ho bezohledně cpou i do všech, co jsou zrovna okolo. Nevadí mi, pokud si někdo musí dát jakoukoli drogu, ale vadí mi, když mi násilím cpe půlu dávky.
No jestli chceš, tak já máslo kupuju tady: http://www.mapy.cz/?query=#x=133098040@y...
je to máslo s farmy Govardhan (nebo jak se to píše) je kousek za Benešovem nějaký společenství a farma Krišnovců a vyrábějí jednoduchým neprůmyslovým způsobem jako kdysi. Mouku melou na kameným mlýně (peču z ní výborný chleba) a to máslo dělají na nějaký dřevěný máslovačce....
Nebo si můžeš koupit někde na vsi mléko u zemědělce přímo a udělat si tvaroh nebo máslo sám....
Udělat máslo a tvaroh... :-) V tom je právě ten problém, kuchyň je můj úhlavní nepřítel. takže já si právě užívám tím, že jdu a koupím... :-)
mě vaření zase baví... :o)
Máslo jsem sice nezkoušel, ale asi bych ho nechal v petflašce a šounul to do pračky k prádlu.
Tvaroh je jednoduchej. Když necháš zkysnout mlíko, tak to přecedíš přes látku a vlastně ho máš hotovej...
Jenže to samozřejmě nejde s tou převařenou odtučněnou nápodobou mlíka v v supermega hypermárketech
Při čtení Tvého příspěvku jsem si živě vybavil chuť čerstvé smetany, kterou jsme se ženou ráno sundavali z mléka. To vám nikdo nedá a už vůbec né okradené mléko z obchodu. Všechno má své pro i proti. Nekontrolované mléko od místního zemědělce výměnou za kontrolovanou břečku z obchodu. Z toho bychom se museli zbláznit. Sám se řadím spíše k lidem, co sežerou asi vše co jim neuteče z talíře a pokud je to neotráví, tak si jdou pro nášup... :-D I když se mi líbí rčení "Nežijeme proto, abchom jedli, ale jíme proto, abychom žili". Nemohu se ubránit třeba při pohledu na voňavé uzené si nezobnout jako jeden klasik v Slavnostech sněženek se slovy: "já vám říkal, že to sežeru"... Zkrátka zdravě - nezdravě,... Neuteče to, má to smůlu... :-)
Tohle bych moc neřešil. Za prvé když navštívíte třeba vodárnu v Podolí a vidíte z čeho se tam ta pitná voda vyrobí. Za druhé, když si projdete, co má někdy za sebou balená voda než se dostane k vám na stůl.
Za třetí, když si uvědomíme, že v analytické chemii také nádobí nějak šíleně nemejí a přesto se v něm dělají citlivé zkoušky neovlivněné tím co tam bylo před tím.
Prostě chci říct, že když se to z té hadičky nebo z talíře špatně dostává, znamená to, že se to z toho špatně uvolňuje, tedy neochotně to přechází do pití či jídla.
Chápu, že cítit to být může, merkaptanů se do plynu přidává také jen v koncentracích 0,0prd, a přesto, když uchází plyn tak to cítíme.
Řešíme tady molekuly a pak nás rozjíždějící se stará avie zahrne gramy nečistot z výfuku. (Což není pokyn k rozpoutání debaty o škodlivosti aut!)
Čas od času Savo taky použiju, když to pořádně vypláchneš a necháš vyschnout tak nic nepoznáš. Někdo ještě pak vyplachuje roztokem se sodou.
No jsťé,... V malém množství a pak vypláchnout. Na nic lepšího a snazšího jsem nepřišel. Navíc asi budu mít nejspíš oblblou hubu, nebo to prostě dobře vyplachuji, ale zatim tam to savo po vypláchnutí necítím. Možná Číňané při výrobě rezervoáru použili novou technologii na výrobu použitého plastu a ten mne novými pachy z krátka zatěžovat nebude... :-)))
Hele, a napadlo mě, co někde v dárkových nebo výtvarných potřebách koupit takovej ten "chlupatej drát", co jsme si jimi jako malí omotávali bovdeny na kolech? Byly barevný a různě dlouhý a myslím, že by šly použít jako kartáček. Ale žádnej teď doma nemám, tak to nevyzkouším. Jen vím, že se pořád ještě používají ve školkách a tak, na výtvarnou výchovu.
Možná by šel použít kartáček na dudlíky přidělanej k nějakýmu drátku nebo něčemu podobnýmu. My měli něco takovýho
http://www.slunatko.cz/detail.php?zbozi=233365
a byl fakt malej. Ale muselo by se to nějak doladit.