Ahoj, ztratil jsem z drátů magnetku k tachometru. Chci se tedy zeptat, jestli je nutné sehnat originální magnet (mám VDO MC 1.0 - má hodně blbě řešené uchycení) nebo můžu koupit nějaký jiný na prodejně (třeba CAT EYE) a mělo by to šlapat? Díky za rady a případné vaše zkušenosti.
No ja nasel nahradni magnetky na VDO:
http://www.progresscycle.cz/cenik.asp?ID=210...
4412 snímací magnet pro dráty 3,2 / 5,5 mm 100Kc
To by snad melo byt ono. Takze bych se poptal po cykloservisech.
No a magnet z jineho computeru? Magnet jako magnet... Pokavad to pujde nejak dobre nastavit k cidlu, tak by to snad nemelo vadit. Zkus to....
Resilo se tu uz taky. Jak rikaji uz ostatni- jedno jaky magnet. Nejlevnejsi reseni bude zajit do jakehokoli cykloservisu, kazdy mechanik bude mit v "kouzelnem sufliku" nekolik nahradnich magnetek pasujicich na vsechny druhy dratu.
Ve snímači tachometru (computeru) je jazýčkové relé. Když si v prodejně půjčíš vybraný magnet a zakmitáš jím v těsné blízkosti čidla (= jazýčkového relé), na computeru uvidíš rychlost (při rychlém kmitání i kolem 90 km/hod.). Podle toho poznáš vhodnost magnetu. Za ticha se ani nemusíš dívat na computer, protože je slyšet slabé cvakání spínaných kontaktů.
Slyšel jsem, ale v praxi se mně to nepotvrdilo, že údajně některá čidla reagují na jiný pól magnetu.
Hmm, tak jsem koupil magnet CAT EYE http://www.cykloexpert.cz/tachometry/cateye... a ani ťuk. Ani v nejbližší možné blízkosti si tacháč ani neškrtne. Takže asi fakt musí být origoš :-(
Tak jsem si právě na svém VDO náhodně zvoleným magnetem ze své sbírky nakmital skoro stovku.
Vzhledem k tomu, že dole jako snímač je cívka a té je jedno od jakého magnetu je magnetické pole a vesele si při změně mag. pole indukuje napětí (zkoušel jsem obě strany magnetu), hledal bych problém v přerušených drátech od snímače, jestliže nemáš bezdrát.
A jestliže máš bezdrát, mrkni se ještě na baterky jestli nejsou vybité.
nechci vam do toho kecat ale jako snimac u cidla je jazyckovy kontakt a to i u dratu i bezdratu mel jsem jich nekolik rozebranych asi jde o vzdalenost mezi magnetem a cidlem cca5 mm samozrejme u bezdratu dole baterka jak je natom je vylozene slyset jak ten spinac cvaka
je pravda, že magnetky jsou u všech tacháčů jednotné- jde o obyčejný magnet-liší se jen provedení úchytu. pokud nefunguje, je závada jinde- ne v magnetu.
mě přestal právě fungova t tach. z obchodáku a vše jakoby chodilo i vysílač blikal ale nic se nedělo dokonce i jiný bezdrát chodil /půjčený/ tak ser asi p...... něco mezi
O něco výš jsem popsal, jak magnet vyzkoušíš, takže se nebudu opakovat.
Computer vyzkoušíš tak, že kovové vývody na jeho spodní části opakovaně zkratuješ (např. patřičně otevřenými nůžkami) a musí ukazovat nějakou rychlost.
S největší pravděpodobností bude někde přerušený vodič od čidla (jazýčkové relé) k držáku computeru.
Magnet NEMUSÍ být vždy originální. Jestli máš doma nějaký silnější magnet, zkus výše popsaný způsob zkoušky napřed jedním pólem, potom druhým. Každopádně tuto zkoušku udělej před koupí magnetu.