Mohl by mi, prosím, někdo objasnit způsob určování velikosti cyklistických rámů v palcích? Co se tam vlastně přesně měří, odkud a kam? Myslel jsem si vždycky, že jde o délku sedlové trubky, ale to nesedí! V tabulce velikostí rámů podle postavy (např. http://www.bike-eshop.cz/pruvodce-tabulky... se dozvídám, že k postavě 190cm je adekvátní rám 22\", můj \"dospělý\" trek nese na rámu označení 19\", ale dětská kola se běžně označují 16, 20, 24\" a jsou to skutečně kola pro děti... Mám pro své děti doma dvě různá kola, žádné označení na nich není a nevím, co si změřit, abych vůbec věděl, jaká kola to doma vlastně máme a jaká (číselně větší) tedy mám hledat, abych si na internetu před návštěvou cycloshopu udělal cenovou představu. Moc děkuji.
jednotnej miery sa nedopátraš
(chápem, že čas sú peniaze, ale stačí zadať do vyhľadávačov, alebo tu na stránke a dopátraš sa k časti výsledku, nechať pracovať iných za seba 63 rokov po vojne ..) :-((
1/ detska kola: jak ti psal uz PavelS, nemeri se vyska ramu, ale prumer kol. Popsal to dobre a vystizne.
2/ velikost ramu se urcuje podle delky sedlove trubky, pravidlem byva rozmer stred slapani- uplny konec sedlove trubky, ale nekteri vyrobci velmi vzacne uvadeji stred slapani- stred horni ramovky v miste spoje se sedlovou trubkou. Vzdycky by mel vyrobce/prodejce bud slovem nebo vystiznym kotovanim na obrazku urcit, odkud kam tenhle rozmer meri.
3/ delka sedlove trubky zdaleka nemusi byt rozhodujicim rozmerem pro urceni velikosti ramu. 2 jezdci stejne vysky a odlisnych proporci budou klidne pouzivat ruznou velikost ramu. Rozhodujici je spis delka ramu.
4/ Pokud deti vyrostly ze svych kol, podival bych se osobne na detske kolo s vetsim prumerem kol, prip. s vyssim ramem. Urcite to mas v planu, ze budes chtit kolo s deckama osobne pred nakupem stejne vyzkouset, aby jim sedelo.
Moc děkuji za přesné a vyčerpávající vysvětlení.