Mám ještě jeden takovej blbej dotaz... Který součásti bych měl mazat vazelínou a který olejem?
Díky...
mě to jednou bylo vysvěteno takto: olej na to, co se točí (tedy šlapky, středy atd), vazelínu na to, co se šoupe (vidlice). Jelikož tomu rozumím jako koza petrželi, pište pište,znalci, ať se krapet poučím......
Abych řekl pravdu, tak tohoto vysvětlení bych se trošku bál.... :)
to se boj.. a doufej, že sem napíše někdo znalej věci :o)
1) Pokud je to dobrý, tak nic. 2) Pokud to skřípe a nedostaneš se do toho, tak olej. 3) Pokud to rozebereš a vyčistíš, pak vazelína. 4) Pokud se na součástky v bodě 3) chytá bordel, pak WD40.
Vpodstatě s Tebou souhlasím, až na bod 4) - mě se WDčko pořád nezdá jako mazadlo.
A čím mažeš styčné plochy a kufry nášlapných pedálů?
a když se mi nechce rozebírat, páč to neumím, dá se aplikovat bod 2?
Pokud to ložisko nemá dobré těsnění, tak jo. Pokud má dobré těsnění, tak se tam olej stejně nedostane (ani voda, tak proč mazat) a akorát se zasírá kolo.
a ještě jeden hloupý dotaz (nemusí si užívat jen prodavači na prodejnách, že), když budu punťa a rozeberu kolo do mrtě, takmůžu vazelínu plácnout všude???
Snad kromě vidle s otevřenou olejovou lázní. Mimochodem, až rozebereš řetěz článek po článku, tak se pochlub. 8-)
hele, bacha.. u mně to nemožný není, hrubou sílou, kletbama a vhodným nářadím jde téměř všechno :O)))
Dais, Tvé dotazy - ani nikoho jiného - nejsou hloupé. Podívej, Ty přimazávej řetěz (můj způsob: otřít hadrem, nakapat olej, nechat zatéct při občasném pootočení klikami, přebytečný olej setřít hadrem). Občas (ale pro Tebe je ještě brzo) képneš olej do bowdenů, také na čepy přehazovačky a přesmýkače. A víc si nelam hlavu. Když Ti začne něco "skřípat" třeba ve středovém složení, řekneš to mnaželovi nebo v servisu. Přední vidlici Ti za hodně dlouho také "zrekonstruuje" servis. Ale fakt se tím netrap. Ten dotaz na plácnutí vazelíny všude jsem nějak nepochopil.
tak jo, budu se držet hadaru a olejničky, to mi celkem jde. Jinak tu vazelínu bych vzáchvatu údržby byla schopná namazat na každý šroubek a na celej řetěz. "Mnaželovi" jsem si u starýho kola stěžovala každou chvíli, že vydává divné zvuky, nový bych si raději co nejvíc obstarávala sama. K odborníkům moc nemůžu, leda tajně, páč můj muž trpí pocitem méněcenosti, když nevěřím jeho technickým zásahům a nedovolím mu šťourat se mi v kole
Mazat každý šroubeček ti nebráním, aspoň ti nezarezne. Co se týká řetězu, budeš jako moje máma, se vší zarputilostí. Někdy je tato vlastnost vhodná, jindy méně. 8-) Mimochodem, nechci tě urazit, ale neplatí pro tvého muže rčení: "Kovářova kobyla po světě bosa chodila?"
Myslím,že nic nezkazíš,ale na řetěz radeji olej.
Takže Ukutysi, Dais: v servisu na mých stránkách http://andykolar.wz.cz zjsitíte, jak na to jdu já, snad vám to pomůže.