Počasí je takové, jaké si ho lidi po dlouhá léta připravují- a bude hůř. U nás na Slovensku byl ráno mrazík a v poleddn +15°C- taky jsem byl na- letos už druhé- túře, ale na kraťasy to nebylo! Ale se už dočkáme!!!
Víš co já vůl dneska tahal na tu vyjíždku s Jurimírem v batohu??? To neberu ani v zimě do hor. Podvlikačky, zimní rukavice, další fusekle. Na sobě Merino, teplou mikinu a softsheel. A hadej v cem jsem jel....velkou cast jen v tom Merinu a tu menší čast propotil oblečený, protože jsem byl línej to dat do batohu. Kdybych to věděl, netaham se s takovým baglem...
To znám, já jsem to takhle udělal včera, nebyl jsem si příliš jist tou teplotou 10 - 13 stupňů, tak jsem bral do batohu raději neoprenové návleky, dlouhé rukavice, windstopper čepici na hlavu pod helmu a ještě k tomu Moiru s dlouhým rukávem. No nepoužil jsem ani jedno, měl jsem prostě dres s krátkým rukávem a na tom tenkou bundu taky s nějakou windstopper membránou a do kopce jsem se docela vařil.
Dneska to samé oblečení, ale po krátkém zahřátí jsem už jel jenom s napůl rozeplou bundou (20 stupňů).
Liboval jsem si, že počasí na kolo je tedy opravdu ideální. 70km v ryzím terénu mě opravdu potěšilo.
Podle mě lepší počasí v únoru už snad nemůže cyklista ani zažít :).
No a co teprve to slunce. Jezdil jsem téměř celý den a připálil jsem si obličej! Mám ho červenej jak rak. Nikdy v životě jsem nezažil nic podobného. Spálit se v únoru v nadmořské výšce 300-400 metrů to není normální. Děsím se toho co přijde v budoucnosti. Jednou se budeme muset natírat krémy s ochraným faktorem 1000 i v zimě, nebo jezdit v asbestovém obleku :-(
Já si xicht připálil na horách. Od soboty do středy modro a slunce, od čtvrtka trocha mraků, ale slunce i tak prokukovalo. A hlavně doslova pálilo (hold 2000 metrů "nad" a odraz od vrstvy sněhu je maxturbo solárko) Takže dnes už jen taková dokrmovačka na kole:-)
Ve 2000 + sníh je to normální ale já byl sotva v 400 a bez sněhu! To je katastrofa, kam ten svět spěje? :-)))
A ja byl v 1500-1800 v Alpach a tam byl za celou zimu snih asi 2x...tak na dva dny. Pravda, neudrzovanej jizni svah. Ale i tak. Celkove to stalo i v Alpach za prd. Na bezky jsme se dostali jen parkrat...stopa byla vecne vytekla, nebo naopak rano zmrzla (cistej pruhlednej led).
Fakt divna zima...
No, ono toho přírodního sněhu tam taky moc nebylo, leda až tak od nějakých 2300 metrů... Pod 1800 to "teklo", pokud teda mělo ještě co. V pátek bylo v údolí +12 st... Je to prostě bída, bída, bída... Koncem března tam jedu zase, tak doufám, že bude sníh aspoň na Tuxu (=ledovec)...
No řeknu ti, že jsem se dneska taky docela bál. Ale naštěstí jezdím z 95% terén (vesměs turistické trasy) a to vede většinou lesem nebo nějakým lesním porostem, kde je dostatek stínu. Navíc mám zkušenost, že přilba taky dost chrání před sluncem (mám vepředu štítek).
Jednou jsem se takhle pěkně připálil na začátku března, když jsem vyrazil na asi 3 hodinový výlet na letiště pozorovat letadla ;).
Jj, tak já ráno vyrazil v +5 pěkně v dlouhejch, s moirou pod helmou a v dlouhém dresu s větrovkou a za celej den jsem sundal jen tu moirovou čapku:-) ať se ty tuky pěkně škvařej :-))) jo a přes a po poledni v Pyšelích a okolí tak +21 i snad víc ale šestou kdy jsem se bez sluníčka vracel tak těch +11 nic moc..
Jojo, i když bylo dneska kolem 20°, na ryze krátký rukáv a šortky to podle mě ještě nebylo. Přece jenom ten vítr byl ještě studený. Co bychom chtěli, v únoru. Když jsem si dal ve 2 hodiny odpolední siestu a ládoval jsem se při tom rohlíkem se šunkou, byl jsem sice jen tak v krátkém rukávu, abych usušil mokrou bundu, ale jak zafoukal vítr, byla mi docela zima. Při rychlosti 30km/h by to v krátkém rukávu a šortkách ještě nebylo to pravé ořechové. Navíc když jsem pak byl po vyjížďce ještě se ženou na procházce, teplota o dost poklesla (začalo zapadat slunce).
Tak na kraťasy to tady ještě nebylo, ale dlouhý rukavice a jégrovky se v batůžku jen projely :))) ke včerejšímu toulání po místních lesích jsem si dneska vyjel dál. Dobrý je, že od Bad Schandau až domu jsem potkal jen 7 cyklistů (na stezce u Labe okolo Dolňáku samozřejmě víc a ještě víc bruslařů). Fotky (za víkend) na rajčeti : http://pepikw.rajce.idnes.cz/Labak_a_Sasky_NP/
Vůbec nevim, kam budu jezdit v létě, když budu mít všechno projetý už v dubnu !
Máš pěkné fotky.
Uvažuju jak skloubit kolo a digitální zrcadlovku. Bohužel jsem dospěl k závěru, že je to moc velký kompromis. Jezdím na fullu a přece jenom v drsném terénu by minimálně zrcátko dostalo asi docela zabrat :(.
Na druhou stranu, jinak než na kole se do některých pěkných míst prostě nedostanu.
Takže asi budu muset volit náročnost trasy podle požadavků - buď si jedu užít jízdu, nebo focení a podle toho tu jízdu přizpůsobit a jet buď pomaleji, nebo lehčím terénem.
No to byla dnes skutečná zimní sauna. Jel jsem si ošlápnout tu část Chodska, z mojí pozvánky. Dole to bylo sice na kraťasy, ale na kopečcích to funělo chladně. Tak jsem byl nakonec rád, že jsem přibalil do camelu ještě větrovku. Ale jinak fakt super den. Ovšem sdílím obavu Burajdy. Co bude asi v létě... :o No třeba pro začátek bude na ježdění dostačující sever Čech... :\
Kurňa, já včera na Cyklocestování chytl nějakého virusa a dneska mě skolila chřipka. :o(
Léto taky přežijeme.
Když jsem dříve běhával v zimě při -8°C jen nalehko a lilo ze mě, říkal jsem si pokaždé, co bude, až bude +18. Bylo +38 a ani mně to nepřišlo. Jestliže má člověk v pořádku termoregulační systém (chce to nejlépe suchou saunu — já jsem si ji dal snad jen asi 5× asi před 20 lety a zatím to stačí), přežije bez problémů i velké výkyvy teplot.
Vždycky se najde nějaký extrém. Bud´obrovský mráz a metry sněhu anebo vysoká teplota namísto sněhu. Nicméně bych se příkláněl k názoru, že globální oteplování a změny klimatu už začínají nastupovat v celé šíři své působnosti. Pokud to bude takto vypadat každý rok, tak nás čeká asi s počasím pěkná divočina. V únoru na koupání a v létě na lyže. No proroci a věštkyně měli asi pravdu...:-)
Mně způsob letošní zimy plně vyhovuje :-) ... jen si myslím, že v létě nebude ve studni voda.
Ty se koupeš ve studni? :-)
Tam bych se nevešel, máme vrtanou průměr 180 mm :-)))
jo. Toho se taky bojím. Udělali nám vesnickoý rozvod vody a v lese vykopali studny. Tím nám i ostatním sebrali sakra hodně vody. Ale prý je to v pořádku a teď si od nich můžeme koüpovat ten jejich chlorovanej hnus:o( Nekupujem. Ale vody je díky tomu ve studni málo a jednou už došla. Nechce se mi to zažít znova:o(
Tak se nám to počásko zase zvrhlo :o(((. Už jsem se smířil s globálním oteplením a těšil na středomořské cyklistické klima, a vono přišlo globální ochlazení :))) (kdyby aspoň počasí respektovalo víkendy).
Jinak doporučuju přečíst tento článek a zamyslet se nad ním ;-D
http://kareldrabek.blog.idnes.cz/c/25493/Kdo...
Velmi dobrý článek, přesně vystihuje můj postoj k věci.
Koncem loňského roku a počátkem toho letošního se v oblasti Mexického zálivu prudce ochladilo a padaly teplotní rekordy. Ty nejnižší. Vědí o tom své i účastníci světového summitu o změnách klimatu, který se v prosinci 2010 konal v honosném tropickém letovisku, v mexickém Cancúnu. Zachraňovali planetu před oteplením. Dva měsíce poté dobrovolníci na jihu nedalekého Texasu sbírali tisíce bezmocných, chladem ztuhlých karet obrovských.
:D
http://www.osel.cz/index.php?clanek=5607
http://kremlik.blog.idnes.cz/c/180453/Verte...
no jestli se díky oteplení, vypne Golfský proud, máme se na co těšit. Nestěžoval bych si, kdybych mohl běžkovat za barákem od října do května. Akorát mě zajímá jak bych to dával v -30°C.
Píšu si, ČUTŇÁK 2 :-)
Tak to si tedy vyprošuju, být až druhý v pořadí. Buď 1. nebo si vymysli nějaké jiné označení.
Ozyvas se az jako druhy, mene casto a mene hlasite. A mas o vic nez inch uzsi plaste. Tak cim si hodlas tu "1" zaslouzit? 8-)
Podle satelitních měření prováděných od roku 1993 Golfský proud zrychlil a zesílil :D
http://www.enviweb.cz/clanek/global/81317...
[FLAME]To by bylo super. Na cyklojízdu by se neslezlo víc jak pět lidí (včetně Tebe) :-P [/FLAME]
(Hranate zavorky jsou tam schvalne, orezava to nekorektni tagy)
Ořezává to i konrektní tagy.
Nicméně bylo by to super, protože by žádná CJ už nebyla zapotřebí. Většina současných aut by nenastartovala.
Kecy, začali byste dělat cyklijízdy za to, že po silnici mohou jezdit jen cyklisté určitých kategorií a ti pomalejší a méně zručnější že se mají jít vycpat a nemají překážet...
Vy aktivisti nebudete spokojeni nikdy...
Já to říkal. Potřebuje se hádat.
No, jediný kdo tady za poslední dva dny mluvi o nějakém hádání nebo útočení jsi akorát ty.
Nemám pocit, že by kdokoli jiný vnímal nějaký příspěvek jako hádku a už vůbec nemám pocit, že by to někomu chybělo.
Takže si to evidentně budeš muset vyřešit sám se sebou...
hergot řekl tam nahoře někdo někomu, že je JARO!?!?!
Jak mám teď najít ty rozkvetlý krokusy, sněženky atd. atd. pod tím ílým svinstvem?
Tučňáku dostaneš deku!
tak to nakonec nebylo tak hrozný. včer auž byl sníh jen někde. Sice ho bylo furt víc než projevů jara, ale taky se našly...
http://jurimir.rajce.idnes.cz/prochazka_s...