Jak se řeší jízda v protisměru na cyklostezce? Můžou mě za to pokutovat?
Silnicni zakon resi jizdu na verejnych komunikacich, takze se to cyklostezek netyka.
Jezdi ale radeji po sve strane, kdybys zpusobila ujmu na necim majetku nebo i zdravi, mohl by po tobe dotycny asi s uspechem pozadovat nahradu skody/bolestne v obcanskopravnim sporu.
Me to jenom tak zajimalo. Protoze kolikrat treba potrebuju jet jen malej kousek po cyklostezce a tim ze bych jela po sve strane bych si to nesmirne prodlouzila....
Nebo treba najedu na cyklostezku nekde jinde nez zacina a vubec netusim ze jedu opacne:-)
Tak tohle trošku nechápu. Když jedeš jen kousek tak potom ze stezky sjedeš, ne? Případ co popisuješ si nedovedu představit.
A když najedeš na cyklostezku kdekoliv, tak se jezdí vpravo a to snad platí i pro cyklostezky. To bys potom musela štrádovat v protisměru i na sinici s autem.
V ostrave par takovych uzkych stezek mame kde vede po jedne strane silnice jeden smer a po druhe druhy. Pritom to neni cyklopruh. Ale byvam tam z jedne strany znacka zakaz vjezdu. Pokud bude policjt dusledny budes platit podle mne pokutu kolem 1000 Kc.
Nevím sice přesně co máš na mysli, ale předpokládám, že Ti jde spíše o cyklopruh, který je na silnici... Pletu se ?
V tomto případě se ale musíš pohybovat po směru jízdy ostatních vozidel... A v České republice se jezdí vpravo, myslím :-)
Přesněji řečeno na pozemních komunikacích. K těm "Stezka pro cyklisty" nebo "Stezka pro chodce a cyklisty" patří.
Docela zajímavá otázka :-). Na P6 je stezka pro chodce a cyklisty po obou stranách čtyřproudovky (defacto jsou to "demilitarizované" chodníky), ale značení (Stezka pro ...) je vždy jen jednom směru souhlasně s autoprovozem. Dokonce na začátku, kde je změna z "cyklostezka jen po jedné straně" na "cyklostezka po obou stranách" je pro příslušný směr šipka pudící cyklisty užít správnou stranu.
Pravda většina cyklistů jezdí sem i tam po té širší straně u řeky.
Další zajímavou variantou je cyklopruh v jednosměrce v protisměru. Tam se také dát jet jen jedním směrem (vyznačen vodorovným značením - šipkou). Kdyby jel cyklista opačně tak jede "v protisměru protisměru", tedy vlastně po směru jako auta, ale špatně.
Závěr z toho mám takový, že za cyklostezku považuju to co je takto označeno ve směru mé jízdy.
Pochybuju, že by to ochránci zákona proaktívně hlídali, ale v případě nehody to může být bráno jako "nedodržení důležité povinnosti" ("cyklista jedoucí proti mně vpravo mne oslnil, zmátl...").
pokud je v jednosměrce protisměrný cyklopruh, tak ve směru jízdy ostatní dopravy cyklisti jedou s ostatní dopravou (tedy tak, jako by tam žádný cyklopruh nebyl).
Souhlas, ale v praxi takhle jedou jen cyklisti, kteří tohle vědí (a řeší) :-)
Ona cyklosezka není veřejnou komunikací? Ona je za plotem? Na soukromém pozemku?
Zvláštní ...
8-)
Mas pravdu, neovladam terminologii :o)
Tusim, ze silnicni zakon osetruje komunikace pro motorova vozidla, coz cyklostezky nejsou.
Kdyz byl v CR v platnosti ten sileny zakon, ze pokud cyklista v provozu zrani svou vinou treba i sebe, tak bude platit astronomickou pokutu, doporucovalo se odplazit s otevrenou zlomeninou mimo vozovku :o)
Co je v zákoně je třeba znát, nestačí jen tušit...
---
361/2000Sb. zákon o silničním provozu:
§ 1
Předmět úpravy
Zákon upravuje práva a povinnosti účastníků provozu na pozemních
komunikacích podle zvláštního právního předpisu^1) (dále jen "pozemní
komunikace"), pravidla provozu na pozemních komunikacích, úpravu a
řízení provozu na pozemních komunikacích, řidičská oprávnění a řidičské
průkazy a vymezuje působnost a pravomoc orgánů státní správy a Policie
České republiky (dále jen "policie") ve věcech provozu na pozemních
komunikacích.
---
o komunikacích pro motorová vozidla ani slovo...
Jeste ze neziju v Cechach, to bych musel asi povinne navstevovat kurzy pravnickyho minima, nez bych se do cehokoli pustil :o)
Mne proste veli zdravy rozum jezdit porad vpravo. I pres jednu celni srazku s cyklistou na cyklostezce, co se mi zjevil v neprehledny zatacce na opacny strane. Mozna to byl Brit..?
Já to vidím tak, že máš na mysli cyklostezku, totožnou s jednosměrnou silnicí. Tam i pro cyklisty zatím snad platí zákon o provozu na pozemních komunikacích, takže teoreticky můžou. Ale o zrušení tohoto ustanovení se uvažuje.
Spíše si tu z nás chce dělat legraci. (Prodloužit si po směru cyklostezky na krátkém úseku cestu ? )
Já myslím že ne, chápu o co jde. někde v Praze a v Plzni tuším taky je třeba široká silnice (tramvaje, busy, náklad´dáky) a po obou stranách je úzký chodník a na něm je vyznačená cyklostezka.
Přejet na "správnou" stranu je někdy těžký nebo nemožný.
Jediná jednosměrná cyklostezka je, dle mých informací, z Ještědu dolů. Nahoru se jezdí lanovkou ...
Jeden, co bydlí v Liberci, psal, že doufá v zprůjezdnění oběma směry, aby mohl na kole i nahoru (a uše3l za lanovku) ...
8-)
nesmysl, jel jsem na ještěd i nahoru a nikde tam žádná zákazová značka nebyla;-)
On jenom tak vtipkuje, jediný liberecký jednosměrky vedou z patologie k perštýnskýmu krematoriu nebo ke hřbitovům. Vyjímečně se totiž stane, že prohlášenej za mrtvýho obživne a už vůbec je to vyloučeno po pětasedmdesátiminutovém pobytu v žárovišti. :-)))
Jestliže vede předmětná cyklostezka po pozemní komunikaci, tak ano.
cyklostezka je taky pozemní komunikace (ledaže by to byla cyklostezka pro jana tleskače či jak se jmenoval)
Cyklostezka může vést též po polní cestě, pěšině, přes louku či parkoviště případně přes soukromý pozemek, kteréžto nejsou považovány za pozemní komunikaci ve smyslu Zákona o provozu na pozemních komunikacích a na takových nelze cyklistu dle tohoto zákona sankcionovat.
Pakliže cyklostezka vede po pozemní komunikaci (silnici, stezce pro cyklisty), cyklista se stává účastníkem silničního provozu se všemi z toho plynoucími důsledky.
Nedávno jsem někde na cyklostezce brodil potok, do důsledku vzato, případná nehoda by měla být vyšetřována dle Řádu plavební bezpečnosti (vodní cesta II. kategorie nebo tak nějak):-D
zaměňuješ "cyklostezka" (= "stezka pro cyklisty" označená modrou značkou) a "cyklotrasa".
Nojo, pravda. Pojem "cyklostezka" nemá ustálený význam, někde (např. http://doprava.praha-mesto.cz/... se tím myslí pozemní komunikace určené pro cyklisty (stezka pro..., jízdní pruh nebo jízdní pás), jinde (http://www.nuts2strednimorava.cz/page/1108... je to jak píšeš, stezka pro cyklisty.
Takže sorry, vždy je cyklostezka pozemní komunikace a pravidla silničního provozu, související předpisy atd. na ní platí a jsou vymahatelné.
samotný fakt, že vede stezka pro cyklisty po každé straně silnice (ne pruh vyznačený na vozovce) neznamená, že je to jednosměrka, není-li řádně označena značkou B2. Můžeš tam v klidu jet.
Můžeš tam v klidu vjet...pokud je v tvém směru jako cyklostezka označena. Když ne tak je to "jízda po chodníku" spíš než "jízda v protisměru".