A to k akvaristice. Ale - pro začátek - nic velkýho, zatím jedna nádrž 30 lt + pár živorodek, asi paví očka, ty se mi vždycky líbili...
Je mezi vámi snad někdo, kdo taky dělá do rybiček a s kým bychom mohli pokecat na tohle téma? (zatím jediná cykloakvaristka, kerou znám, je cami - sice má jen jednu rybu, ale zase pořádně velkou :-))) ).
Mám na prodej nádrž 500 lt, 150 cm dlouhou, nechceš? Už v ní skoro nic neplave, nedávno přestalo chodit osvětlení, tak mi ty 4 druhy anubiasů a nějaký kryptokoryny asi odejdou. Nějak mě to přestalo bavit. Váhu toho monstra odhaduju na 700 kilo, tak mě pronásleduje noční můra, že se to propadne k sousedům. Už to tam stojí od roku 89.
než jsem dočetla, chtěla jsem se ti přihlásit, ale nemusím :oD
nicméně prásknu vetteho! já jsem pouze amatér, on je odborník ;o)))
Vona ta camičí ryba je taková živá konzerva - kdyby bylo nejhůř, tak zasytí 2 - 3 lidi :-)))
Teďka se starám o dvě slunky nalezené v létě v kaluži. Nějaký rybář je hodil do vysychající kaluže. Nemohli jsme je tam nechat. Bylo jich víc ale většina záhadně uhynula, zbyly jen ty dvě - jedna normální a druhá rekordně veliká. :o)
S 30 lt. bych doporučoval ani nezačínat. Je to cca rozměr 40x25x30 cm, to jsou 2 kýble vody. V nich je fuška udržet alespoň nějakou rovnováhu. Jenom kolísání tepla je značné, o dusičnanech ani nemluvě. Topení s termostatem se zapoti. Já osobně bych začal tak na 110 lt (např. 90x35x35 cm). To není ani moc velké a bude dobře fungovat pro většinu ryb. Tedy ne pro toho tady zmiňovaného vrubozobce. Akvaria se prodávají v sadě nebo se dá koupit na inzerát do 1000 Kč i s horním deklem a osvětlením. Jinak optimálních je alespoň těch 500 lt. Mám něco podobného a k sousedům jsem se ještě nepropadl.
Já ho mám v baráku z roku 1914, stojan je šestinohej na roznášecí desce a i když jsem si před instalací prohlíd na úřadě výkresy (kvůli uspořádání trámů), přesto od doby, kdy se rozlepil boční filtr a vyteklo asi 70 lt vody, špatně spím. Stropy jsou dutý, tak to proteklo dvěma podlažími. :-(((
že sou trámy stropní kce namalovaný v plánech "nějak", neznamená, že sou tak ve skutečnosti:-/
vytopení bytů pode mnou je i moje noční můra...
Taková zalitá podlaha z dubových parket..... krásná to představa. Potenc. škoda za pár desítek tisíc. Je ale fakt, že pokud nestojí bez podložky a nějakého filcu, tak akvaria moc nepraskají.
To bych nechtěla zažít. bydlím pod lidma co bbývalou majitelku stále vytápšli. I u mne tak začali. Tak jsem byt koupila a ještě mne vytopili jednou. Tak čekám a dostanou výpověď. Ač nerada , ale bojí se když přijdu domů co mne čeká. Mám rybu na mražáku. asi doje v neděli na ní. Stačí mi oříšek na starost. Ale je milá a ryby
jsou dobré na relaxaci -koukat..
se psem musíš ven, dát mu pít, občas nažrat..., jo to ryba v akvárku nevyžaduje procházku, vody má dost a bez žradla přečká i 2 týdny tvojí dovolený. ještě si myslíš že oříšek je výhra?:o)
No je to zvyk, ale to nenahrdí procházky z kždého počasí -což mám ráda. A vítání je tak nadšené že rybičky
jsme také měli a brácha dodnes plus kočky a psa.A stejně vše zvládáme. To bych seděla doma a tak když nejedu tak chodím. Je to vpořádku,každý máme něco-nepřu se a přeji klidný spánek a ať se daří tvým mazlíčkům.
Bože můj, bože můj...
Cami, pořád nechápeš, proč je ta ryba na Tebe nasr....? :-)))
věřím vettemu, ten instaloval moje akvárium... nicméně mě děsí nepředpokládatelné skutečnosti, které by mohly negativně ovlivnit moje 2 patra sousedů.... :-/ to fakt nechci a nejde jen o peníze, ale hlavně o to jak by jim to znepříjemnilo život...
Já občas do rybiček dělám...zrovna teď v neděli jsem si dělal lososa na másle, česneku.......:o)))
www.pestujrybicky.net
My mame doma piranu, ale je to 12-tydenni pes, pocita se to taky? :o)
je to tak jenom dnes nebo dlouhodobě? můj astronotus je dnes piraňou a andulák se mi dnes taky nečekaně bolestivě mstí a nevím, za co... není to něco jako Hitchcokovo Ptáci jen v globálnějším pojetí? =+O
Ono ho to hryzani snad za nejakou dobu prejde :o)
Astronotus, to zni fakt hrozive, to je nejaka ryba- obranar? :o)
Musíš ji vycvičit, pak vyskočí i dva metry nad hladinu. Má obrovskou ocasní ploutev, jeden zdejší chovatel ji tak rozčílil, že prorazila trojku krycí sklo a zyhryzla se mu do oka. :-) Jinak v dospělosti je to ryba nádherná, akorát nesnese v nádrži žádný kytky, ty likviduje.
moje ryba nesnese nic kromě sebe, natož nějaké kytky, kdysi byly astronauti 4 a 2 sumci jako hrom, věčně u dna a zničila všechny, je to pedátor... kolega mi naplnil rostlinkama 3/4 akvária a všechno zničila do několika málo měsíců...
jednou jsem si s ní chtěla povídat, zakousla se mi do nosu tak, že se vette dodnes směje, když se mu to připomene :oD jen doufám, že tohle nebude číst, to by se mi zase smál :)
Asi je zbytečné to řešit tady, k akvaristice existuje obrovské množství stránek, kde si můžeš dlouhé týdny číst.
např.
www.akvarko.cz nebo moje stále oblíbenější www.akva.sk
30l je fakt spíš k tomu zase rychle znechuceně skončit.
Já začínal s 60l a po neustálém boji se všemi možnými řasami a sinicemi pořídil 200l, které po zaběhnutí žije vlastním životem(už 7 let), kromě krmení jen 1x14 dní při odkalování vyměním cca 45 l a protrhám rostliny.
O výstavní akvárko není třeba se moc starat. Pokud máš k dispozici dobrou vodu, máš vystaráno. Hustý osázení vhodnými rostlinami si biologickou rovnováhu zařídí samo, pokud z toho neuděláš rybí sádku. Je ale pravda, že čím větší lejta, tím menší starost.
Nevím, jestli dobře počítám, ale to jsi s tou akvaristikou musel začínat jako batole, ne? 8-)))
Holka moje (teda burískova :-) ) - dyk mi teď bude 49!
Nejvyšší čas začít běhat za děvčaty!
8-)
Až ti bude 60 (a nebudeš politik) už si OUT (budeš si nadávat-jako já-co nevyužitých možností bylo před 10ti, 11ti lety) ...
8-(
Cyril Hosch sel v minulým čísle Reflexu ( http://www.reflex.cz/Clanek30823.html ) zmiňuje o svém kamarádu co si libuje jak jsou mladý děvčata na starší chlapy, tak nebreč nad rozlitým mlíkem a vtrhni do života! :o)
doporučuju film "Hledá se Nemo" Ty rybky - jak zaujatě čumí z akvaria na zubaže, jak se vrtá pacošovi v puse a zaujatě komentujou jeho zákroky...vidno, že za ty roky co žijí v ordinaci už znají problematiku naprosto perfekt. Apeluju na dentisty - nedávejte si akvárium do ordinace !
(jestli se to už probíralo - sory)
Využiju tohoto podobného tématu abych nemusel zakládat další OT.
Nemáte náhodou někdo zkušenosti s tímhle?
http://www.antquarium.cz/index.php?ID[1]=1&...