Prosím, potřebuji typ na e - shop, kde se dají sehnat sólo silniční převodníky - mám shimanovské kompakty "R 600" 50 + 34 zubů, řetěz na desítkovou kazetu. Celou sadu včetně středu a klik samozřejmě nepotřebuji.
Zatím jsem pouze na bikezone našel od BBB, údajně jsou kompatibilní se shimanem - ale jsou opravdu kompatibilní? Zkusil jste to už někdo? Sice to tam píšou, ale rád bych měl jistotu.
Popř. prosím typ i na jiné značky, podmínka kompatibilita se shimanem R 600 a pokud možno ne extra drahé.
Je třeba si zjistit rozteč převodníků. U těch Compactů bych to viděl na 110mm, ale jistý na 100% si nejsem. Tohle a počet zubů jsou prakticky jediné údaje, které je třeba vědět. Samostatné převodníky dělá např. česká firma gebhardt http://www.gebhardt.cz/silnicni-cyklistika/cnc... popř. FRM (to už je za hodně peněz) nebo třeba Specialites TA http://www.bicy.cz/katalog/?kat1=3&hledat... a to je taky za těžké groše.
Co to znamená "rozteč převodníků?" - odkud kam to je? Já myslel, že plně postačí specifikace "R 600"...
Rozteč převodníků je vzdálenost těch děr od sebe. Ale ani za boha nemůžu přijít na to, jak se to měří :-) najdi si přesně typ klik co máš na netu a někde by to mělo být napsáno. Silniční klasika shimano má 130mm, Campagnolo klasika 135mm a Compacty 110mm (na 90%)
Asi máš na mysli vzdálenost dvou sousedních děr, že ano - kliky jsou totiž pětipackové, takže nějaké díry "proti sobě" dost dobře nelze měřit.
Jestliže počet zubů + rozteč jsou jediné dvě určující hodnoty, tak bych už podle toho asi dokázal vybrat (+ samozřejmě aby do bylo na desítkový řetěz).
desítka devítka to je relativně jedno. Tam jde o nějaké desetinky milimetru v šířce a to se zkousne. Právě jsem se snažil změřit na Chorusovských klikách tu rozteč, aby mi to ukázalo 135mm a nějak se mi to stále nedař :-)í
Tak jim zavolej, co se měří, ne?
http://www.gebhardt.cz/kontakt.php
Důležité údaje jsou počet zubů a rozteč (roztečná kružnice), ta se u 5-ti ramenných klik snadno zjistí tak,že se změří vzdálenost mezi stř. osou a jednou z děr x2 (např. 55x2=110) Jak už tu bylo napsáno, kompakty mají rozteč 110mm (na značce nezáleží).
Nejlepší poměr mezi cenou a kvalitou asi nabízejí čeští výrobci Gebhardt a Viavelo.
Díky za rady :-).
Ad Vasek: nevymačkal, ale rád mám tyhle věci doma, aby šly hned vyměnit a nemusel jsem je shánět, až k tomu dojde.
Při správně výměně řetězu bych to viděl na minimálně 20 000 Km :-)
Nóóó - to by mě velice potěšilo :-)
Já uvažuju ojetí podle toho, jak dlouho mi vydrží na krosu a ht.
Sice jezdím pohodově, ale přece jen se dost opírám do pedálů a šlapu silou, silnička k tomu přímo vybízí, tak jsem došel k názoru, že by se mohly ojet hodně brzo.
Právě že na silničce všechno vydrží mnohem déle. Např. řetězu Campagnolo C9 jsem po 9100km naměřil 132,3mm. A to jezdím hodně silově. Na horalu jsem Shimano řetěz po 800Km vytahal na 133,2, což je už dávno za hranicí smrti :-)
Dělat si zásoby spotřebáku? tak to neřeším... Prostě až se to rozpadne/ojede/očeše, tak měním... Jednou v životě jsem do zásoby koupil kazetu a teď se mi tu bez užitku válí. Nechce někdo obyč Deore 11-32 orig zabalenou? :-)
Kolik za ni chceš?