Hned zkraje říkám, aby rady typu "postřílet" sem nikdo nedával.
Dost jsem o tom začal přemýšlet teď v neděli, když jsem se cestou zpátky vracel přes Rataje nad Sázavou. Venku na schodech před zámkem jeden seděl, zmrzlej jak drozd, klasický dvě igelitky. Kupodivu na mě zavolal, chvíli jsme pokecali a nakonec jsem mu dal nějaký peníze, nějak jsem si vzpomněl na Modrý život...
Do tohodle stavu může kdokoliv spadnout ani se nenaděje a pak mu často nestačí ani silná vůle, aby zas dokázal vyplavat nahoru.
Často jezdím z pražskýho hlaváku a tam je jich dost. Kupodivu mi nevaděj. Většinou jenom seděj, pijou z tý svý krabice a mlčej. Nikoho nenapadaj (aspoň jsem to nikdy neviděl). A jsou předmětem neustálý buzerace ze strany českýho policajta - magistrát prostě rozhod, že je z haly - i odjinud, kde je teplo - vytlačí. Přitom stejnej policajt si netroufne (aspoň jsem to rovněž nikdy neviděl) na cikánský party v nádražní hale, který tam kradou a hned nabízej třeba mobily.
Jedna moje známá má přitom na "vyřešení" téhle záležitosti dost zajímavý - a podle mě účinný - návod: každý z nás se narodil v některé obci - tak aby tahle obec se musela o svého bezdomovce postarat. Vždyť dřív taky byly obecní pastoušky. Dneska by to mohly být třeba příbytky postavené z obytných kontejnerů. Samozřejmě by museli pracovat, byť i jen na údržbě a čistotě dané obce.
Jo, asi to je problém...
Ze svého okolí neznám bezdomovce, který by takto nežil proti své vůli. Jistě, ocitnout se bez střechy nad hlavou a bez prostředků není tak těžké. Ale zůstat takhle a nenajít v tom zalíbení je věc druhá. Myslím si, že je to způsob života, který si tito lidé zvolili a snahy pomáhat jim - nikoliv finančně, jsou jistě ušlechtilé, ale z té ulice je nedostanou.
Práce je dost a a vydělávat si místo somrování může většina z nich. Ale nechce. V drtivé většině jsou to alkoholici bez zájmu cokoliv změnit.
Lidi kteří takhle nechtějí žít většinou na ulici neskončí. A jestli jo tak tam dlouho nezůstanou.
Přečtěte si knížku "Mořeplavecká odysea" od Karin Pavloskové. Hlavní hrdina a vypravěč je pes bezdomovce s českým státním občanstvím Angela ,kterej si žije na Kanárských ostrovech jako prase v žitě...
A abych dodal něco k věci -taky si myslím, že homelesi jsou většinou psychopati . Angelo je světlá vyjímka.
Bez znalosti osudu konkrétního jedince bych si netroufal na kategorická stanoviska a odsudky. Otázkou je i zda alkoholismus, nezájem o změnu a apatie je příčinou nebo důsledkem aktuální životní situace. Zdráhám se uvěřit, že někdo si dobrovolně vybere umrznutí na ulici.
Na původní otázku "Co s nimi" nemám recept, tak jsem si to převedl na jednodušší "Co s ním". Mám v okolí "svého" bezdomovce, osobně se známe, občas mu přispěju a prohodím pár slov, dám najevo, že ho nepovažuju za odpadek. Nemyslím, že by si měl na sebe vydělat sám, má bércové vředy (i na chodidlech) a sotva se pajdá o berlích. Všichni se na něj vy...
Beru to takhle:
a)Část z nich tak prostě žít chce.
b)Část z nich nechce, ale osud a život je semlel tak, že nejsou schopni se zvednout, apatycky přežívají a nemají o nic zájem.
c)Část z nich se dostala na dno stejně jako se to může stát komukoli z nás, ale nechtějí tam zůstat a mají v sobě sílu a chuť to změnit.
a) nemá cenu se snažit jakkoli je ovlivňovat
b) je velmi těžké pro ně a s nimy cokoli udělat. Pro sebelítost a clonu alkoholismu nejsou schopni vystou pení z koloběhu, kam zapadli.
c)pro ty má cenu hledat pomoc. Nejlépe na bázi jako je Nový Prostor. Prodej časopisu mi přijde jako fajn nápad a spoustě z nich už pomohl. Zajistil jim důstojný výdělek atd.
Narazil jsem kdysi na výsledky nějakých výzkumů ze zahraničí. 60% bezdomovců byli alkoholici, téměř polovina jich trpěla nějakou duševní poruchou. Jenom 5% si jich život tuláka vybralo (takové ty typy 25-35 let s dredy obklopené smečkou psů). Z těch ostatních jich většina nežila na ulici déle než čtyři roky.
Nevím, ty obytné kontejnery a povinnost pracovat... to pro spoustu bezdomovců není. Udržovat čistotu, nějaký řád a dokonce pracovat když všechno co potřebují vyžebrají nebo vytáhnou z popelnice...
receptem určitě není přehlížení společnosti, která je tak důsledně orientovaná na výkonnost a úspěch - univerzální měřítka pro hodnocení každého z nás. že všichni tempu nestačí je celkem logické, proto jsou tu bezdomovci, nezaměstnaní i jiné sociálně slabší skupiny, kterým může pomáhat solidarita těch "silnějších". řeči typu - "vždyť stejně pracovat nechtějí "jsou příliš jednoduché na to, aby problém vystihly. já jsem byl bez práce několikrát a znám život i pohledem ze spodních pater /spíš přízemí /. taky jsem čekával na sociální dávky na stejné chodbě jako romové. byla to dobrá škola a naučilo mě to pokoře. prošel jsem řadu zaměstnání , poznal různé / a občas nejrůznější/ týpky a domnívám se, že mám určitý přehled. proto vím, že žádné jednoduché postupy neexistují a bude potřeba uvážlivě hledat způsob jakým řešit problematiku bezdomovců,romů, dlouhodobě nezaměstnaných, důchodců a dalších. otázkou je jaký má vlastně dnešní postkomunistická politická elita zájem na skutečném řešení těchto otázek? vidím to modře a odpovídám - nedostatečný.
Lidská společnost je pestrá tudíž budou i bezdomovci ať se v této situaci ocitli z jakýchko-li důvodů. Já bych rád upozornil na stále PLATNÝ Zákon o rodině 94/63 Sb - § 87,88,89,90-o vyživovací povinnosti rodinných příslušníků všema směry přes všechna "kolena". Naše společnost neustále kritizuje neschopnost "státu"postarat se o "neschopné", ale staráme se my občané o své blízké ?
Není to tak jednoduché. Ze svého okolí znám příklad kdy otec začal pít, žena se s ním rozvedla a jeho dcery jsou vdané a mají normální rodiny. Tenhle člověk stává téměř denně před Albertem somruje peníze, je neustále opilý a špinavý, nehledě k tomu že smrdí jak bolavá noha. Ve vedlejším městě - 13 km, má rodiče, kam chodí tak jednouza čtvrt roku. Umyje se, pobude 2-3-dny a opět uteče do kanálu. Přitom vím, že by mu rádi pomohli. Ošem nechce.
O takového blízkého bych se taky nestaral a vyhnul se mu obloukem.
Hmm, a stát ( i za tvé peníze) to má udělat ? Kdyby vyžadoval dodržování zákonů, mnoho lidí by jednalo jinak, a mnohá zásadní životní rozhodnutí by neudělali ( i ten rozvod ).
"Cti matku svou i otce svého" - na to nemusím být ani věřící.
Jinak startem do bezdomoví bývá obvykle chlast nebo psychická porucha.
Já mám na bezdomovce svůj názor. Moje filosofie je taková, že každý člověk svého štěstí strůjcem. Můžeš se dostat do srabu ale když chceš a nepoddáš se tomu tak se vyhrabeš. A nepotřebuješ k tomu žádnou státní podporu. Naopak. Podpora ty lidi utvrzuje v tom, že je to docela dobrý život. Většina z nich prostě pracovat nepůjde a basta. Já si na svůj chlast taky musím vydělat, tak proč bych jim ho měl platit?
Jiná situace je u těch mentálně postižených. Tam je pomoc na místě, i když taky nemá žádný nápravný efekt. Ale ti za to nemůžou.