Ahoj, dnes pří večerní projížďce me začala trápit jedna věc - neznámé lupání v okolí středu klik a převodníku vždy lupce tak po 1-2min není to ojetým řetězem či kazetou, vše je nové. Doposud se to ozvalo občas tak jednou za 100-150km myslel jsem že je to normální protože doma máme další dvě Meridy a s všem to taky dělá. Mám Crossway tfs 500 sport - cross. Kliky tam jsou Shimano M443 Octalink CG a střed Shimano ES25 Octalink.
Co stím ? Rozebrat vyčistit a promazat ?
Diikec
Lupani a praskani existuje asi milion druhu. Kompletni "rozborka", vycisteni a namazani a "zborka" je urcite prvni vec, co se da udelat. Octalink je jinak na pazvuky nachylnej.
Nejcasteji dokazou lupat pedaly, i kdyz se to tvari jako stred. Zkus je promazat taky, ev. na chvili prohodit za jiny, jestli to neni diky nim.
Zdravím mě taky to lupalo,stle jsem jse díval čím to je.Nakonec jsem musel nechat dát nový převodník,a je klid.Mě to dělaly nýty na převodníku.Ondra
To se mi nezdá, ale jezdím na prostření na první a na největší snad nikdy jen do kopce. Ale dneska se projedu na 1 nebo 3 převodník ...
To je taokoví lupnutí jako když něco praskne ve středu ...
Ale díky vyzkouším to ..
Jestli je to takhle, tak já osobně bych to viděla na výměnu. To už na špínu či bahno nevypadá...
Lupání a praskání neznámého původu je věrný průvodce každého cyklisty. Nejčastěji to vypadá že to jde někde z oblasti středu, ale často je příčina úplně jinde. Pokud nepomůže rozborka a sborka středu, zkusil bych očistit a namazat sedlovku. Jedno se mi také stalo že původcem lupání byly podložky pod představcem.
Sedlovka to samozřejmě být také může, ale nemusí začínat ani hned rozborkou. Ono pro začátek by stačilo, kdyby se to snažil trošku lépe pozorovat (tzn. zjistit zda to dělá jen při jízdě v sedle nebo i ze sedla, zda na všech převodnících nebo jen některých, zda při záběru jen jednou nohou nebo oběma a další detaily).
Tím už vyloučí spoustu příčin, které to být nemohou a nebude muset dělat rozborku všeho možného, ale zaměřit se na to nejpravděpodobnější.
A třeba ta sedlovka se určuje hrozně snadno (pokud to dělá jen v sedle, tak je to téměř vždy sedlovka, občas sedlo a zcela odejiněle něco jiného).
Když kolo stojí, můžu na něm i skákat a žádné zvuky neslyším :-))
Dělá to jen když šlapu, když stojím nebo sedím v sedle to je jedno.
Jeto podle mě střed nebo okolí klik protože když to lupne, tak to lupne is nohou jako bych měl ojetej řetěz a přeskakoval na kazetě. Když se do toho opřu tak to taky lupne jako když jedu pohodově...
Samozřejmě že testování v sedle a ze sedla se dělá pouze za jízdy.
Příčin když to dělá i v sedle i ze sedla může být stále hrozně moc.
Dělá to při záběru levé i pravé kliky nebo jen u jedné z nich?
Může to být střed, kliky, převodníky, pedály, rám, ale i třeba povolené dráty. Skoro vždy se zdá, že je ten zvuk od středu.
Pravé kliky nevím, to jsem nepozoroval, myslím že obou, dnes to půjdu testnout a napíšu ale když to lupne tak mi to lupne is nohou jako ten řetěz tak si myslím že to je to okolí :)
jak to tak popisuješ (i s nohou, stejnej pocit jako když střelí řetěz a kazetě) tak by to mohl bej možná ten střed v háji:-I zkus vzít za kliky do stran, může tam být vůle. cami odjela středový složení po 4-ech a já po 5-i tis. km
Tak jsem se vrátil.
Mno, asi to bylo teplotou protože dnes bylo výrazně tepleji a ani jeden pazvuk že jsem slyšel jen šustění gum ..
Když hejbu klikama žádná vůle není ( teda jako že kliky jsou pevné ani kousek se nehnou:).
Jen eště dotaz kvůli kterému nechci zakládat thread - mám véčka a ve předu když vidle pruží tak se véčka začnou pobyhovat k sobě a začne to škrtat je to jedno ale je to zvuk kterej mě štve :). Jsou od sebe dostatečně daleko .. Zkoušels jsem různě rovnat bowdeny a nic ..
To s těmi véčky znám. Když se zvednu ze sedla tak se mydlí brzdy o ráfky - specialně na crossmaxech - a snad to popisoval nějaký profík při testování - zřejmě pruží i ty pevné nohy.
Zdravím vas cyklisty,jak tady čtu to loupání je problém,já take jsem stále byl ve střehu.Stlále jsem sledoval v pravo vlevo,dole nahoře,muže toho být více.Mám horáka Meridu,konečně jsme přišli na ten převodník.Cyklistice zdar Ondra
Ty brzdy nějak vyřeším, chtěl bych se eště zeptat na výplet : seřízoval jsem brzdy a zjistil jsem že když třeba vemu ráfek jen třeba prstem a přítáhnu ho k sobě tak se hne ke mě tak max o 4mm je to normál ?? Vše je vycentrováno a min osmice. Dráty jsou utažené.
Náboje Deore ráfky Alex Rims .. Nevíte je to normální?
Nevím, ale myslím, že je to dost měkkej výplet.
Dá se to nějak zlepšit ?
Já myslela, že na tom jezdíš?!?
Myslím, že nad tím moc přemýšlíš.
Jestli to doposud bylo OK a dráty jsou v pohodě, tak bych to nechala být.
nějaký to šustění od přední brzdy někdy taky slyším, především když jdu ze sedla a pořádně do toho dupnu, ale nikdy jsem na vlastni oci nevidel treni spalku o rafek. Fakt me prekvapuje, ze se to muze az takhle moc kroutit, ale jinej původ toho zvuku nencházim...
Pro Radku: No myslím si že to nepřeháním, dnes když jsem to rozdělal, tak jsem zjistil že jsem měl totálně povolené konusy a proto zadní kolo se tak vyklalo kdybych na to nepřišel, mohl bych si někde pěkně narazit čumák :)
Tak sláva, že jsi na to přišel :o)))
Ale jak se ti to proboha mohlo povolit?!?
Ahoj, jelikož máš crose, tak si myslím, že bych ti mohl poradit. Ale nejdříve mě vysvětli, jestli ti skutečně lupe ve středu a v jiný dny ne. Jezdíš i jindy?