chci se zeptat jak moc škodí kolu-hlavně plášťům a tak-mráz.Mám kolo přez zimu v garáži kde mrzne a docela se toho bojim až na něj budu chtít na jaře vlízt.Poraďte prosím.Mám ho dát někam do tepla?
Mrazu bych se nebál - podívej, kolik roků jsou na Sibiři v ledu zamrzlí mamuti a když je sovětští lidé najdou, tak je i jedí :-)))
Kdoví jestli jsou to mamuti. Každou chvíli najdou jak v Rusku na trhu prodává někdo lidské maso. Četl jsem autentickou knihu o obléhání Stalingradu (směla vyjít až 10 let po revoluci). Vařili tam guláš z lidí! Tenkrát platilo nepouštět děti samotné ven, měli mladé maso.
Tisíce kilometrů jsem najezdil v třeskutých mrazech na těch nejlevnějších pláštích a nic se jim nestalo. Nevím ale, jak na ně mráz působí, když se na nich nejede. Taková situace u mě nenastala.
plášť stárne v létě, jak v zimě - pokud bys chtě opravdu věnovat kolu nadstandardní péči, tak aplikuj přípravek na renovaci pryže, který se používá pro pneumatiky aut, tím se zabrání oxidaci a oživí se vzhled, na kole, na kterém delší dobu nejezdím, snížím tlak v pneu a občas kola protočím, aby plášť nebyl při stání zatížen na jednom místě / ideální je pověsit na hák/. dřív, jak plášť je oxidací zasažena duše, která pak nedrží dobře vzduch a lidově řečeno "zteří", jezdíš-li hodně, pak můžeš klidně dát před sezonou novou a původní vozit v rezervě
Někde jsem četl že guma se začíná rozpadat až někde při teplotách nižších než -40 C. Bál bych se spíš toho, že do té garáže vleze nějaký chmaták.
Tady to je : http://www.jankopka.cz/aljaska_vetsi_drsnarna.htm
Pro toho kdo to nechce číst celé (stojí to ale za to) :
V -30°C totálně zamrzla odpružená sedlovka.
V -35°C začalo tuhnout hlavové složení a šlo těžčeji otáčet řídítky.
V -40°C začaly problémy s dušemi, ztráta pružnosti a rozpadání gumy.
V -45°C se začal rozpadat plast na jejich pumpičkách.
V -48°C hlavové složení se blokovalo, že s řídítky šlo ztěží otočit o 10 stupňů.
V -50°C bylo potřeba slézt z kola a pouze tlačit.
Pochybuju, že tazatelka má v garáži běžně minus čtyřicet stupňů nebo teploty ještě nižší. Myslím, že jí šlo hlavně o teploty do minus třiceti stupňů.
To mně taky napadlo. Já nereagoval na tazatelku ale na Marcela který někde četl že se guma při -40°C rozpadá. Dodal jsem pouze této zdroj informace :-)
To jo, to jsou ohromně zajímavý informace. Nejsem technik, takže vycházím jen z osobní zkušenosti, že se mi ani při mrazech v českých podmínkách už extrémních s mými lacinými rubeňáckými plášti vůbec nic nestalo.
Ještě mě napadá, že ta guma bude reagovat jinak, když je v tom mraze pravidelně zatěžována, a jinak, když je pořád v jedné poloze. Mimochodem - já mám kola uskladněná v bytě při teplotě kolem 15 stupňů a mrazu je vystavuju vlastně jen při jízdě.
Kolo musi neco vydrzet, pokud vlivem jakyhokoli pocasi neco odejde, je to nahrazeno necim jinym (lepsim :o)
Kdybych mel byt limitovanej jeste i pocasim, jako ze bych bral treba ohled, jestli neni pod nulou nebo jestli nespadla z nebe nejaka destova kapka... :o)
Vsak to znas taky, asi nebude potreba zrovna tohle nejak moc rozebirat.
Svoje kolo nevystavuju ani takové zatěži jako svůj vlastní organismus. No řekni - když to vydrží moje atypické tělo, tak proč by to nemělo vydržet moje atypické kolo?
Tak medvede koukam na tvuj profil a asi budes dobre vypatlanej...Jeste si to tam takhle vypis...
To je otázka pohledu. Zkus o těch prioritách víc přemýšlet. Třeba na něco přijdeš. Mimochodem mi přijde daleko poctivější dát nahlédnout ostatním diskutujícím do své duše a do svého uvažování, než z pozice neregistrovaného anonyma někomu nadávat. Pokud v tom chceš pokračovat, tak je na to tady založené speciální vlákno "Kopněte si do Medvěda". Tam se můžeš v tomto ohledu realizovat.
Schovávat se za neregistrovaný nick z důvodu nadávek je slabošské, ale Medvěde ty sám jsi tady také jeden čas užíval neregistrovaný nick - jestli si správně pamatuji, tak si tady působil jako Amatér - takže sám víš, co lidi vede k tomu, aby tu vystupovali i pod nickem neregistrovaným.
Amatér snad nikomu nenadával.
Nic takového jsem také neřekla. Jen mi přijde od tebe nefér neustále do neregistrovaných nicků rýpat, aby se zaregistrovali, že je nesolidní vystupovat tu pod anonymním nickem a přitom jsi sám přesně tohle dělal.
Takže sám znáš důvody a pohnutky člověka, který sáhne k neregistrovanému nicku.
Nic víc, nic míň...
Už opět uhýbáme od tématu, takže jen stručně: "Rýpu" jen do těch, kteří svůj neregistrovaný nick (svou anonymitu) využívají k beztrestným nadávkám. Je tu ale spousta neregistrovaných, proti kterým bych neřekl ani slovo.
Ale zpět odolnosti plášťů vůči mrazu: Moje kolo je sice tvarově a rozměrově atypické, ale pláště jezdím jedny z nejlacinějších, ne-li úplně nejlacinější. Přesto jsem s nimi neměl kvůli mrazu nikdy žádné potíže. A to opravdu velmi často jezdím i v silných mrazech.
"Rýpeš" jen do těch kteří PODLE TEBE svůj nick využívají k nadávkám. Vždy to ale tak není.
A opravdu zpět k tématu.
Prosím konkrétní příklad. Ale pokud možno do "Kopanců". Sem to nepatří.
Na to tvé téma opravdu nereflektuji - mám na něm přeškrtnuté sluníčko a nehodlám to měnit. Včera mi ty dvě "nutné" návštěvy stačili, víc nemám zájem.
A konkrétně se s tím opravdu vyhledávat nebudu, ikdyž mě teď asi zase napadneš, že si vymýšlím. Nevymýšlím, ale i kdybych si s tím tu práci dala, tak jen zavdám příčinu tomu, že tady budeš zase vysvětlovat a překrucovat podle svého, jak to kým bylo myšleno.
Víš co, až to zase přijde, upozorním tě.
Takže nic - žádný konkrétní příklad. Opět jen obecné a nedokazatelné obvinění. Myslím, že patří k slušnému vychování, pokud o někom - zvláště veřejně - řeknu cokoli negativního, tak být připraven to taky doložit. Jinak je to pomluva.
Nezklamal jsi...
Snad se na mě Radka nebude zlobit, že odpovídám za ní a omlouvám se i ostatním oa Off-topic, ale tohle se nedalo přejít. Jak Radka sama píše, do jistého tématu se nedívá a právě tam jsi, Medvěde, napsal to, co měla asi Radka na mysli:
---------------------------------
Re: Kopněte si do Medvěda
Nemyslím si o sobě, že bych byl nějaká výjimečná osobnost, naopak mi mnozí (rovněž mylně) vyčítají nízké sebevědomí. Výjimečnou osobností je přece každý z nás, každý ze zdejších diskutujících. Nad nikoho se nepovyšuju, ale odmítám se nechat ponižovat. A to je ten rozdíl, který Ty odmítáš vidět. A jestli je nebo není pro někoho na veřejném diskusním fóru místo, o tom nerozhoduje nějaký anonym, který nemá dost odvahy, aby vystoupil ze stínu a řekl: "Já jsem ten a ten, myslím si to a to". Je snadné a hlavně podlé se ze závětří anonymity pasovat do role vševědoucího soudce. Nejsem to já, kdo se tady nad někoho povyšuje.
Datum: dnes 10:22
Autor: Medvěd
--------------------------------
Je mi jasné, že ty nikdy nepřiznáš, že měla Radka pravdu a že místo nařčení z pomluvy by se hodila omluva. Je mi jasné, že tento příspěvek otočíš proti mě s celou svojí urputností prokázat, že zase jde o napadání tvé osoby, ale ať uděláš cokoli, jedno je teď jisté - Radka má pravdu. Opravdu tu "rýpeš" do neregistrovaných nicků a přitom, jak jsem se dočetl, jsi vlastně jedním z nás. Ty opravdu kážeš vodu a piješ víno, protože jak je na tomhle vidět, ty uznáváš jen to, co je v danou chvíli správné pro tebe - když tu vystupuješ jako neregistrovaný nick, tak je vše v pořádku. Ale jen píšeš pod nickem registrovaným, pak jsou všichni neregistrovaní anonymové zlořádi, na které nestojí za to reagovat.
Promiň, ale tohle je trošku víc než podpásovka...
To jasnovidec: DÍK, příspěvky přesně v tomhle duchu jsem myslela.
Ale už bych to tady opravdu dále nerozpitvávala...
Atypické tělo?!? Ale, ale, Medvěde, možná máš atypické myšlení, ale tělo... ty nejsi vůbec atypický. Jsi stejný jako kdokoli z nás. A že jsi o kousek vyšší?!? No promiň, ale výška kolem 190 cm dneska opravdu není nic výjimečného. Můj tatínek měřil 2,05 cm, jen to byl na rozdíl od tebe "marfanův typ člověka" a atypický také nebyl...
Nejde o výšku - tu považuju spíše za standardní. Ale je pravda, že ještě atypičtější než mé tělo je moje vizáž a hlavně moje uvažování. Ale to bych těžko mohl porovnávat s atypičností svého kola.
Jen se neboj, i vizáží snadno splyneš s davem...
hlavně, že jsme se, opět, dozvěděli něco nového na téma "jak moc škodí kolu v zimě plášť"...
Yo, máš pravdu, omlouvám se, mělo tam být
"...i svým pláštěm snadno splyneš s davem..." :o)))