U nás jsou zlatým hřebem ořechové rohlíčky, recept starý, ještě od mojí babičky,skvělé, jen se rozplývají na jazýčku:))
Mám už perníčky, no a budou i jiné, linecké, trojlístky z lískových oříšku, vosí úly,marokánky, a taky každý rok zkouším něco nového, tak letos jsem objevila na www.recepty.cz karamelové cukroví, moc se mi zamlouvá, budu ho dělat.
Co na to moje váha? Taky si ji udržuji, podobně jako ty, bude to těžké:-))
Jako každý rok prohlížím časopisy a kuchařky-a nakonec skončím u svého ručně psaného sešitu s rodinnou klasikou. Před svátky se snažím sundat nějaké to kilo, abych měla trošku rezervu. A taky peču rodině druhy, které jim chutnají a mně ne a používám skoro ty nejmenší formičky, aby cukroví bylo malé :-) . A na pečení je ještě spousta času - nepochopím ty, kteří každý den piplají jeden druh a potom musí uklidit v kuchyni a toho nádobí. U nás je to dvoudenní akce - jedno odpoledne udělám těsta, druhý den peču - třeba do noci, ale potom mám pokoj. Každý rok tak zvládám 10 druhů a rozhodně se kvůli cukroví nějak nestresuji.
Jasně, povánoční sraz je až 29.12., takže když napečeš 27. nebo 28., budeš mít co přivézt ...
;-)
A hlavně - bude to úúúúúúúžasně odleželé :o)))
u nás se peče jeden víkend, velká akce moje a maminky, přijedu k ní, celý víkend vyčerpávající snažení a v neděli navečer odjíždím domů s krabicemi cukroví pro nás a naše blízké... ten víkend nedajde příští týden...
pečeme klasiku a zlatým hřebem je pro každého z nás něco jiného, dle chuti... můj syn Tomik miluje linecké a vette ořechové "dortíčky" s čokoládovou polevou, zdobené mandlí...
Příští týden, jo? Že bych moh za Tebou a Tvojí maminkou přijet, mám to kousek - kdyby se něco trochu nepovedlo nebo připálilo, že byste to dávaly před vchodový dveře. Čaj si dovezu v termosce (nebo bys mi ho uvařila?) :-)))
skvělé téma na hubnutí, to si zase doma vyslechnu, proč to peču, když vím, že se neudrží a bude jíst, nejen upečené, ale i těsto. v naší rodině bych se asi nejvíc zavděčila samotným těstěm. O pečení se dělím s maminkou, upeče pro nás opilého františka a já dělám jen rohlíčky,košíčky a slepované čokoládové dortíčky. letos budu mít pomocnici od sousedky je jí 16 a hrne se do pečení, tak proč toho nevyužít. Docela se na pečení těším :-)
Co to je ten "opilý františek" - to mě zajímá! My si dali s Járou tady v kanclu ráno jednu becherovku a teď druhou, aby to líp utíkalo a taky že to je zdravé :-), a jsme taky tak trochu opilí - a žádný františkové přitom nejsme :-).
Alkohol v práci?!? No to snad ne... :o)))
Jak to myslíš - "to snad ne" !!! Jak jinak bychom přežili dnešek!!! Už sme si dali třetí becherovčičku. Holku jednu mazlivou. Zdraví Františkové :-)))
Přece si nebudou kazit volnej čas hospodou?!? Udiveně pozvedám obočí, paní doktorko. ;-)
No to je fakt, pane inženýre :o)))
recept mohu později dodat, je to ořechová placka, upečená a na ní se později namaže ořechová směs s rumem a celé se to polije čokoládou a krájí na malé kousky. Rumu se tam dává hodně a je to fakt moc dobré. Františkové nemůžete být, neb pijete jen bechera :-)
To HMS: Dodej prosím recept, vypadá to podle popisu skvěle:))kde jsou oechy, rum a čokoláda, to nemůže zklamat:-))
Jako vždy se pečení ujala dcera a na lednici nám už visí poměrně dlouhý seznam toho, co bude.
Zatím jsou jen perníčky :o)))
U nás je to 50 :50, spravedlivě si to s dcerou dělíme. Kdyby mě k tomu nedokopala, asi bych se do toho pečení ani moc nehrnula. Prostě jsme si tak trochu vyměnily role.8-)))
Když byly děti malé, pekla jsem i perníkovou chaloupku. Před několika lety se dcera ozvala, proč už jí nepeču,že to bylo moc hezké. Tak jsem jí řekla, ať si to zkusí sama. Upekla jí jednou a už ví, proč jí nepeču. 8-))) Možná se přemůžu, až budou vnoučata.
Co to je za sebemrskačskou otázku?:-)) Letos nepečeme, Macháček nám posílá lysohlávkový koláčky, to stačí.
Odkdy ty seš dáma?!? Já myslela, že jsi byl loni v nemocnici se zlomeným kotníkem?!?
vzhledem k tomu, že ještě nemám ruku v pořádku, určitě nebudu riskovat a péct cukroví... udělám jen vánočku, ta není tak pracná. Takže letos, obrázci, perníčky nebudou :-/
Také moc ráda peču. Není pro koho. Kluci mají rádi vánočky a vnoučata nejsou .Možná se někdy dočkám..
Tak to je snadná rada - napeč a přijeď 29.12. na PoVánoční :o)))
Už mám klávesnici zalepenou od těsta na prníky. V nestřeženém okamžiku uždibuju a je moc dobré.
Snad se podaří i ty perníky.
nenechte se spoutat klišéma - bramborový cukroví = bomba! Proti tradičnímu způsobu napřed upíct a pak teprve vykrajovat formičkama.
Nebylo by lepší nejdřív sníst a pak teprve zadělávat :o)))
To je zajímavý. Dáš recept?
Radko, upřesni co míníš jako jíst před zaděláváním. Za další: každopádně z 99% je nejchutnější syrový těsto, ale to slepicím nevysvětlíš (šmankote, sory, odvolávám!)
No kdy ty chceš nejdřív upíct a pak vykrajovat... :o)))
člověče, mám těžký dilema, jestli sežrat těsto, nebo upíct. Ale vono to bramborový se naštěstí brzo přejí. s regulérním těstem na cukroví je to jinej tabák.
Tak už sem hoď ten recept, prosím :o)))
tak máme upečeno :o) od pátku do neděle zápřah, ale mám to za sebou...
My jsme proti minulosti nějak zlenivěli, máme teprve 76 druhů.:-(((
Styď se a místo plkání koukej mazat zadělávat :o)))