Tak mě napadlo zeptat se zde přítomných případně se nechat inspirovat tím, jak zazimováváte své dvokolové miláčky? Myjete je na zimu, pak přikryjete, či je omyjete až po zimě těsně na jaře před novou sezonou? Jak se u vás loučíte s cyklistickou sezonou nebo se neloučíte vůbec? Přes zimu štelujete a ladíte svého oře na jaro? Plánujete něco na něm přes zimu vyměnit či vylepšit? Nebo rovnou do nové sezony i nové kolo? A vůbec, pochlubte se, at´se můžeme popř. i nechat ispirovat...:-))))
Pro mě sezona nekončí nikdy, jezdím opravdu za každého počasí. Takže u mě se žádné zazimovávání nekoná. Nezbývá mi tedy než ladit, štelovat a hlavně mazat průběžně. K výměně jakýchkoli součástek přistupuji až po jejich dokonalém opotřebení či zničení. Samozřejmě s ohledem na svou bezpečnost. Své kolo parkuju v bytě v předsíni. Nečistím ho příliš často, ale když už, tak stejně nikdy nepoužívám vodu. Vždy jen na sucho a na závěr ho přetřu olejem nasáklým hadříkem.
Koupil jsem nový spodky a triko, prý mají být "funkční"!! Teď jdu koupit zimní bikebotky answerky a zkusím se s tím bílým svinstvem porvat. Tak asi v lednu, únoru to vzdám a koupím letenku do tepla.
Podle mne to dilema stojí tak jestli se vůbec vyplatí ty zimní krámy kupovat, lepší za ty peníze zmizet někam pryč z tohohle nanicovatýho podnebního pásma. Za ty spodky a botky by už letenka byla. Už, aby přišlo to globální oteplení. Už tady dávno mohlo být,říkali chlapi v hospodě, že psali v novinách, že to oteplení už všichni chtějí, jen Klaus jim to prý kazí.
Tys´tu letenku ještě nekoupil?!? Na konci roku jsou prý nejvýhodnější... :o)))
Pořád nevím kam. Ale na Královnu zapomeň, to je ztráta času. Zajímavé jsou www.nacesty.cz .
Tak za 119 Eur mají letenky na Mallorcu. Díval jsem se na začátek března, to tady klidně ještě může být půl metru sněhu.
Jindy jsou i levnější. Cena je konečná, kolo v ní není. Lítá to z Mníšku (pod Aplou). Parkplatz tam je za 50 Eur na týden.
Už se těším až u nás vedle vidlákova bude mezinárodní letiště, mají ho otevřít pro chartery u našeho hlavního města (ČB) do dvou let.
Za to všechno může ten jejich ekologickej americkej papež. Jezdí po světě, nutí vlády k blbostem a ještě mu daj nobelovku. Ale Klaus jim to pěkně nandal!
Jestli bychom nakonec neměli volit prezidenta podle toho, jak moc rád lyžuje :o)))
No jám mám kol hned několik, ale nemám obvykle vůbec chut´ ani čas to na zimu nějak čistit. Tak to většinou jen přikreju a myju to až z jara. Přes zimu to většinou poladím, vyměním či vyperu řetězy popř. promažu, co by za to stálo, vyčistím kazety. Pěkně jedno po druhém, jak mám chut´ a čas, nebo, když se zrovna nudím z důvodu hnusných zimních plískanic. Ted´ v sobotu tu máme u nás rozloučení s cyklistickou sezonou, tak se, doufám, zúčastním se svým leháčem...snad nebude lejt. Jezdíval jsem i v zimě, pak mě ale přepadly problémy se zády, tak jsem musel přestat. Ale zima má být letos prý tuhá a dlouhá, tak to kolo mi bude dost chybět.:-( Zkusím to vykompenzovat lyžemi.:-))) Jinak na příští sezonu plánuji nový stroj, tak se už moc těším ted´, až ho zjara osedlám.:-)
Zkus se kouknout sem...
http://www.nakole.cz/diskuze/tema.php3?id=1598...
O tom, jestli kolo zazimuji, rozhodne průběh zimy. Ve sněhu nejezdím, to přenechávám bikerům. Pokud kolo uložím k zimnímu spánku, občas ho chodím pohladit po řídítkách či po sedle, aby na mě nezapomnělo a na jaře jsme zase byli přáteli. 8-)
Vzhledem k tomu, že kolo parkuji v bytě v teple, tak se nějaké zazimování nekoná. Přes zimu sice nejezdím, ale kolo nechávám ve stavu v jakém jsem ho na konci (své ;-))) sezony "odložil". Nějaké to lehké omytí plánuji, obvyklé očištění a namazání řetězu apod. také. Jinak je kolo kdykoli připraveno k vyjetí, starám se o něj průběžně, takže by mělo být neustále v pořádku.
Jen teď přes zimu asi navštívím servis a nechám si vyměnit vícekolečko, střední pilu na převodníku a asi rovnou i řetěz. Stahováky na to doma nemám, takže je nechám trochu vydělat ;-) Možná je nechám zkontrolovat i vidlici...
Udělej to radši do Silvestra. Po Novém roce by ti na to nemuselo zbýt ...
;-D
Vánoce už dlouho úspěšně odbývám, takže se v útratě za ně ani náhodou neblížím "celonárodnímu průměru", který nám pořád hustí do hlavy různé průzkumy v anketách :-))) Silvestra se chystám přežít spíše střízlivý, takže ani tento den nevybočím z průměru ;-)
Víš snad něco víc než my ostatní, když vyhrožuješ s nedostatkem peněz příští rok ? ;-)
Silvestra se chystáš přežít spíše střízlivý?!?
No, ještě že to noneí Novoroční přání, ale poslední staroroční. Ty se prušovat můžou :o)))
:-)))
Několik posledních let to celkem úspěšně praktikuji, není to nic nemožného ;-)
Jo já taky na Silvestra nepiju. Už asi sedmkrát nebo osmkrát, ale ty nejsi abstinent, tak nevím jaký máš důvod neslavit největší alkoholický a svátek v roce. Prozraď, prosím.
Po celý rok se snažím udržovat provozní hladinku, tak nevidím důvod, proč bych to měl nějak měnit v jeden další, pro mne obyčejný den ;-) A poslední dobou se nějaké nadměrné juchání moc nelíbí ani mému žaludku, takže i proto :-)))
Aha, už je mi to jasný, takže ten důvod je jednoduchej, prostě stárneš :o)))))))))))))))))
My ho taky neslavíme. Magda na Silvestra vždycky někde vystupuje a já se starám o Týnu (pes), aby se chudák nezbláznila z rachejtlí.
Zrovna jsem mu to chtěla napsat - vítej na dalším schůdku :o)))
nechám vydělat servisu :-))) .. tzn. udělat roční generálku (vidle atd.) a pak ho zavěsím na hák ... letos ale přemýšlím, že ho ještě nechám, chtěl bys si zkusit zajezdit na sněhu a pořádně si nabít kokos ;o)))
jo, málem bych zapoměl ...
- zavěšení na hák (ideálně více háků) za rám aby to zbytečně nestálo na jednom místě pláště
- není od věci roznýtovat řetěz, přes zimu nechat v oleji a povolit lanka aby šly pružiny přehazky a přesmyku do nulového bodu
- podhustit pláště, ne aby se svraštěly, ale jen aby držely tvar
Ještě že to nečte moje kolo, tomu tvému by určitě závidělo :o))) Já mu dopřeju jen servis (jestli bude hnusná zima tak 2x) a pak ho trápím celou zimu v pohotovostníms tavu, protože jezdím furt...
Neboj, myslím že to moje to letos také neokusí. Možná jen pokud bude skutečná zima, t.j. teploty pěkně v mínusu a sníh. Jestli bude jako loňská, tak ho nezazimuju.
Co ještě ta příručka doporučuje? :-)))
a ted si představ, že bys chtěl jednou jen tak rychle nějak vyjet, než bys no našteloval všecko zpátky.... asi by mě pak zase přešla chuť :-)
Já bych ještě povolil výplety a všechny další závitový spoje, aby se jim ulevilo. ;-)
:o)))
Vyndat obě kola, stočit řídítka přidělat je náplastí ke štangli. Odmontovat pedály. Přehazovačku na největší kolečko, rozporku do vidlice. Zpátky do krabice, obložit v ní bublinkovým igelitem. Krabici pořádně zalepit lepicí páskou a frrrrrrrrrrrrrrr.
spěchat se má pomalu :o)))
A až tohle všechno uděláš, tak k čemu to bude dobrý?
hezky se na to dívá ;-))))
No to už bude skoro jaro, tak nastolí opačný postup :o)))
Loni sem zimoval kolo na snizenem strope v byte. Melo vypustene duste, sundanej retez, prehazku a presmyk hozenej na nejmensi kolo, aby nebyl tah na lanka...a kolo decanko spinave (nejak nebyla nalada ho cistit)...
na jare dostalo vsechno krom ramu nove
letos nezimuju. Mam ho v obyvaku na stene a kdyz bude nalada, tak se projedu i pres zimu
a na jare dostane novej ram :)
Když ten současný konečně umyješ, ušetříš :o)))
Uz je umytej :) ale moz mu to nepomohlo, naopak to odhalilo spoustu sramu z provozu :)
Jo, tak přesně kvůli tomu nemyju auto :o)))
Zazimovat? Co to je? Aha, asi obout jiné pláště (krosové) na silničku, aby se na ní dalo jezdit i v zimě... A oprášit "zimáka"...
Jo, o tom už pár let (zim :-)) uvažuju, ale nikdy jsem se k tomu nedostal. Co doporučíš za pláště na zimu na silničku? Ale něco pro normální lidi, prosím, abych za to nedal vejplatu!
Taky by me to zajimalo. Kdyz je sucho nebo mokro, tak mi staci normalni plaste, vzorek na asfalt je tak nejak na nic a na silnicce jezdim jenom po hezkym asfaltu. Kdyz se to stane a tak 3x za zimuje vylozene bilo :o) , tak kdyz uz vyjedu na kole, tak na biku.
Snad jenom je skoda drahych plastu pro jezdeni v zime, kvuli castejsim defektum (posyp- ostry sterk). A kola do tech slanych kaluzi vubec.
Nemate spis nekdo tip na dobry a hodne dlouhy blatniky na silnicku, aby prolezly i pod vidlici a zadni stavbou? Pripadne i fotky, diky.
jezdím na silničce i skrz závěje na hladkých pláštích, hrabu málokdy, jen do nejprudších kopců. Směr to drží líp než široké MTB gumy, což je na sněhu na kole důležitější, než brzdná dráha. Problém je akorát častost defektů, jak píše Vašek. Mezi štěrkem a pískem jsou často i střepy. Takže silničku na letošní zimu zprovozňovat nebudu:-)
No já mám v "záloze" Geax Mezcal... Kolik máš vejplatu? :-) Suerp pláště, odjeto cca 7 tisíc bez defektu... Ale galusky to nejsou...
Učitelskou :-(((
Jde mi ale o to, že všude, kde mi nabízejí něco na silničku, tak je to dost hladký. A mně teda hladký gumy stopu ve sněhu nedržej (jak tu někdo psal) - hlavně ne na uježděným... Jaký přesně používáš?
Na ujezdenym snehu a ledu drzi prakticky jenom plaste s hreby, ale ty se prodavaji jenom na MTB. A absolutne na nic jinyho se nehodi. Kdybych bydlel nekde v horach, uvazoval bych o nich, ale bydlet jako Hekynen na Breclavsku, ani bych do tematu o zazimovani neprispival :o) Tam jezdi silnicari zdaleka i v zime, kdyz zdrhaji pred snehem, ne? :o)
No jo, jenže jel jsi někdy v Praze 5 ulici Klikatou a Jinonickou dolů na sněhu nebo na břečce? Vždycky se bojím, že se tam někomu smotám před auto, a vy si tu pak o mých pláštích rozvinete diskusi na 500 příspěvků :-))) A já už do ní ani nebudu moct přispět ;-)
Zazimovat? Já nemám kolo na vyblbnutí, já ho mám jako dopravní prostředek! Pokud to není o zabití ve sněhu a na náledí a není moc velká kosa (rozuměj není pod -10) tak ho používám. A tyhle podmínky jsou u nás v rovinách celý rok.
Kolo v zimě spí ve sklepě zimním spánkem jako brtník. Medvěd promine :-)
Jezdím pro zábavu, ne z nutnosti a jízda v mraze a ve sněhu mi potěšení neskýtá. Navíc mi to připadá dost nebezpečné a sám jsem zažil cyklisty motající se na silnici v břečce a bylo to dost o hubu. Jejich. Ale bydlím v Beskydech a podmínky v rovinách můžou být jiné. Mít dost peněz, řeším to jako mirekbik a na zimu odlétám do jižních krajů :-)