Zdravim,
rozhodl jsem se zkusit silnicni jezdeni a shanim silnicku. Nechce se mi za to pro zacatek davat moc penez, takze jsem se mrknul na ruzne web bazary (bike-forum, cyklobazar.cz, ...). Vypada to slusne, do 20tis se poridi docela pekne kolo, slusne jsou i kolem 10tis. Trochu se ale bojim abych nekoupil neco kradeneho - nemate s timhle nekdo zkusenosti? Nelzse se treba nekde na webu podivat na seznam cisel kradenych kol?
Třeba v Praze vede evidenci ukradených jízdních kol městská policie, a podle výrobního čísla si na stránce http://www.mppraha.cz/evidence-kol/ můžeš ověřit, zda bylo kolo evidováno a následně ukradeno. Moje jsou tam obě a přesto si nemyslím, že bych se s nimi ještě někdy setkal. Ukradená a neevidovaná kola tam nemají.
V bazaru ani přes soukromé inzeráty nenakupuji, ale předpokládám, že k výrobnímu číslu se dostaneš až v okamžiku, kdy budeš mít kolo u sebe (a peníze pryč) - v tom okamžiku už nemá nějaké vyhledávání valnou cenu (snad jen pro klid v duši).
Na ebay se to treba resi udanim takoveho cisla, pripadne fotografii. Pri nakupu fotoaparatu je to bezne, takze ja bych to chtel i pri nakupu kola. Pokavad to neni kradene, neni duvod mi to neposlat...
Blby je, ze ne kazde kolo je zanesene v nejake databazi na webu:-(
100% jistotu nebudeš mít nikdy. Při koupi čehokoli. Nemáš jí ani u auta a to je z výrobků spotřebního zboží značený a rozlišený asi nejlépe. Přesto jistotu nemáš a pár lidí, kteří si koupili kradené auto v bazaru znám. Vždycky je to sázka do loterie.
Ano, 100% jistota není nikdy...
já jsem jedno kolo včera ukradl
Není nad to, když se má člověk čím pochlubit, že...
Ale pozdravujte pana Bartoše, splácí mi to kolo sice pomalu, ale kdo si počká...
Kamarád koupil ze značkového bazaru 100% nebouraný auto a když oprýskal nový lak tak přední část byla červená a zadní zelená.Karoserie.O dveřích nemluvím.
AAA jaky to byl bazar?:-)
Myslis jako v ramci vyzkouseno.cz? To by bylo docela husty...
Seznamy kradených kol existují na jednotlivých služebnách, ale není myslím zavedena centrální databáze. Jinak většina kradených kol je transportována do jiných regionů.:-(
Ano, ano, např. kradená v Rumburku do bazarů v České Lípě :o)))
Několik "bezpečnostních" zásad:
1/ Kolo převzít osobně.
2/ Chtít po prodávajícím platný občanský průkaz.
3/ Sepsat kupní smlouvu, kde bude uvedeno - popis kola, výrobní číslo kola, cena za kolo, jméno, rodné číslo, adresa bydliště a číslo občanského průkazu jak prodávajícího tak i kupujícího. Datum sepsání smlouvy a vlastnoruční podpisy obou aktérů.
Pokud kupující něco z toho odmítne tak ruce pryč.
Samozřejmě můžete koupit kradené kolo, ale pokud máte v ruce kupní smlouvu, tak jste víceméně z obliga.
Stal se mi případ, že jsem takhle koupil kolo pocházející z loupežného přepadení. Přijela si pro mne kriminálka a nakonec mi ještě poděkovali, že jsem jim pomohl dopadnout borce, který už delší dobu přepadával cyklisty s pistolí a z nožem (hlavně děti) a bral jim kola. Byl to bývalý policajt.