ahoj všichni, zkuste mi poradit a sdělit vaše názory na následující problém. po krádeži kola řeším nákup nového. ve výběru nakonec zůstali dva kousky : Merida, rám 8700, osazená Shimanem Alivio a pevnou vidlicí a Vertec osazený Shimanem Deore XL a uzamykatelnou vidlicí. já sám měřím 1,9m a váha se pohybuje kolem 100 kg. podle zatím dostupných informací je Merida rám pevnější, ale zase neznám rozdíl mezi Aliviem a Deorou. s aliviem jsem na minulém kole neměl tak úplně dobré zkušenosti, ale byl to model starý 3-4 roky. zkuste mi napsat vaše zkušenosti a rady.(obě kola jsou zhruba ve stejné cenové relaci - Merida o rochu dražší )
To Shimano Deore LX je ob třídu vyšší sada než Alivio (mezi tím je ještě Deore), LXko je vysloveně už sportovní sada, s dlouhou výdrží. Mám ji na krossu, ujeto přes 14 tis. km, bez poruchy. No a slovenský Vertec je kvalitní, rám je beztak vyrobený někde v Asii jako u té Meridy, a pokud mi je víceméně známo, značku kola tvoří (asi jen?) rám, ostatní jsou už komponenty jiných výrobců. Já bych se toho verteku neobával.
Děkuji za Váš názor.
Mám Meridu SE, paráda, naprostá spokojenost. Mají perfektní geometrii a obrovský výběr velikostí. Též osazeníje více než kvalitní.