Dne 26.5. se koná 31. Loštický tvarůžek. Součástí jsou i cyklotrasy 15, 25, 50 km Podrobnosti zde: http://www.mu-lostice.cz/vismo/dokumenty2.asp?u...
Jihlavští Mandaríni se účastní v rámci 4 denního objevování litovelského pomoraví.
Rád bych věděl, jak se rozšířil blud o "Olomomouckých syrečcích".;-)
Ja za seba môžem povedať, že nech to nazvú akokoľvek, je to bohovská lahôdka.
Dvakrát v životě jsem je ochutnal, ale nikdy nespolkl. Tatík si je nakládal do piva, jednou na ně zapomněl a sousedi nám je přinesli.;-)
jo ta pivní verze je opravdu pro silné nátury. Případně se z toho "produktu" dá vyrobit naředěním z jednoho balíčku dost silná pomazánka klidně pro 30 lidí :-) . Znám kuchařku, která to používala i jako zbraň když potřebovala vyprázdnit kuchyň od mlsounů.
zrovna mám v ledničce litrovou zavařovačku, s tajným obsahem, ale dvě ingredience prozradím ... pivo a olomoucké tvarůžky :o)))) ... už se těším, až to večer otevřu (leží to tam skoro týden), a konečně donutím nejbližší sousedy v domě si pořádně vyvětrat, protože tohle prosákne i betonovým stropem :o))))
Teda Matyxi, Airlinovi jsi tvrdil, že se živíš jen sedmizrným sucharem a pažitkou a teď tohle! :o)))
No dyť jo, náplň oné zavařovací lahve totiž vložím mezi sedmizrný suchar a tu pažitku, místo Lučiny :o))
Eckelhaft, wirklich Eckelhaft! Dyk to po tejdnu vypadá jako filmový slizy ve ve Vetřelcích.
A to to Matyx ještě schovává do lednice ;-) Já to kdysi nechal v létě asi 4 dny pracovat na balkoně a to teprve byla síla ;-))) Ale mňamka to byla teda super !!!
No to jste se rozkecali, ale že by se někdo zúčastnil to né.
Trochu z ruky, no... A na závody mne nikdo nikdy nedostane ;-)
Souhlasím s Jardou, alespoň v té první části. Je to daleko. Ohledně druhé části je to již jinak. Poslední dobou nad účastí v nějakém závodě začínám přemýšlet. Čistě, jen a pouze z recese, někdo holt musí být poslední a za to startovné a pocit "účasti" mi to stojí, obzvláště kvůli kolikrát velmi zajímavým trasám a organizačnímu zaštítění. No, bohužel, pořád jsou ty Lošťice hodně moc daleko, takže se zase jen "rozkecám" :o)))
Tady je to pěkně vysvětleno:
http://bruxy.regnet.cz/kunda/
do lednice nee, nech to v teple!
Syrečky taky můžu. Na tom fakt ulítávám. Pod sklo a nechat pár dnů v kuchyni rozležet. Teď v létě stačí i tři čtyři dny, ale v zimě týden či dva, podle toho v jakém jsou stavu při koupi. Když jsem ještě jedltak jako většina, tak jsem dělával smažený a syrečkový koule apod. Naučil jsem jíst syrečky hodně lidí, co to do tý doby odmítali brát do pusy. ALe zkus tohle Matěji, je to rychlý a jednoduchý a hrozně dobrý:
Krajíc chleba lehce namazat máslem a hustě pokrýt nakrájenou cibulí, potom posypat sušenou bazalkou (podle chuti, já dávám docela dost) a naklást navrch tvarůžky. DOporučuju ty plné kulaté a podélně rozříznout (lépe a rychleji potom tají). CHleby potom naklást na plech pokrytý alobalem a šup s tím do vyhřáté trouby. Až se syrečky roztečou, tak vyndat a konzumovat. Alobal je tam jen proto, že zpravidla trochu toho steče z chleba a není třeba potom čistit plech, stačí jen alobal zahodit. Tak dobrou chuť:o)
Přesně takhle to také občas dělám, jen bez té bazalky, tak to zkusím ... mňam !! :o)
Pobyt Mandarínů v Litovelském pomoraví se vydařil, stejně jako bonbónek na závěr, kterým byl Loštický tvarůžek. Profil 50 km trasy zde: http://peldy.rajce.idnes.cz/Lostice/
Pro případné zájemce o tuto oblast upozornění, že 4 dny na zvládnutí všech atraktivit nestačí.