Můžete mi, prosím, dát recepty na rychlé, levné a přitom zdravé večeře, aby zasytily a byly přitom v duchu zdravé výživy? Abych v 9 večer zase neměl hlad :-). Děkuji.
Jediný, kdo nemusí nic psát, je jurimir - květy šeříku a listy kopřiv odmítám už z podstaty :-)))
Svíčková, segedín s osmi knedlíky, pečené koleno, ...
Je to zdravé, velmi chutné a hlavně to zasytí. Cena je přijatelná a když ti to připraví na hodinu příjezdu z kola, tak je to i rychlé. A pokud bys měl v 9 večer přesto hlad, doporučuji 2 - 4 palačinky s ovocem, zmrzlinou, šlehačkou a čokoládovou polevou. Tady garantuji, že do rána už hladem trpět nebudeš.
Recepty můžu poslat do mejlu...
BÉCI :-)))
Já to myslím vážně!
My taky.
Nechci Ti brát iluze, ale ty tři Tebou jmenované podmínky asi nelze splnit najednou. Jedině snad chroupat k večeři syrovou mrkev. A nechybí Ti tam, že ta večeře má být "chutná"? Některá nechutná jídla by možná tyto podmínky splňovala. 8-)))
Tak já Ti teda psílám jeden recept, ať nebečíš :-)
Včera jsem uvařila těstoviny, přidala do nich tuňáka, kukuřici, nakrájela pórek, trochu soli, bazalky, olivového oleje.. Asi tak. před chvílí jsem se vrátila z kola a snědla toho misku, ale myslím, že až do večera to nevydržím. Nakrájím si pak ještě asi okurek... mám furt ještě vánoční kila, takže, airline, když jsem viděla Tvoje fotky z Kralovic, smekám před Tvou sebekázní a disciplínou... Mně by stačilo dostat dolů kolem 5 až 10 kil a byla bych spokojená baba :-) Dobrou chuť
Až ty zázračné recepty posbíráš, dej vědět, ráda se přiživím, i mně jaksi přebývá. Jediné, co bych já mohla doporučit, je mrkev a kedlubny, při větším množství tak tlačí v žaludku, že už do něho nic jiného nedostneš, a pokud to do devíti nevydrží, změň to, nejdříve kedlubnu a pak mrkev. Tohle sebetrýznění já ale nevydržím, a je otázka, zda je to vůbec potřebné. Není nad zdraví a zlatou střední cestu. :-)))
Píšeš, že psát nemusím, ale nepíšeš, že nesmím.
Zkus tohle: Rozhodně je to levný a zdravý. ALe příprava je tak úůl až třičtvrti hodiny. Za to to po tobě nic nechce. Dáš to vařit a můžeš dělat cokoli chceš a pak to jen vypneš a sníš
http://www.rozmaryna.cz/obchod/product_info.php...
http://www.rozmaryna.cz/obchod/product_info.php...
http://www.rozmaryna.cz/obchod/product_info.php...
Rozhodně je to levný a zdravý. ALe než se to uvaří je to tak půl až třičtvrti hodiny. Za to to po tobě nic nechce. Dáš to vařit a můžeš dělat cokoli chceš a pak to jen vypneš a sníš. Buď to dělám jako polívku a dodržuju jejich recept nebo tam dám tu vodu míň a udělám si takovou kaši. Kaše jedna porce, polívka dvě porce. Pro mě. Doufám, že dvě porce za dvacku splňují tvou představu o levném jídle. Jinak já to většinou ještě vylepšuju tím, že tam prsknu třeba sojový maso, nebo houby nebo třeba půlku celeru atd, ale to už je s tím víc práce a trvá to dýl. A nakonec dávám haldu sedmikrásek, kopřivy apod, ale to můžeš vynechat:o)
Většinou si to ale dělám k obědu a momentálně večeřím nejčastěji špagety (celozrný samozřejmě) Nechám je uvařit a na vodě vedle podusím nějakou zeleninu, co doma najdu (mrkev, celer, papriky, brokolici atd.). Je to za 15-20minut.
Jak tak koukám, tak prakticky všichni asi večeříte nezdravě:-))).
Alvapinko, díky za konkrétní recept, dneska dělám nákup na dovolenou, tak koupím dost špaget :-), i Tobě, Jurimire - nevypadá to vůbec špatně :-).
Samotná syrová zelenina mi moc nedává, přece jenom to chce trochu základ.
Mno, pokud chceš ten základ, tak třeba dva kousky takového toho "crack'n'brotu" či jak se tomu nadává. Já kupuju od fy WASA, říkají tomu "crips & light", je to vlastně takový 7dmi-zrný suchar .... na to třeba trošku Lučiny, posypat pažitkou, a jako přílohu pár cherry rajčátek, kedlubnu, ředkvičku apod.
Mě tohle funguje výborně, zasytí a přitom je to dietní, prostě "ideální na takové to domácí žvýkání" ;O))) Pokud bys chtěl něco vyloženě teplého do žaludku, tak můžeš kombinovat třeba každý druhý den tou formou, že přidanou zeleninu nahradíš lehkým zeleninovým vývarem. V každém případě základem dne je řádná snídaně, a pokud možno teplý oběd. Večeře mohou být klidně studené.
(Jen škoda, že ačkoliv tohle dodržím, tak mě po půlnoci chytne mlsná a jdu si udělat pizzu :(((()
Jeden Rohypnol kolem desáté večer pomůže spolehlivě zlikvidovat i tu půlnoční pizzu... :o))
Jo, ale myslím že stejný úspěch budu slavit s nástupem do zaměstnání, už žádné ponocování, zvláště když si člověk chce ráno před prací jít ještě zaběhat. Takže jde jen o dočasný problém, který se vyřeší sám :o))))
já taky nepsal nic o syrový zelenině. Tu já jím tak nějak mimo jídla cca kilo denně, ale ne jako hlavní jídlo :o)
Jářek podusit na vodě, tedy ohřát a smícht s těma špagetama. No a pak dochutit podle sebe. Já tam cpu zelený bylinky ze zahrady nebo sušenou bazalku nebo sojovku nebo ... prostě co ti chutná. Je to rychlý zdravý a zaplní mi to žaludek
Co to je zdravá výživa? Pole mně to, co ti vyhovuje a chutná. Nesmí se to samozrějmě přehánět. Jsi tlustý? Posmívají se ti lidi? Na to se vyprdni. Oni závidí :-)
Jez co ti chutná, nepřeháněj to, sportuj a to je ta nejlepší dieta. Pokud nemáš zdravotní problémy, tak se takovými věcmi vůbec netrap.
Jdu si dát ten bůček :-)
ano, ano. V reklamách nám říkaj, že pokud budeme jíst "zdravě", tak budeme mladší krásnější, spokojenější - že se budeme cítit dobře. Já se například cítím dobře když si dám pěknou jitrničku se zelím a brambůrkem, nebo tláču s cibulí (ta tlačenka je moc dobrá na klouby). No a co teprve takovej cibulovej koláč se slaninkou a lahvinkou tramínku!!! Musím však přiznat, že celerový řízky přímo zbožňuju, a nebo zapečenej celer - hezky s vajíčkem a smetanou, postrouhanej sejrem...
Topinky (toustový chléb) s česnekem. Z topinkovače, ne na oleji. K tomu zeleninu co hrdlo ráčí.
http://www.rozvarilovi.cz/hotovky%20a%20kavarna...
:-))) Jelení ragů s brusinkovým terčem by mohlo být dostatečně dietní. Nesmíš si ho ale dát s osmi.;-)
Kdyz si da velky brusinkovy terc a k tomu jako prilohu ragu...tak to uz bude hodne dietni:-)))
To si říkáš kamarád, když Ai-ovi předkládáš menu od Rozvařilů (které ovšem mají jen do 15.00).
On má hlad ve 21.00
:-) A co treba takove ty kastrulky co se v nich nosilo jidlo ze zavodnich jidelen:-) Ma to tri dily...to uz je dost na jednu veceri:-)
Moje zkušenost je, že hladu a dietám s nejlépe odolává s plným žaludkem. :o))
Ale konec srandy:-) Zkus kus kuskusu:-) Ja ho miluju. Dle meho dietni a me to vzdy naplni. Pak (ted me spousta nakolaku zabije) ulitavam na sojovem "mase". S Kamcou ho upravujem na sto zpusobu a opravdu dobre. Pak Tofu (to uz je ma druha nakolacka smrt)...kdyz se to s nim umi, tak je to dobre.
Nejsem vegetarian, nedrzim dietu, nejak extra zdrave nejim, ale tyhle veci mi opravdu chutnaji...
Sojový maso nemá chybu. Žena se ho naučila dělat tak lahůdkový, že ho máme i dvakrát ročně.
29.2. a kdy ještě?
Lehké, rychlé, zasytí - kuřecí prso připravené jako minutka - bez tuku na "titanové pánvi" a k tomu nakrájená okurka + 3 rajčata + půlka krabičky cottage.
Kuřecí jde nahradit třeba filetem pangasius - rybka prodávaná např. v Hypernově, Intersparu - mražená a nemá kosti a nesmrdí:).
1.
Uvařit celé brambory, vylít vodu a nechat přikryté. Nakrájet dle libosti cibule a na rozpáleném tuku přiměřeného množství nechat zesklovatět. Brambory vyklopit na talíř, zalít tukem s cibulí. Z chladničky vytáhnout mléko nebo kyšku, nalít do oblíbené nádoby a konzumovat.
2.
Ještě rychlejší, levnější a také syté (jedl jsem naposledy jako kluk, ale pamatuju pořád):
Uvařit mléko, nalít do většího hrnku, případně podle chuti osladit, do toho nasypat hodně na kostičky nakrájeného chleba a konzumovat za pomoci polévkové lžíce.
Dobrou chuť!
Velice pečlivě zaznamenávám vaše rady a děkuji za ně :-).
Kup si kuřecí křidýlka (přiměřeně) a se zeleninou uvař (v papíňáku stačí 15-20 min). Protože obírání křidýlek je poněkud pomalá práce, žaludek stačí vyslat do mozku signál, že už je pln, ještě než je obereš (alespoň u mě to tak funguje). Vařené kuřecí maso je dietní a ještě budeš mít polívčičku, kdyby ti vyhládlo. 8-)
Moje zkusenost - neni ani tak dulezite CO jis jako KOLIK toho jis. Klidne si dam bucek s horcici a krenem, ale nesmim ho sezrat 30 dkg s pulkou chleba najednou.
Já mám právě opačný zkušenosti:o) Podle mne není důležitý KOLIK toho sníš, ale CO jíš:o) Klidně sežeru kilo a půl potravy a s množstvím si fakt nedělám násilí. Většina normálních lidí moje porce nesní:o) Přesto vážím v podstatě pořád stejně.
To je prece logicke - ty prece nejis maso a ja myslim, ze treba v tom bucku je dejme tomu 10 x tolik vyuzitelne energie nez ve stejnem mnozstvi bezne zeleniny. Proto bych ji musel snist tak kilo abych mel tolik energie co z 10 dkg bucku. Chutna mi oboji,ale kdyz tlacim to maso nebo neco podobne energeticky bohateho, musim si to uvedomit a adekvatne prizpusobit mnozstvi, ktere snim. Proto kladu na prvni misto KOLIK v zavislosti na tom CO to je.
myslím, že to tak není:o) Když se přestanu hýbat, tak začnu tloustnout taky. Ale myslím, že to nakonec myslíme oba stejně. Jen pro mne je prostě přijatelnější jíst do sytosti, kolik mám chuť a omezit či vyloučit věci, které mi podle mne škodí než ta tvoje varinta, jíst všechno, i to co škodí, ale málo. Byl bych věčně hladovej, pořád bych měl pocit nedožranosti a toho, že se musím omezovat a furt bych přemýšlel o jídle :o)
Znám to, kdysi jsem to taky tak dělal. Každou zimu jsem shodil cca12-15kg za tři čtyři týdny, ale bylo to děsný a zase jsem to přes rok nabral + něco navíc. A furt jsem přibejval. Teď ten problém vcelku nemám a nijak se neomezuju. Ale každému co jeho jest.
Ai, tak jsem se zdejšími příspěvky až na výjimky spíše pobavila, než poučila. A i když ta mrkev a kedlubny nejsou špatným návodem, nelze to dělat dlouho, to uznávám. A tak jsem se vypravila za lékaři, v rodině a mezi nejbližšími známými je dostatek. Vyhodnotila jsem jejich odpovědi a výsledek je tento:
1) nejíst je nesmysl
2) jednostranné diety je nesmysl
3) k zasycení bez kalorické hodnoty nejlépe zeleninu a ovoce, to ale s malým množstvím cukru (vyloučeny jsou hrušky, datle, hroznové víno a pod.)
4) poslední kalorické jídlo nejpozději 3-4 hodiny před spaním, pokud možno lehké, žádné bůčky, při pocitu hladu opravdu jen tu zeleninu, ale v malém množství, zatížilo by to trávicí soustavu na noc
5) ideální je jíst všechno, výrazně ale omezit tuky a cukry, i když i ty by neměly ve stravě občas chybět
6) na talíř si dát jen 1/2 běžné porce odpovídající množství, které se podává v restauracích a z té nemilosrdně polovinu odebrat
váhový úbytek by neměl být vyšší, než kolem 2-3 kg měsíčně (podle nátury), pokud to nemá mít dopad na celkový zdravotní stav organizmu
7) pro udržení snížené váhy je nejlepší dietou naučit se trvale málo jíst jídla obsahující kompletní skladbu živin, ale kaloricky tvrdě odpovídající spotřebě
8) dostatek pohybu vždy, ovšem při mimořádných zátěžích tělu dodat potřebné živiny a kalorie
Tak to je obecný lékařský návod s doporučením, že při intenzivním hubnutí by měl být hubnoucí pod dozorem lékaře, aby si nepřivodil zdravotní újmu. Přeji hodně kil dolů, ale VE ZDRAVÍ !!! :-)
OPRAVA - TA VEČERNÍ PORCE = 1/2 BĚŽNÉ PORCE, JÁ TO NAPSALA TAK, ŽE BY Z TOHO MOHLA BÝT 1/4, COŽ JE ŠPATNĚ
Ale podle tý čtyřhodinový pauzy mezi posledním jídlem a spánkem se Ai může dostat do začarovanýho kruhu, když během ní dostane hlad a něčím ho zažene. Moc se nevyspí.;-)
Sedí Honza na mezi a nacpává se buchtami. Jde kolem kouzelný dědeček a žadoní o jídlo. Honza mu je slíbí, ale pod podmínkou, že napřed vypije 5 litrů vody. Děda to vypije a Honza mu nabízí jídlo. Kouzelný dědeček odmítá: „Už nechci, já už jsem jakýsi plný…”
„No, vidíš, já jsem věděl, že nemáš hlad, ale žízeň!” odpovídá Honza.
Naleješ-li do ozývajícího se žaludku sklenici vody teplé jako na koupání; obelstíš ho a jdeš-li hned spát ... ;-)
....tak ráno zjistíš, že jsi v pět ráno čůral a v šest jsi se vzbudil. :o)))
... leč hlad jsi přežil. :-)
A co třeba kohoutí vývar???