Zdarec bikeři.
Dostal jsem na pulsmetr Sigma PC 15. Chtěl bych ho začít využívat ale nevím v jakých optimálních tepových zónách jezdit za a: pro spalování za b:nabírání svalové hmoty. Moc se v tom nevyznám tak s epředem omlouvám za nepřesnosti. Díky
Pokud se o tohle tema zajimas vazne, tak se nejvic informaci dozvis asi tady, navic poutavou formou: http://www.kpo.cz/fyziologie/fyziologie.htm
Jinak spalovani (vydej energie= ta se musi nekde vzit) probiha prakticky i v klidu. Nabirani svalove hmoty nema s cyklistikou uz tak moc spolecnyho, ta je vytrvalostni sport. Je to vicemene geneticka zalezitost, nekomu svaly rostou a nekomu ne.
Díky za odkaz.
Blahopřeji k zakoupení tohoto sporttestreru PC 15. Je velmi dobře čitelný ,jednoduchý na obsluhu a z mých zkušeností velmi spolehlivý. Pro spalování tuků je nejlepší udržovat tepovku průměrně od 55 - 70% což je nejoptimálnější hranice. Při vyšší tepovce se už nespalují tuky, ale cukry a má to za následek vyšší únavu a méně najetých km.
Jenže jezdit na 55-70% se skoro nedá, to bych musel jezdit pozpátku :-)
"matur" ti vlastne vysvetluje princip vytrvalosti. Dlouhodoba fyzicka zatez je vlastne pro telo takovy trochu trauma, v ramci zachovani rovnovahy se v tele musi ta vydana energie nekde vzit, a z podkozniho tuku je to zjednodusene receno optimalni moznost. Jenze na tenhle zpusob ziskavani energie pro jeji vydani ve forme sportovniho vykonu se musi telo naucit, coz je asi nejjednodussi prave s pulsmetrem.
Deje se tak hodne zhruba v rozmezi tech 60-70% tepu z tve maximalni tepove frekvence. Takze uz jde jenom o to si zjistit, jakou mas maximalku a podle toho si to spocitat, pokud to ten pulzak neukazuje v % rovnou. Celkove bude tahle zona hodne orientacni, protoze by se melo spravne vychazet z prahu urcenych zatezovym vysetrenim a laktatovym testem. Pro netrenovaneho cloveka potom tohle rozmezi vyjde hodne uzke a navic mu tep pri zatezi stoupa nahoru hodne rychle, takze se stejne pouzivaji hodnoty nepresne, aby si dotycny + - v tomhle pasmu vubec zajezdil. S pribyvajici vykonnosti se jednoduse receno vytrvalostni pasmo rozsiruje a i tep nestoupa tak rychle.
Pokud budes pulsmetr pouzivat porad a budes se podle nej ridit opravdu poctive, uvidis, jak ti pri stejne tepove frekvenci po case stoupa treba prumerna rychlost. Ze zacatku to hrozne brzdi, ono i jezdit pomalu se clovek musi naucit :o) Zvyseni vykonnosti se proste nedosahne tim, ze se clovek strhne hodinovou vyjizdkou po praci s pokusem o maximalni prumernou rychlost. Ale to je rec spis o pravidelnym treninku, pri beznym jezdeni zvysovani vykonu nebude tak dramaticky a pulsmetr ti bude slouzit spis jenom jako takova brzda, abys dokazal jet i delsi vzdalenost bez toho, abys v polovine cesty padl vycerpanim :o)
Díky za vysvětlení, přesně takovouhle radu jsem potřeboval. Takže jestli jsem to pochopil dobře, když ze začátku budu jezdit v rozmezí 60-70% max.t.f. bude to stát za prd ale tréninkem se budu zlepšovat výkon a bude se zvedat i moje průměrná rychlost???
Presne tak. Tohle je tzv. zona zakladni vytrvalosti 1, kde probiha prave "uceni se" principu a samotnyho spalovani tuku. Nejde o prumernou tepovou frekvenci, ale o striktni dodrzovani tohoto rozmezi, i kdyz na zacatku treba pojedes do kopce jako duchodkyne s kvetinovym kosikem na riditkach :o). Vsechno zacina fungovat tak cca po 20-30 min. jizdy (nebo jakekoli jine zateze v tehle tep. frekvenci), takze vyznam to ma asi od minimalne hodinove zateze, a urcite 3-4x tydne. Ale tohle vsechno ma vyznam jenom pokud to myslis opravdu vazne, protoze je to dlouhodoba zalezitost. U zacatecnika sice roste vykonnost zpocatku hodne rychle, ale porad je to zalezitost mesicu, nez se organismus adaptuje na pravidelnou zatez= zacnes byt vykonny a vytrvaly. Pokud mas sportovni az zavodni ambice, je to spis zalezitost nekolika let. Pokud ti jde treba o akce typu transalp nebo jiny podobny extremnejsi zalezitosti, s trochou zakladu pred cilenym treninkem s pulsmetrem se da na tyhle akce dostat do formy i behem par tydnu.
Tohle pasmo je proste zaklad, na kterym se da stavet dal, bez nej to nejde. Sam jsem takhle spatne, bez pulsmetru a znalosti s tim spojenyma "trenoval" dost dlouho, zato intenzivne :o) . Docilil jsem jenom toho, ze jsem byl unavenej a strhanej, vykon se moc nezvysoval.
Popsal jsem to tu ale fakt hodne ve zkratce a jenom tu cast o ZV1, radsi si poradne procti ten odkaz na KPO. A jeste doporucuji brozurky "Cyklistika- trenink a jeho planovani" a potom "Trenink pod kontrolou" z nakladatelstvi Grada.
A vis co- moc nechrt, radsi si uzivej jizdy na kole :o)
Transalpové ambice zrovna nemám ale chtěl bych zkusit nějaký domáci,stačilo by i regionální závod.Jo jo to taky znám. Intenzivní trénink a akorát pak zničený a unavený :-) Po těch knihách se podívám. já se chrtit nebudu ale nesnáším když maaám a předjíždějímě nějací nýmandi :-)
Transalp neni o zavodeni, spis o zazitku, houzevnatosti. A s tim pulsmetrem te lidi predjizdet budou stejne, aspon ze zacatku :o)))
Tak to asi nepřežiju, když mě bude předjíždět bába co jede s Tesca z nákupů :-)
Jo a neznáš nějaký dobrý vzorec na výpočet té maximální t.f.?? Že bych šel k doktorovi na ten test to nehrozí, zas tak velké ambice nemám :-)
Treba Karvonenova rovnice, ta vychazi trosku presneji, nez jenom 220 - vek:
210-(věk/2)-((hmotnost v kg/2,2)*0,05)+4
Ale porad se to muze lisit od reality, test je test. Kolega z tymu ma treba maximalku asi na 160 a mel by mit podle vzorce cca 170, ja mam zase neco nad 190 a mel bych mit podle vzorecku tak o 5-8 min. Zitra mam mit novy vysledky z laktatovyho testu, tak budu vedet presne.
Podle mě tam nemá být to dělení 2,2, ale pouze
210-(věk/2)-(hmotnost*0,05)+4
A ty vzorce např. tady pěkně popsané s výhodami a nevýhodami:
www.cyklistikakrnov.com/Clanky/Clanky/Proc-merit-tepovou-frekvenci.htm
Přiznám se, že o daném tématu moc nevím... ale tento vzorec se mi moc nezdá. Opravdu na každých DVACET kilo váhy se bude maximální tepová frekvence měnit o pouhou jednu jednotku?
Probirali jsme to tu, ze je to jen vzorecek, co nemusi moc sedet.
Ale s 20 kg a jednim tepem- a proc ne? Lidi s nadvahou se zase dostanou do maximalnich hodnot mnohem rychleji, to s maximalkou nema az tak moc spolecnyho.
Jasně, že vzoreček bude vždy jen orientační, je mi jasné... Ale přečetla jsem si ten článek, který tento vzorec považuje za nejpřesnější, protože prý zohledňuje i hmotnost. Tak mě překvapilo, že to zohlednění je vlastně jen symbolické...
Maximálka se dá určit celkem přesně. Najdeš si nějaký prudčí kopec (kolem 500m stačí) a pojedeš ho co to dá (samozřejmě předtím se rozjedeš na nízké intenzitě). Pak ho sjedeš a 2x výjezd zopakuješ. Při třetím výjezdu by ses měl dostat na maximálku nebo minimálně pár tepů pod ní.
Problém ovšem je, že samotná maximálka ti stejně bude naprd, protože ty % z maximálky na určení pásem jsou ještě méně přesná než samotné určení maximálky podle vzorce.
Takže pak přistoupit spíš k dalším testům, které můžeš dělat sám a přibližně ti pomohou určit prahy a od reality to pak nemá moc daleko, nepřenost nebývá velká (a oproti těm vypočteným % je to mnohem přesnější).
ANP určíš pomocí Conconiho testu (přesnost dost velká když se správně povede, většinou chyba není větší než cca 3-4 tepy).
S AP je to o něco horší, tam žádný speciální test pro domácí použití není a úplně správně jenom z laktátu.
Ale dá se několik pomůcek. Do AP musíš být schopen dýchat nosem, plynule mluvit a dokonce zpívat. Jakmile nejsi schopen plynule nahlas mluvit nebo zpívat, tak už jsi na AP nebo těsně nad ním.
Takže takhle se dá přibližně časem AP vypozorovat a pak základní vytrvalost jezdit cca v intervalu AP - 25 tepů až AP - 5 tepů.
A pak je tu další problém. Prahy se každému mění nejen s nárůstem trénovanosti, ale i dle aktuální únavy a dalších faktorů.
A pokud jsi hodně málo trénovaný a začneš více najíždět základní vytrvalost, tak tam je posun prahů největší (většinou jde hlavně AP poměrně nahoru). S rostoucí trénovaností se pak i prahy pomalu ustálí a už se tak nemění.
Proto ta pozorovací metoda je celkem dobrá, protože i když není tak přesná jako laktátový test, tak je možno se pozorovat celý rok a je vidět, když se prahy více posunou.
Blahopřeji k zakoupení tohoto sporttestreru PC 15. Je velmi dobře čitelný ,jednoduchý na obsluhu a z mých zkušeností velmi spolehlivý. Pro spalování tuků je nejlepší udržovat tepovku průměrně od 55 - 70% což je nejoptimálnější hranice. Při vyšší tepovce se už nespalují tuky, ale cukry a má to za následek vyšší únavu a méně najetých km.
Moc ti negratuluji,protože ho "užívám" něco přes 2 roky a měl jsem ho již po 3 měsících na záruční opravě / vůbec nefungoval i po odborné výměně baterky a nesdělili mě příčinu závady/. Dále jsem po roce musel měnit baterie v pulsmetru i v pásu a dnes po opětné výměně baterky mě vynechává resp. padá puls např. ze 150 na 120 / cca 5-60 sec/ a tím se značně zkresluje celý záznam. Je to šmejd... už nikdy více.
Asi jsi zrovna trefil na špatný kus.
Tak jsem dneska jel poprvé dle vašich rad v tom percentuálním pásmu t.f. 50-75. Myslím, že takových 90% času jsem to i udržel. Je to sice slabá rychlost,průměr něco kolem 18km ale zas mě vůbec nebolí všechno, jako když jsem jezdil nadoraz. Tak vám věřím :-) že to tak má být a doufám, že se to bude jen zlepšovat.
mrkni
http://www.cyklistikakrnov.com/Clanky/Clanky...
http://www.cyklistikakrnov.com/Clanky/Jak-si...