Poznám z měřáku kdy je čas vyměnit řetěz za nový..??? a pokud ne tak kdy měnit??? předem díky za názory..zdarek
Myslis merku na retez? To je asi to nejpresnejsi, co muze byt!
Já řetěz měřím šuplerou.
To ja taky:-)
Nejlepsi je si merku na retez premerit suplerou. Pochybuju, ze by vsichni vyrobci byli s kalibraci tak presni, aby slo jednoznacne rict neco jako "na tretim zubu uz vymenit" nebo tak neco.
Mám měrku Velamos a po přeměření šuplérou jsou zoubky skutečně odstupňovány po 0,2 mm. Řetěz měním, když lehce zapadne třetí zub, t.j. 132,8 mm. Ale to je jenom jeden z používaných postupů a pokud se pro něj rozhodneš, používej jenom jednu měrku.
Mam taky jakousi merku, ale priznam se, ze si stejne retez vzdycky merim tou suplerou, kdyz uz jezdim na kole az do prace. Navic i kdyby bylo na merce napsany, ze je presna na setiny mm, stejne bych ji pro jistotu premeril tou suplerou taky :o)
Když to měříš pořád stejným měřidlem, tak je to jedno. Prodloužení odhalíš spolehlivě a to je přece základní ukazatel, ne?;-))
http://www.bajk.cz/web/data/clanek.asp?id...
Není měrka jako měrka. Existují drahé kalibrované "profi" měrky kterým se dá plně věřit. U nějakých levných měrek se může stát, že tam není potřebná přesnost (tím nemyslím že by byly třeba o půl centimetru kratší, ale rozdíl tam být může).
Moc vám všem děkuji..budu měřit šuplérou...já se v těch názvech zase tak nevyznám měrka nebo měřák..prostě se s tím měří :oD chi....Zdá se mě divné že mi pořád v obchodě měří řetěz a i po najetí 3200km je řetěz pořád dobrý...zítra to přeměřím a uvidímě...
Jestli máš šupléru, tak se na měrku vybodni. A měř několikrát na různých místech řetězu - nevytahuje se úplně rovnoměrně (+-0,1mm). Dokud nenaměříš 132,8mm neměň, i kdybys měl třeba 5tis km (v březnu jsem měnil devítkový po cca.4,5tis km a nový jen ševelí, nic nestřílí :)).
Ještě jedna věc, o níž se tu nikdo nezmínil. Při měření musíš mít řetěz propnutý (pomocí pedálu), jen tak to změříš přesně.
a vypranej. nemá cenu měřít na setiny když je mezi čepem a válečkem bordel...
Měření bylo úspěšné..leč mám 132,8 tak že brzy budu měnit...díky kolu zdar :o)