Chtel jsem se zeptat kde je problem kdyz "piskaji" brzdy. V patek jsme koupili nove kolo a prvnich cca 10km pri brzdeni zadni brzdou se ozyvalo nechutne piskani,vzrani jako u kola co vytahnete po 5-ti letech ze sklepa. Pak to samo od sebe prestalo a bylo ok. Diky za tipy - pro zajimavost do budoucna...
http://www.bike-net.cz/detail/damske-crossove...
Pokud to přestalo, tak může být příčínou mokré nebo špinavé ráfky. Pokud to pokračuje, je zapotřebí seřídit brzdové špalíky do klínu.To znamená, že např. u přední brzdy musí být vzdálenější kraj špalíku asi o 1 mm blíž k ráfku.
diky, to me nenapadlo. to kolo bylo ze skladu docela zapraseny takze asi fakt ta spina na rafku
Pískající brzdy jsem zde řešila cca v r. 2005 na podzim, najdi si ve vyhledávači slova ...pískají, brzdy... a pod., jsou tam dobré rady, brzdové špalky jsem podle místních rad mírně obrousila do šípu a vyčistila, pískání se zmírnilo, ale nakonec ho definitivně odstranila výměna špalků za kvalitní - myslím tříbarevné, teď nevím, ale někdo je tam doporučil a ty fungují. :-)
"obrousila do šípu"????? Tak to jsem ještě neslyšel...
Do šípu se to dá dát i bez broušení:-)
Snad nechceš, abych si pamatovala podrobnosti více jak týden? Nějak se to brousilo, z jedné strany podkládalo papírem, který vymezoval tloušťku obroušení, návod je v rubrice z podzimu 2005. Tam se dozvíš pracovní postup! :-)))
Śvestka to popletla, řeč byla tenkrát o nastavení špalků do šípu, proto se jí radilo je při nastavování podložit na správným konci nějakou podložkou, vloženou mezi špalek a ráfek. To broušení se týkalo finální očisty brzdných ploch.:-))
Ták. Teď jsi to uvedl na pravou míru. A jak vidím, měla jsem pravdu, bylo v tom jak to broušení, tak šíp, a nakonec i ta podložka. A pak že jsem technicky nepoužitelná!!! Jen si to PavelŠ špatně sesumíroval dohromady, protože kdo se skutečně vyzná, složí si podstatu dohromady i bez nápovědy, že jóóó! :-))
Já jsem pískání brzd vyřešil tím, že jsem ráfky umyl jarem, pak opáchl vodou.
Také jsem na ten problém narazil a myl ráfky jarem i benzinem.Stejně to nebylo nic platné,zlepšilo se to nepatrně.Nakonec jsem vyměnil špalky jak píše Švestka a bylo po problému.Navíc jsem zjistil,že když tam byly ty staré obyčejné špalky,byla na ráfkách vždy napatlaná guma z těch špalků.Nebylo to sice moc vidět,ale po umytí byl vždy hadr černý.U těch kvalitních Tříbarevných když jsem to zkoušel umýt, tak tam žádná patlanina nebyla.Také to daleko lépe brzdilo než dříve.