Dá se říct, že zcela občasný projíždění MTB skrz potok (hloubka tak 45cm) kolu vadí? A pokud jo, tak jak?
Pokud se o kolo pravidelne staras, tak by nemelo....Vse je dnes delane "zapouzdrene".
Hlavne je dulezitej pruchodnej snorchl :o)
A zacpat diry v teniskach:-)
Proto mám raději sandály-když si naberu,tak zase vyteče...
Ja o nich taky premyslim, ale na takove to divoke jezdeni v terenu bych se bal. Ulitne kamen, nebo nechtic na nejakej naletis a....
Ale na takove to klidne jezdeni...kdyz tam navic bude SPDecko....to asi ju.
Ty sandály, to není vůbec špatnej nápad. Ale ještě jsem je teda nikde neviděl, pošli kdyžtak odkaz.
třeba tady:
http://www.cykloexpert.cz/horska-trekingova...
Ale ta cena teda nic moc :-( ?
Tady sou nějaké levnější: http://pcshop.pells.cz/shop/default.asp?cls...
Určitě ne :o) Tedy pokud se o něj staráš. Taky jezdím vodou a v pohodě, můžeš být v klidu. Akorát ti ,na rozdíl ode mne, v téhle hloubce nateče do bot :o)))
No a na lezaku snad i do trenek, ne?:-)
kolo do vody nesmi! a pokud jsi hazarder a jezdis vodou jako ti radoby zavodnici tak si rikas o problemy. spravne by si mel s MTB na trasy jen za slunecneho pocasi a to na asfalt nebo na sotolinu, a to pouze z drobneho NEOSTREHO sterku a pisku!!!
A za deště okamžitě vakuově zabalit....
Jak říká Peldy - zapoudřené neznamená vodotěsné. Jak se ponoří středy popř. jakkákoliv ložiska třeba do potoka, tak tam s vodou proniknou i jemné částečky písku a zeminy, a to i tehdy, když se ta voda zdá čistá až průzračná. Takže z toho vyplývá nižší životnost, protože pochybuji, že by to někdo rozebíral a preventivně čistil.
souhlas....spravne by se mel stred po takovym projeti louzi rozebrat a vycistit....
to plati pro shimana, ale u qalitnich stredu na zapouzrdrevych loziskach bych se nebal.
Takze si to mame vsichni vysvetlit, ze Shimano = nekvalitni stred? V tom pripade se uz po nekolikate divim, ze muj Shimano bike porad jezdi, navzdory vsem zarucenym pravdam, jak se vsechno od tehle fy rozpada a nic nevydrzi.
Na cem jezdis ty?
to sem nerek....problem je v koncepci....vsichni ostatni "lepsi vyrobci pouzivaji prumyslovy loziska....nemyslis, ze sou lepsi?
pokud mas dobrej kus od shimana, vydrzi taky, ale bohuzel ne kazdej kus je dobrej - ja kdysi musel vymenit konusy a kulicky v prednim naboji po 1 sezone. zadni byl uplne v pohode a je v pohode dodnes.
a neni to nic ojedinelyho, znam vic lidi, kterym odesel naboj nepochopitelne brzo, protoze to byl zmetek.
Na novym kole mam bohuzel taky simano - koupil sem kolo jako celek, jinak bych si ho tam po tech zkusenostech nedal. Zatim s nim este problem nebyl...
Vis proc odesel tak brzo? Shimano prodava ty naboje s pretazenyma konusama... Kdyz chces neznicitelnej naboj, tak schimano, pred pouzitim seridit a potom to sem tam vycistit a vymenit vazelinu... hlavne po nejakych extremne mokrych vyjidkach.
hm, tenhle nazor jsem taky slysel.
abych pravdu rek, tenkrat sem tomu nevenoval pozornost, veril sem, ze to vycobce seridil spravne.
U novyho kola jsem uz byl chytrejsi, ale osa se tocila uplne zlehka, konusy pritazeny nebyly.
http://www.mtbchallenge.com/galeria/bch2006_05...
Být Tebou, tak to neřeším. Vodou klidně jezdi, asi by to pak chtělo občas promazat, ale jinak by to bylo zbytečné omezování využitelnosti kola. Jezdí se i v dešti, to se voda taky dostane leckde. Já na kole jezdil i při povodni, a to tak, že jsem měl i řidítka pod vodou, a kolo jezdí dodnes.
Před tím promazáním bych ale doporučil rozebrat a vyčistit - jinak po nakapání oleje, vazelíny vznikne dokonalá brusná pasta, což bys asi záhy poznal (začne to dělat děsný zvuky).
Mas recht. Zapouzdreny kvalitni stredy sice nejsou 100% neprodysne uzavreny, ale od toho je v nich mazivo, co zabranuje vode, aby vtekla dovnitr, ev. ji vypudi zase ven. Casem se vazelina s vodou smicha a zmeni trochu barvu, je to poznat, takze vycistit a znova namazat, jak casto zalezi na kazdym jezdci a podminkach, ve kterych jezdi. Ja treba 1x za rok (Sh. XT Hollowtech II., mohlo to byt i o neco driv), ale to jezdim docela dost a bez ohledu na pocasi. Normalni tekouci voda skoro nevadi, nejvetsi svinstvo je wapka, ta uz pod tlakem vnikne dovnitr a vazelinu vyplavi mnohem snaz, nez se tomu tak stane pri prujezdu brodem.
Ale na druhou stranu mam svyho bika moc rad na to, abych s nim jezdil po dne rybnika nebo rozvodneny reky jako ty :o) .
Wapka se musí používat opatrně! Meju kola jedině wapkou a ještě se jim nic nestalo. Na druhou stranu nedělám to moc často. Jinak kamarád měl kolo v roce 2002 při povodních 48 hodin úplně pod vodou, všechno jsme vyčistili a namazali a jezdí na něm dodnes. Je to hlavně o údržbě.
Ja jezdim s bikem jenom terenem (i za cenu priblizeni se autem), takze kolo mam krome leta obaleny bahnem snad po kazdy vyjizdce. Myt to pokazdy wapkou (ja vim, ze to jde i s malym tlakem a opatrne), prislo by me moje drahy hobby jeste mnohem draz.