Při hledání vhodné polohy pro svoje připravované lehokolo jsem narazil na zvláštní a dost znepokojivou věc. Našel jsem polohu, která by mi vyhovovala a zkusil jsem zakroužit nohama jako při šlapání a při každém "šlápnutí" levou nohou se uzvalo hlasité lupnutí v zádech! Dělá to nějaká šlacha, která se při pritažení kolena k tělu hladce přesune "tam" ale při pohybu "zpátky" o něco zachytne a potom jde skokem. Trochu pomohlo nahrbení v oblasti bederní páteře ale 100% účinné to není.
To mi bude lehokolo odepřeno? Setkal jste se s tím někdo?
Jako zakroužit nohama volně ve vzduchu? To nic nevypovídá o tom, jak budou kroužit nohy opřené o pedály (a ještě třeba zavěšené na nášlapech). Budou se namáhat úplně jiné svaly a šlachy, bych řekl...
Napadlo mě totéž co McTorpeda, chtělo by to splašit někoho s lehokolem a zkusit to za jízdy. Pak by mohly pomoct jinak nastavené pedály - vzdálenost od středové roviny kola (jde-li aspoň trochu měnit) a délka klik především.
Ale řekl bych, že jestli lupe v zádech když držíš nohy ve vzduchu napodobíš šlapání, tak je dost pravděpodobné, že při opravdovém šlapání to lupat nebude.
Je pravda, že při kroužení ve vzduchu nohy "visí" na napnutých břišních svalech a že se napínají i svaly zádové (hlavně se prohýbá bederní páteř). Ono to dost závisí na tom, jak daleko k tělu přitáhnu koleno. Podložil jsem si tedy patu igelitem a tahal jsem ji po koberci s uvolněnými břišními svaly a výsledek byl dost nejednoznačný.
Asi si zajedu do Prahy, je tam nějaká půjčovna, kde se dá půjčit Azub Cé a uvidíme.
Půjčovna tam je. Na Letný. Taky se podívej na www.lehokolo.cz To je pán, co má od Aleše (AZUB) něco jako oficiální zastoupení pro Prahu a koupíš to od něj za stejný ceny jako od Aleše, ale hlavně má vždycky několik kol na skladě a můžeš si je vyzkoušet.
Tak jsem pokračoval v bádání a zjistil jsem, že lupanec nastane v okamžiku kdy narovnávám nohu a mám přitom napnuté svaly na přední straně stehna. To je právě případ, kdy mám nohu vytrčenou dopředu a svaly ji drží, aby neklesla na zem.
Když nohu narovnávám proti nějakému odporu, napnou se svaly na zadní straně stehna a ty vepředu jsou povolené - a nelupne to! A to je právě situace při šlapání.