Horáci a vyznavači terénu, zamýšlíte se někdy nad svými bezohlednými stopami, které po sobě zanecháváte v jarní rozměklé přírodě?
ne ;o)
Zapomněl jsi napsat, jaké stopy zanecháváš v přírodě ty. Jezdíš na koni, na motorce, v offroadu nebo chodíš pěšky? A víš, že se dělal výzkum o tom, jak cyklistika a turistika "poškozuje" svými stopami přírodu? A víš, že výsledek výzkumu je příznivější pro cyklisty?
Tuším, že o tom píšou v posledním Velu. Máte-li ho někdo při ruce, dejte "spravedlivě rozhořčenému" odkaz nebo nějakou přesnější citaci. Díky.
Byla jsem se včera projít v lese, mám ho kousek za panelákem. 8-) Mohu potvrdit, že koně (respektivě jejich stopy) nadělali v jarní přírodě větší škody než kola (stopy kol). A to pomíjím, že koně po sobě nechávají na cestách "odpad", který je sice bio, ale na cestách docela vadí.
Jenže to je nutno chápat jako celek.
Znám jeden úplně absurdní příklad. V Národním parku Šumava je zakázáno přespávat v přírodě a údajně se za to i pokutuje (nemám na mysli jen tu nejchráněnější oblast, ale tu širší oblast -- nejchráněnější je asi přírodní rezervace, ale možná je to opačně, tak si to prosím zaměňte, myslím prostě tu širší oblast). Takže v samém důsledku, když chce člověk projet Šumavu, musí autem, protože mnohé kempy zejména v pohraniční oblasti jsou moc daleko na to, aby je málo trénovaný člověk jako já prošel v klidu pěšky za jeden den. Řešil jsem to asi před třemi lety. Měl jsem takový plán na týdenní dovolenou a nakonec jediná šance byla jet tam autem. Tak mě to znechutilo, že jsme nakonec jeli jinam :) Taková je ekologie, když se zavřete na úřad a budete přemýšlet bez jakýchkoliv souvislostí.
Má to ještě jednu stránku. Je ohromně ekologické zakazovat lidem dotýkat se přírody... Ono samozřejmě té přírodě každý dotyk ubližuje, o tom není pochyb, jenže kam to vede? Když budete lidem zakazovat vstup do lesa, protože ten les chcete chránit (což už do určité míry správa CHKO Šumava dělá), vyrostou vám z těch lidí manažeři, kteří za pár desítek let celý ten les pokácí a vůbec jim to nepřijde.
Vždyť ulehnout trávu tím, že si tam v noci rozložím spacák nebo postavím stan, to safra je ekologické! Já se s tou přírodou přeci seznamuji a získávám k ní nějaký citový vztah. IMHO skauti, kteří na podobné pitomé zákazy dost kašlou, nejsou lidmi, kteří by na tomhle světě přírodu drasticky ničili. Aspoň to byla moje zkušenost.
Já myslím, že pokud to není vyprázdněné a davové, bezduché, tak chození nebo ježdění po přírodě nikdy přírodu jako celek poškodit nemůže a naopak jí to velmi prospívá.
Problém je někdy s malými stromky, motá se to drátů a klouže to po nich. Když člověk dává častějc jednu štreku, pomáhá mít mačetu a vysekat si pro bajka koridor .
Jelikož je dělám schválně a úmyslně, tak se zamýšlím nad místem, kde budou nejvíce a co nejdéle vidět, tak aby měli lidi na co nadávat. Tak nemá bejt příroda rozměklá, je to její problém.
Je fakt, ze dost casto jedu skrz bahnem a chodci takove veci obchazi, cim vlastne prirodu "nici". Proc i oni nechodi skrz bahno a louze, to neni fer...
Tsssss, se někdy podívej na čem choděj! To je ňáký obutí? Já bych chodci v lese zakázal. Od čeho maj chodníky. Se za ně vyhází takovejch peněz a voni eště lezou do lesa. Já bych chození v lese zakázal.
A stejně tam dělaj akorát bordel.
A jejeee...ochranaaaar. Vice bordelu je v horach po "turistech", co tam jezdi lanovkou a bastej parek u stanku s obcerstvenim...!!!
A tobe nevadi tisice petlahvi v horach? To ze "vikendovej turista" si vezme piticko a kdyz ho vybrmba tak obal hodi do lesa? Proc by se stim tahal dolu, kdyz je ten obal prazdnej a tezkej. Tohle mi vadi 100x vic nez nejaka stopa od kola...
Tak za tohle sem Ti musel dát bodík!
Každopádně i trochu souhlasim s Pawlem, ale!
Pawle, pláčeš na špatnym hrobě (a we špatný rubrice).
Twá litanie míří na "šílený downhillisty" a "freeridery", a těch je na tomhle serweru pomálu, a i těch několik podle mě nepatří do skupiny těch dewastérů, o kterých mluwíš.
Ano, není pěkné ničit rozněžnělou přírodu drsnými wzorky horských bajků, ale wsadim se, že celkowý dopad každého jednotliwého bikera na přírodu je i se započítáním těchto škod několikanásobně menší, než újma od lídí, kteří NaKole nejezdí.
Problem je mozna v tom, ze pesim navstevnikum prirody pripada stopa po plasti kola jakasi "umelejsi", nez otisk cloveci boty.
No takove stopy po najezdu skautiku (milovniku prirody) je nekdy taky zajimavy:-)))
Příroda si s těmihle prkotinami, které tam nadělají cyklisté poradí snadno. Ale jak si poradí s kácením pralesů, znečištěním vod a ovzduší, klimatickými poruchami způsobenými lidskou činností - to mi řekni ty moralisto. Brečíš na špatném hrobě :-)
Mám pocit, že ti na otázku odpověděli vlastně jen dva lidé. Většina ostatních začala poměřovat kolo s něčím více neekologickým, aby si to sami omluvili. Proč nikdo nenapíše zkrátka nevadí, či neřeším to. Jak zněla ta otázka?!
Za sebe: vadí, zamýšlím se.
Nevadí, protože za těchto podmínek moc nevyjíždím ;-)
Ale jinak mne s..ou, a to dost, koňáci. Ti dokážou zlikvidovat jakoukoli předtím schůdnou cestu...;-( Naposledy jsem ty hovada potkal na neoficiální cyklotrase Hostivař-Záběhlice podél Botiče a měl jsem co dělat abych jim něco ošklivého neřekl... Až to vyschne, tak si tam i pěší mohou pěkně polámat nohy...
mě stopy bajkerů nevadí, pominu i rozbitou cestu od koňáků, ale pořádně mě vytočilo když sem našel v přírodní rezervaci Smrk stopy po nějakém milovníkovi přírody, který si tam zajel na motorce!
Vadí mi cesta zrytá bezohlednými stopami, které po sobě zanechávají koňská kopyta...
Co se takhle chovat k přírodě podle hesla:
ZABIJ BOBRA - ZACHRÁNÍŠ STROM !!!
To je slabé, lepší je heslo:
ZABIJ DŘEVORUBCE, ZACHRÁNÍŠ LES!